krpan in druščina postani član

Naslov teme: gotovinsko poslovanje v društvu

1272  24.03.2018 - 13:08h / Ostalo / Avtor: rumena roža / 192 / 3

Društvo vodi posebej poslovanje po trr in posebej ročno blagajno. Blagajničarka celo naredi posebej bilanci. Zanima me, ali društvo mora polagati denar od plačanih računov na trr ali temu ni zavezano. Imajo tudi pridobitno dejavnost, vendar tega pa poročilu ni podatka. Ali mora društvo stroške pridobitne dejavnosti prikazati po dejanskih, ali v razmerju kot je delež pridobitne dejavnosti? Kako je s pogostitvijo članov, gre to v davčne odhodke? Sprašujem kot član društva, da ne bi kdo mislil, da sem kak računovodja :) Hvala.

DArica - 24.03.2018 - 16:01

Seveda je treba sproti polagati iztržke na trr.

Pridobitna deavnost se vodi po dejasnkih stroških ali v deležu.

nja - 26.03.2018 - 12:38

Ja in ne. Sigurno imate nek pravilnik glede gotovinskega, blagajniškega poslovanja. Nekaj računov poravnavajte z gotovino, tako, da. zakaj pa se ne posvetujete z blagajnikom in računovodjo? 

Najlepše, najbolj enostavno je, če vam vsi člani, vsi tekmovalci karkoli že-plačujejo na TRR. Gotovinsko prejmite le manjši del prispevkov, katere porabite za stroške društva.

Poznam društvene cvetke, ki so bile precej neurejene, brez dokumentacije, pravilnikov, nekega sistema, pa najraje bi vse mimo vsekali...muke ježeve. In na drugi stran vzorna, reduljubna, urejena društva. Take obdržiš, ostalim rečeš, nasvidenje.

God - 06.12.2023 - 11:58

Hmm, neurejenim društvom rečeš nasvidenje, pravite?
Društvo je pravni subjekt, v katerem se nekaj ljudi...vsaj trije odločijo in ga registrirajo. Torej je to društvo-družba teh ljudi...če ta družba ne registrira lepo deluje v svojih okvirjih. Torej lahko se dobivajo vsak dan in debatirajo, tekmujejo ali pač počnejo karkoli že! Ti ljudje lahko tudi zbirajo denar in ga skupaj dajo kamorkoli pač želijo in ne vem komu bi šlo v nos, če njihovo poslovanje ni urejeno po standardih velikih društev ali firm...saj so te standarde postavili foušni ljudje, ki so se zaposlili na FURS-u in zanj tudi kaznujejo ali pač počnejo karkoli že počnejo. 
Vsaka oseba, ki postane inšpektor v imenu kapitala deluje, kot nekoč “rabelj” in nikakor ni in nikoli ne bo psihočno stabilna, tako tudi vojaki in policisti ne morejo biti, saj potem ne bi bili policisti ali vojaki. To se zelo dobro opazi na stara leta...saj se njihovo mentalno stanje še poslabša z leti in z nabranimi grehi oz.škodo, ki so jo povzročili drugim.
Vsako društvo ima statut v katerem se opredeli, kako bo poslovalo. Je pa res, da je država vmes že nekajkrat spremenila zakon in, da hoče na vsak način tudi društva spraviti nekako v svojo bilanco...tako, so se sami pred nekaj leti odločili, da je predsednik društva tudi lastnik...morda jim je to prineslo možnost najema višjih kreditov ali pa so s tem hoteli groziti prebivalvom tako kot v Covid časih...
Prav tako je zanimivo, da država v zadnjih letih od društev zahteva, da imajo transkacijski račun v banki...zaradi kontrole. Državo pa niti ne zanima, da je vodenje TRR danes okoli 100 Eurov na leto, kar pa manjšim društvom povzroči težave, saj je članarina lahko le po nekaj evrov na leto...seveda pa država nima interesa, da bi se ljudje organizirali tako, kot ste to videli v Covid času, saj, če se bodo ljudje zopet organizirali in si med seboj pomagali...ne bo več države in ne davkov in ne FURSa.... kje bi pa potem lahko politiki kradli?