krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kaj je bolje?

1209  20.03.2018 - 14:51h / DDPO / Avtor: ella / 90 / 4

Imamo stranko d.o.o., ki v letu 2017 ni poslovala. Imela je nekaj osnovnih sredstev, ki jih je prodala. Direktor nam dokumentov ni (še) dostavil in "po njegovo" ne ve, če jih še ima.

Sporočil je, da bo pogledal, če jih bo našel, drugače naj se zaključi in odda brez tega.

Ker kot servis ne želimo odgovarjati pri "takih poslih", me zanima, kaj je bolje narediti v primeru nedostave vseh dokumentov?

Ali Bilance in davčnega obračuna ne oddati,

ali od stranke pridobiti pisno potrdilo oz. elektronski mail, da oddamo brez tega oz. zaključimo z dokumenti, ki jih imamo?

IO - 20.03.2018 - 15:04

To je vaša odločitev. Sicer pa če se zavedate, da vi odgovarjate za pravilnost in resničnost davčnega obračuna in tudi letnega poročila potem vam mora biti odgovor jasen. Če veste, da nimate vseh verodostojnih knjigovodskih listin za izdelavo letnega poročila in davčnega obračuna potem le teh pač ne morete narediti.

Moje mnenje: jaz bi v takšnem primeru stranki napisal dopis (še pravočasno) priporočeno s povratnico v katerm bi mu dal pisno odpoved o prenehanju opravljnja storitev (glede na določila sklenjene pogodbe o opravljanju računovodskih storitev)  in z obrazložitvijo, da mu obračuna zaradi manjkajoče in nepopolne dokumentacije ne morem napraviti. Obvestil bi ga tudi da prekinjam vsa morebitna pooblastila na furs-ajpes,.... in kdaj naj prevzame morebitno dokumentacijo,.....

Igor - 20.03.2018 - 20:56

Jaz bi naredil iz dokumentacije ki jo imam, kako pa naj vem kaj vsega nimam? Osnovna sredstva seveda zadržite v registru, obračunate amortizacijo in to je to. Če pa so že brez vrednosti in starejša od 5 let mu naredite odpisni list in naj ga podpiše, da so sredstva uničena, neuporabna in izločena iz evidenc ter odpeljana na deponijo.

lea - 21.03.2018 - 10:45

kakšen pa je znesek priliva na TRR od prodaje OS

ella - 23.03.2018 - 14:47

Priliva ni, je bilo predvidevam da vse gotovinsko urejeno...

Po posvetu s svetovalcem...

izjavo direktorja podjetja, da dokumentov za leto 2017 ni oz. so tisti, ki jih je predložil in naj naredimo zaključni račun na podlagi tega.

 Obvezno napisati pojasnila k bilanci, kjer naj bo razvideno, da prodaje OS ni bilo, tudi obračuna amortizacije ne, ker podjetje ni poslovalo in naj jih direktor poštemplja in podpiše pred oddajo.