krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obdavčitev delniških opcij

1247  22.03.2018 - 15:28h / Drugi davki in takse / Avtor: znupy / 997 / 7

Pozdravljeni

zanima me, kako so obdavčene delniške opcije. Imam s.p. z normiranimi stroški prek katerega že nekaj let sodelujem s podjetjem s sedežem v ZDA. To podjetje mi je pred nekaj leti podelilo določeno število delniških opcij (stock options) s pravico, da delnice kupim po ceni 0.03USD/delnico. Sedaj je prišla možnost, da to tudi izkoristim in delnice še isti dan prodam naprej (investitorju, ki kupuje delež v tej tuji firmi) po tržni ceni 26USD/delnico. Prodal bom cca 3800 delnic (torej dobiček bo cca 100.000USD oziroma dobrih 80.000€ po trenutnem tečaju)

Zanima me, kako poteka obdavčitev v tem konkretnem primeru?

Kolikor razumem davka na kapitalski dobiček ne bo, saj bo pridobitev delnice in prodaja v istem dnevu po isti ceni - torej 0 dobička = 0 davka od kapitalskega dobička.

Se pa naj bi teh 80k€ štelo v dohodnino od česar se nato (glede na meni znano literaturo in zakone) plačajo 3 stvari (vsaj v primeru, da bi bil zaposlen pri Slovenskem podjetju od katerega bi dobil te opcije):

- socialni prispevki delodajalca (16,1%)

- socialni prispevki delojemalca (21,1%)

- dohodnina po dohodninski lestvici (glede na znesek praktično 50%)

Torej efektivno od 80k ostane zgolj 25% (80*21,1% za prispevke delojemalca, od ostanka še 50% dohodnine, po vrh pa še 16,1% od 80k kot prispevek delodajalca)?!

Sklepam, da se ta prihodek ne šteje v prihodek s.p.ja (kar bi mi precej dvignilo prispevke za naslednje leto in bi posledično plačal še precej več davkov in bi šel pod črto praktično vseh 80k€ v prispevke in davke)?!

Alternativni scenarij (verjetno napačen) bi morda bil tale:

Glede na to, da s tem tujim podjetjem sodelujem kot s.p., bi lahko bile te opcije podeljene mojemu s.p.-ju. Torej se izvršitev opcij šteje v prihodke s.p.ja in je obdavčeno kot vsi ostali prihodki normiranega s.p.ja (paziti bi bilo treba zgolj na zgornjo mejo 150k€ prihodkov/leto).

Torej, kakšna je zakonodaja in praksa pri izvrševanju delniških opcij v tem primeru (normiran s.p., ZDA itd)?

znupy - 22.03.2018 - 19:06

OK mogoče moja prejšnja logika morda ni bila povsem pravilna.

Kot že rečeno se dobiček šteje v dohodnino kot boniteta, kar so mi potrdili tudi s FURSa (rekli so, da moram oddati Napoved za odmero akontacije dohodnine iz delovnega razmerja). Sedaj sem se nekoliko poglobil v to in ugotovil, da v to Napoved akontacije kot izplačevalca vpišem podjetje iz ZDA, označim da NI glavni delodajalec (moj glavni delodajalec je verjetno moj s.p.). In glede na to, da NI glavni delodajalec bo akontacija 25% in nobenih drugih dajatev (25% glede na 4.2 točko v tem dokumentu: http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Dohodnina/Dohodek_iz_zaposlitve/Opis/Podrobnejsi_opis_2_izdaja_Dohodek_iz_delovnega_razmerja.pdf).

Lahko kdo potrdi to mojo teorijo?

x - 23.03.2018 - 08:28

Boniteta bi se obračunala, če bi vi bili v delovnem razmerju. V tem primeru se na opcije gleda, kot na izplačilo plače v naravi in se zato seveda obračuna boniteta.

