krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izdajanje računa v tujino

822  23.02.2018 - 17:01h / DDV / Avtor: Maja / 847 / 1

Imam normiran s.p. Podjetju s sedežem na Malti želim izdati račun za storitev prevajanja. Računovodja in gospa na Furs-u sta mi svetovala, naj zaprosim za DDV številko (preko e-davki) in nato na račun napišem "DDV oprostitev na podlagi 25/1 člena ZDDV-1 (VAT reverse charge under 25/1 art. ZDDV-1)". Če prav razumem, to pomeni, da se DDV obračuna naročniku storive. Ko sem zahtevala VAT številko naročnika se je zataknilo, ker bojda niso zavezanci za DDV. Zanima me, kako naj v takšnem primeru izdam račun naročniku? Kdo plača DDV oz. je sploh mogoče, da nihče ne plača DDV? Računovodja in Furs mi podajajo nasprotujoče se informacije in moja zmedenost je neskončna. Hvaležna bom za vsako informacijo.

Uredništvo - 23.02.2018 - 18:38

Morate povedati, ali je naročnik storitev davčni zavezanec, ki opravlja ekonomsko dejavnost ... (glejte 5. člen ZDDV-1, kdaj je nekdo davčni zavezanec). 


Če je naročnik storitev davčni zavezanec, ki deluje kot tak, se kraj opravljene storitve opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDv-1. Posledično bi moral naročnik storitev pridobiti ID številko za namene DDV. Prav tako bi jo moral dobiti s.p., ki opravi to storitev (glejte četrti odstavek 78. člena ZDDV-1).
V takem primeru bi se DDV obveznost prenesla na naročnika v drugo državo članico (Malto).

V kolikor je naročnik oseba, ki ni davčni zavezanec (torej ne opravlja ekonomske ali katere koli druge dejavnosti), je kraj opravljene storitve tam, kjer ima ta oseba sedež, stalno oz. običajno prebivališče (glejte c. točko prvega odstavka 30.d člena ZDDV-1). Slednje pomeni, da morate poznati vaše obveznosti, ki veljajo v tej državi (morebitna identifikacija za namene DDV, plačilo DDV itd.).

Glede dokazovanja, ali je prejemnik storitev davčni zavezanec ali ne, glejte 18. člen Izvedbene uredbe Sveta 282/2011.

PS:

- popolna davčna rešitev - http://www.superdavki.com/home