krpan in druščina postani član

Naslov teme: subvencionirani prispevki normiranca s.p.

945  04.03.2018 - 09:24h / Dohodnina / Avtor: ivo / 1503 / 14

kot samozaposlen imam subvencionirane prispevke za samozaposlitev. Sorazmerni del sem prištel k prihodkom in jih vpisal v DDDD pod zaporedno št. 1.

Se ta del subvencioniranih prispevkov v obrazcu DDDD kje izvzame?

tina - 05.03.2018 - 06:37

saj so že izvzeti s 100 % stroških prispevkov

Urša - 05.03.2018 - 08:26

Tina, normiranec nima stroškov kot stroškov, ampak se mu avtomatično prizna 80% norm.stroškov

Suzana - 05.03.2018 - 08:25

Izvzemaš pod zaporedno 2.6.

Urša - 05.03.2018 - 08:30

Suzana - kje konkretno piše okoli teh subvencioniranih prispevkov pri normirancih: da se najprej prikažejo med prihodki , potem pa izločijo v zap. 2.6 ? razen enega mnenja iz leta 2014 furs, nisem nikjer v zakonodajah ali primerih našla; potemtakem se po istem principu tudi prispevki invalida nad kvoto, kjer se ne plačujejo prispevki PIZ (ne glede na to ali je to sam s.p. ali je to njegov zaposleni) prikažejo v zap.1 med prihodki nato pa še v 2.6 izločijo? 

In vse to velja izključno le za normirance?

kpl - 05.03.2018 - 08:45

Zakon o dohodnini:

 

20. člen

(pomoči in subvencije)

 

Dohodnine se ne plača od:

………..

9.     obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za posamezne zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec;

……..

 

Urša - 05.03.2018 - 08:58

Hja, ampak tukaj nikjer ne piše ali to velja za normirance ali navadne s.p.

navadni s.p. prikaže med prihodki neplačane prispevke, hkrati pa ima v rubriki odhodki upoštevane te iste prispevke kot stroške in se zadeva znulira - tako sem jaz razumela mnenje fursa

F.r.a.n.j.a - 05.03.2018 - 20:29

1.Na prvi strani dav.obračuna  (normiranci) se vpiše obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v poslovnem letu 2017, brez subvencij iz naslova oprostitve plačila prispevkov ( npr.:4.257,86 €).

V polju 1 davčnega obračuna za normirance se vključi tudi subvencije iz naslova oprostitev plačila prispevkov ( npr.: 804,46 €-podatek za celo leto 17-30% oprostitev), v polje 2.-Izvzem prihodkov zaradi predhodno nepriznanih odhodkov , pa se vpiše znesek oprostitev ( npr.:804,46 €).

2.Pri s.p., ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov se na prvo stran dav.obračuna  prav tako vpišejo obračunani prispevki ( kot je napisano zgoraj), isti znesek se vpiše v kolono 148a-IPI, znesek oprostitev pa v druge prihodke AOP 124 ( ali AOP 179 !?).

Tako pa jaz razumem pojasnila.

Lp

Urša - 05.03.2018 - 20:51

okoli obračunanih prispevkov v davčnem obračunu je jasno, da se vpišejo vsi prispevki, ne glede na to ali so plačani ali niso plačani ali subvencionirani ipd....

tudi to mi je jasno, da je potrebno v davčnem obračunu pod zap.št.1 prihodki upoštevati tudi prihodke iz naslova neplačanih prispevkov (ali zaradi subvencije zavoda ali zaradi invalida nad kvoto ali zaradi prvo leto poslovanja ali .... tega je kar nekaj) - skratka neplačani prispevki povečajo prihodke.

nato se pa pojavi zaporedna številka 2.6 v davčnem obračunu kjer naj bi se izločili ti neplačani prispevki (zgoraj našteto), tukaj pa se mi postavlja vprašanje ali se tukaj vpišejo neplačani prispevki tako za "normalne s.p." ali izključno le za "normirance" ?

