krpan in druščina postani član

Naslov teme: Bruto, neto, ???

5410  24.12.2002 - 18:24h / Ostalo / Avtor: Jerry / 137 / 2

Vedno znova me zanima naslednje:

Bruto plača je neto plača + prispevki + akontacija dohodnine...

SP-ji plačujemo prispevke po stopnjah, ki nam jih pošlje ZPIS, odvisno od bruto plače v preteklem letu...

Kako si lahko izračunam svojo bruto plačo, glede na to, da imam znan dobiček (neto plača), koliko sem plačal prispevke, ni pa podatka o dohodnini. Akontacijo dohodnine, ki jo plačujem med letom, odvajam posebej in ni napisana na dohodkih iz dejavnosti. Kako lahko potem ZPIZ ugotovi, ali sem presegel povprečno bruto plačo (za 1/2 krat, 1 krat itd.?)

To me vedno bega... Meni bi več pomenilo, če bi imel mejo za dobiček, torej brez prispevkov in ostalih stroškov. Ker dobiček imam znan, samo recimo 1.8 milijona na leto dobička, ali to presega 2.5 milijona (kolikor približno bo) bruto plače v Sloveniji za lansko leto?

Če sem sploh približno jasen, kaj želim vprašati...

Jerry

maca - 26.12.2002 - 11:02

Seštej dobiček letošnjega leta in prispevke brez članarine, pa boš videl, v kateri razred boš spadal, čeprav podatke o letošnji povprečni bruto plači še niso znani, ampak toliko v vednost.

Matjaž K - 27.12.2002 - 13:42

Primerjava poslovnega rezultata s.p. in bruto plače zaposlenega ni neposredno možna. Po eni strani vodi s.p. knjigvoodstvo, ki temelji na načelu nastanka poslovnega dogodka (in ne denarnega toka), po drugi strani pa se za namen izračuna zavarovalnih osnov njegov poslovni rezultat primerja s povprčno letno bruo plačo.

Na preprost način pa lahko primerjamo naslednje ekonomske kategorije s.p. in delavca:

a)dobiček s.p. in osnova za davek od osebnih prejemkov brez olajšav

b)dobiček s.p.+obračunani prispevki za socialno varnost in bruto plačo delavca

c)dobiček s.p.-akontacije davka od dohodkov iz dejavnosti in neto plačao delavca

Čisto na koncu pa je tudi ta primerjava le preko palca, kajti da bi lahko primerjali neto plačo delavca in razpoložljiva denarna sredstva s.p. bi pri tazadnjem morali računati razpoložljiv denarni tok (sestaviti izkaz denarnih tokov; da vam bo jasno zakaj: plačilo za osnovno sredstvo ni strošek, je pa v letu plačila takoj izdatek-tega denarja s.p. več nima, neplačane terjatve ne vlplivajo na dobiček, na razpoložljiva denarna sredstva pa, itd).

LP