krpan in druščina postani član

Naslov teme: storitev pakiranja

1253  23.03.2018 - 07:12h / DDV / Avtor: bivi / 78 / 2

Naši prodajniki so se odločili, da bodo kupcu iz tretjega sveta izstavili dva računa, in sicer enega za izdelke, drugega pa za storitve.

Prepričana sem, da bi morali oba računa priložiti carini. Ali se motim?

Kako je pa z DDV-jem? Če ne dobimo ERM-ja, moramo zaračunati DDV!?

Martin Krpan - 23.03.2018 - 13:33

DDV-ja v nobenem primeru ni, vprašanje je samo korektne vsebine na izdanem računu.

 

Če gre za izvoz blaga, se "sklicujete" na 52. člen ZDDV-1 - oprostitve ...

 

Če gre za zaračunavanje storitev prepakiranja blaga in je naročnik storitve DZ iz tretje države, pa je kraj opravljanja transakcije tam, kjer ima naročnik storitve svoj sedež (prvi odstavek 25. člena ZDDV-1) - potem na računu obvezno navedete tudi "obrnjeno davčno breme" :).

 

Kakorkoli - čas je, da izkoristite tudi tod :) - http://www.davkoplacevalci.com/novice/2018/akcija-v-mesecu-marcu-2018-za-placilo-letne-clanarine-dobite-dodatna-2-meseca-clanstva-brezplacno

tatiana - 21.11.2018 - 10:27

Pozdravljen Martin Karpan,

jaz bi vas pa vljudno vprašala od kje izhaja "obrnjena davčna obveznost" v primeru opravljanja sotritev v tretje države?

Glede držav članic EU je zadeva povsem jasna - imamo DDV direktivo na podlagi katere imajo države članice (oziroma morajo imeti) povzeto določbo glede plačila DDV v primeru opravljanja storitev s strani davčnega zavezanca, ki nima sedeža v državi, kjer se storitev opravi (naša 3. točka 1. odstavka 76. člena ZDDV-1).

Kaj pa v primeru tretjih držav - ali smo res tako prepričani, da imajo tudi tam enako določbo? Jaz menim, da bi moral davčni zavezanec, ki opravlja storitve v tretjo državo vedno preveriti ali se mora morebiti tam registrirati za namene DDV.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Lp, Tatjana