Skoraj sem že odločena, da ni pomembno na kakšen način si obdavčen (normirani ali dejanski), pa me spet preblisne ali razmišljam pravilno?

debata v  tej temi je zaporedna št. 2.6 kjer nisem 100% kaj je pravilno :(

mnenje Fursa glede teh subvencioniranih prispevkov (Pojasnilo DURS, št. 4212-154/2014-2, 4. 2. 2014: 

Zavezanec za znesek delne oprostitve prispevkov pripozna prihodke iz naslova državnih
subvencij, v obracunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti pa zavezanec, ki ugotavlja
davcno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, za znesek delne oprostitve opravi
zmanjšanje prihodkov na raven davcno priznanih.
V skladu z 9. tocko 20. clena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 13/11 –
UPB7, 24/12, 30/12, 40/12-ZUJF, 75/12, 94/12 in 96/13) se dohodnine ne placa od
obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za samozaposlene zavarovance v skladu s
posebnimi predpisi placuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da
Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec.
Prihodki se pripoznajo v skladu s Slovenskimi racunovodskimi standardi – SRS (Uradni
list RS, št. 118/05 in nadaljnji), natancneje s SRS 18.11, ce je povecanje gospodarskih
koristi v obracunskem obdobju povezano ne le s povecanjem sredstev ampak tudi z
zmanjšanjem dolga. Na tej podlagi je delno oprostitev placila prispevkov treba pripoznati
kot prihodke iz naslova državnih subvencij. Navedeno je v skladu z racunovodskim
nacelom kosmatega izkazovanja gospodarskih kategorij, ki pravi, da se gospodarske
kategorije izkazujejo v kosmatih zneskih brez pobotanj, in sicer tako stanja sredstev in
obveznosti do njihovih virov kot tudi prihodki in odhodki. Zavezanec, ki ugotavlja davcno
osnovo na podlagi dejanskih odhodkov, bo zato v skladu s tem nacelom in dolocili SRS 17
v svojih poslovnih knjigah pripoznal odhodke v višini celotnega zneska obracunanih
prispevkov za obvezno socialno zavarovanje, torej bo pripoznal odhodke v višini vsote
dejansko placanih prispevkov in prispevkov, katerih placila je oprošcen.
Zavezanec, ki ugotavlja davcno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, bo na podlagi 9.
tocke 20. clena ZDoh-2 v polju 2.6 obracuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za
znesek delne oprostitve placila prispevkov opravil zmanjšanje prihodkov na raven davcno
priznanih.

F.r.a.n.j.a - 06.03.2018 - 00:03

1.Urša, 2.6 velja samo pri normirancih ( v obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti pa zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, za znesek delne oprostitve opravi zmanjšanje prihodkov na raven davčno priznanih). Zavezanec, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, bo na podlagi 9. točke 20. člena ZDoh-2 v polju 2.6 obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti, za znesek delne oprostitve plačila prispevkov opravil zmanjšanje prihodkov na raven davčno priznanih.

2. Pri s.p., ki so obdavčeni po dejanskih prihodkih in odhodkih vpišete, kot sem napisala- v prihodke. Se ne izločujejo  (zavezanec za znesek delne oprostitve prispevkov pripozna prihodke iz naslova državnih subvencij).

Naredite kot sem zgoraj napisala, pa bo čisto prav. Verjemite mi.

Vse kar je odebeljeno sem pripela iz vašega priloženega pojasnila. Na žalost nam pojasnila Furs ne napišejo po ZKP, zato je potrebno včasih večkrat prebrati.

Lp

Urša - 06.03.2018 - 08:58

F.r.a.n.j.a ..... priznam, da malo težim s tem, ker vsakič, ko sem brala, sem narobe razumela :( ... včasih je bila davčna zakonodaja v bivši jugi bolj enostavna in se ni spreminjala vsakih pet minut :)

ali pa sem sama toliko starejša, da ne razumem več nenehnih spreminjajočih tolmačenj; 

Hvala Vam za bolj jasno pojasnitev!

F.r.a.n.j.a - 06.03.2018 - 10:40

Urša, se strinjam. Sva kar na istem.

Želim vam uspešno izdelavo .

Lp

jurea - 03.02.2021 - 10:51

Zdravo vsem,

glede tegale vprašanje se mi glede na nove informacije s strani FURS pojavljajo nova vprašanja :). Skratka ali smo še prepričani, da se oprosčena plačila prispevkov obravnavajo tako kot ste zavzeli zgoraj?

Spodaj odgovor FURS glede enake zadeve, samo da se nanaša na interventne ukrepe - oprostitev plačila prispevkov, kar je po vsebini enako kot oprostitev PIZ, oprostitev zaradi starševstva...