V vašem primeru kot s.p. opravljate tržno dejavnost in opcije dejansko predstavljajo plačilo storitve tako, da po mojem mnenju izstavite normalni račun in gledate na to kot na običajne prihodke iz dejavnosti - kar tudi so saj to ni nič drugega, kot naknadno plačilo za dobro opravljeno storitev.

znupy - 23.03.2018 - 08:48

Glede na tole razlago ni nujno, da je prejemnik dohodka zaposlen v podjetju, je pa davek (oz. osnova za izracun) povisana s faktorjem 1.33:

http://www.eudavki.si/index.php?S=1&Article=4249

Sicer ni povsem isti primer, je pa podobna logika. Prav tako bi vasa razlaga padla v primeru, da bi jaz v tem casu ze zaprl s.p. (po vasi razlagi potem to ne bi slo niti v prihodke s.p.ja, ki ga ne bi bilo vec, niti v Napoved za odmero akontacije dohodnine).

x - 23.03.2018 - 22:30

Če menite, da ste v delovnem razmerju, potem bi morali tudi vse ostale prihodke obdavčiti na enak način ne pa preko s.p.-ja. Vsa pojasnila, ki jih citirate se nanašajo na izplačila v naravi, kjer FURS sledi cilju, da je obdavčitev vedno enaka ne glede na to ali je plača/honorar/... izplačan v denarju ali na kak drug način. Pri tem je popolnoma vseeno ali gre za avtomobil, opcije, potovanja ali druge bonitete. Opcije niso nič drugega, kot ugodnost dana delavcem v višini zneska razlike med tržno in interno ceno delnice.

Vi opravljate dejavnost in tudi te opcije izvirajo iz dejavnosti zato je popolnoma vseeno ali vam stranka plača storitev takoj v denarju ali posredno preko opcij. Če pa opcije kupujete in nato prodajate, kot fizična oseba, potem morate plačati kapitalski dobiček, ki ga predstavlja razlika med nabavno in prodajno ceno delnice.

Glede na znesek bo najboljše, da si plačate nasvet davčnega svetovalca.

znupy - 24.03.2018 - 11:25

Kako za vraga bi bil lahko z njimi v delavnem razmerju, brez da se preselim v ZDA in tam zaposlim? Z njimi *nisem* v delovnem razmerju, z njimi zgolj pogodbeno sodelujem kot zunanji svetovalec (preko s.p.). Prav tako (tuja podjetja) opcij ne podeljujejo vedno samo zaposlenim, ampak jih lahko podelijo komurkoli.

Tudi po nasi zakonodaji bonitete (uporaba avtomobila, opcije itd) vec kot ocitno niso nujno podeljene samo zaposlenim ampak komurkoli (je pa nerodno, da vse skupaj pade na Napoved akontacije iz delovnega razmerja).

So mi med tem s FURSa potrdili to mojo tezo. Izpolni se Napoved za odmero akontacije dohodnine, kjer se kot izplacevalca navede to podjetje iz ZDA, oznaci se, da NI moj glavni delodajalec in posledicno obdavci s 25%. Potrdili so tudi, da te opcije ne stejejo kot prihodek mojega s.p. in nimajo nobene veze z njim.

Jop - 12.09.2018 - 15:29

znupy, a si ze resil ta primer/kako je FURS sestavil koncno interpretacijo? Kaksna je bila koncna obdacitev?


Par zadev mi je se posebej nelogicnih:

- kako so lahko to prihodki drugega delodajalca, ce efektivno nisi zaposlen?

- zakaj tvoj SP ne bi imel nic s tem, ce so ravno storitve, ki jih je opravljal tvoj SP bile osnova za podelitev opcij (vprasanje je, komu so bile formalno podeljene, tebi kot fizicni osebi ali tebi kot SPju)

- ker gre efektivno za nakup in prodajo delnic, bi po mojem morala biti obdavcena razlika med tvojo nakupno ceno $0.03 in prodajno ceno $26 in sicer kot kapitalski dobicek (lastnistvo 0 dni, efektivna davcna stopnja 25%)

Pob - 28.07.2020 - 22:19

Tudi mene zanima enaka situacija kot znupyja..
Kakšen je bil na koncu davek?

Hvala!