40a. Kako se davčno obravnavajo prispevki samozaposlenih oseb, ki so oproščeni plačila po 38. členom ZIUZEOP?
V skladu z 9. točko 20. člena ZDoh-2 se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov, ki se po 38. členu ZIUZEOP pri samozaposlenih osebah oprostijo plačila. Za zavezance, ki si zavarovani kot samozaposlene osebe, se oprostitev realizira preko določitve davčne osnove, ki je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med dejanskimi prihodki in dejanskimi ali normiranimi odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Upoštevaje veljavne davčne predpise in s tem računovodske standarde, se pripoznajo prihodki v višini oproščenih prispevkov in odhodki v višini celotnih obračunanih prispevkov, kar v učinku predstavlja realizaciji oprostitve. Enaka pravila za upoštevanje prihodkov veljajo tudi v primeru, ko zavezanci ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov. Glede odhodkov pa se pri zavezancu, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, šteje, da se je zavezanec odločil za pavšalno določanje oziroma pripoznavanje vseh odhodkov, ne glede na dejansko vrsto in višino obračunanih odhodkov, vključno z obračunanimi prispevki za socialno varnost. V sistemu normiranih odhodkov se torej šteje, da so bili zavezancu pripoznani vsi dejansko obračunani odhodki v zvezi z opravljanjem dejavnosti, saj zavezanec dejansko obračunanih odhodkov ne izkazuje.

espejevka na pol - 02.03.2021 - 19:31

Sama izpolnjujem davčno napoved DDD-DDD za 2020 in si razbijam glavo kam gre kaj. Koristila sem vse možne subvencije (50% nižji PIZ zaradi 1.leta odprtja, polovični DČ zaradi starševstva, oprostitev prispevkov in MTD zaradi corone) in ne vem več kam kaj spada. Danes mi je na FURSu rekla, da se vse to sešteje in vpiše v točko 1. (PRIHODKI po računovodskih standardih), pod točko 2.8 pa vpišem prejete MTD. Nič pa mi ni omenjala točke 2.6 kamor naj bi vpisala vse oproščene prispevke? Ali pač ne? bom jutri še 1x klicala in poskusila dobiti odgovor.

berto - 22.03.2021 - 10:35

9.točka 20.člena ZDoh-2 je dovolj jasna. Mnenje FURS-a je v nasprotju s tem zakonom. Stroški s tem nimajo veze. Od obveznih prispevkov se v nobenem primeru ne bi smelo plačati dohodnine, kar se pri normirancih  zgodi, če upoštevaš mnenje FURS-a.
To mnenje so spremenili po 7 letih, ker so to zahtevali na MF. Pošiljam odgovor, ki sem ga dobil od FURS-a:

"Stališče FURS, katerega podlaga je stališče MF, je, da se oprostitev po 9.točki 20.člena ZDoh-2 realizira s samo računovodsko obravnavo. Torej za zavezanca, ki mu je oproščeno plačilo prispevkov v višini 100 EUR se smatra, da posebna oprostitev v obliki izvzema prihodkov iz davčne osnove ni upravičena, ker je predpogoj za oprostitev plačila, obračun prispevkov na podlagi katerega se pripozna 100 EUR odhodkov, kar pomeni, da je skupni vpliv obračuna in oprostitve plačila prispevkov na davčno osnovo 0 EUR in je posledično oprostitev realizirana. Zavezanci z normiranimi odhodki delijo usodo zavezancev z dejanskimi odhodki v smislu, da za prve velja predpostavka, da njihovi normirani odhodki zajemajo vse odhodke, ki jim nastanejo z dejavnostjo, vključno z odhodki iz naslova obračunanih prispevkov.
 Sam pa razumem tudi vaš argument, ki je nasproten zgoraj predstavljenemu. Podjetnik A ima brez oprostitve plačila prispevkov dobiček X, če mu država oprosti plačilo prispevkov v višini 100 EUR bo imel dobiček X+100 EUR, kar pomeni, da bo oprostitev »de-facto« povečala njegovo davčno obveznost, kar pa je po vašem mnenju v nasprotju z 9. točko 20. člena ZDoh-2. Rešitev bi bila, da bi tako zavezanci z dejanskimi kot zavezanci z normiranimi odhodki v davčnem obračunu izvzemali prihodke iz naslova oprostitve plačila prispevkov za socialno varnost."
 
Pri dejanskih se zakon torej realizira z računovodsko obravnavo, pri normirancih pa se plača dohodnina od prispevkov.
Jaz bom pri vseh normirancih izvzel znesek oproščenih prispevkov!

Berto