krpan in druščina postani član

Naslov teme: dokazilo o izvozu 2

805  23.02.2018 - 08:55h / DDV / Avtor: sneg / 160 / 4

Zanima me kako delate v praksi.  Vem kaj je napisano v 82.členu PZDDV glede dokazila o izvozu.

prodajalec SLO - kupec Nemčija

Imamo več primerov:

1. CMR oz. mednarodni tovorni list -jasno kot beli dan

2. kupec iz EU na svoje stroške organizira prevoz - dela zbirnik, mi peljemo naše blago do drugega njegovega prodajalca in tam pobere vso robo. Ne dobimo nič papirjev. Kupec ustno naroči kam in kdaj se pelje blago. Dejansko damo potem kupcu podpisati dobavnico, ko se oglasi v SLO.

3. če je manj blaga in se kupec mudi v Sloveniji sam s svojim prevoznim sredstvom odpelje blago in nam spet samo podpiše dobavnico - takoj podpiše.

Kaj predlagate, kao naj postopamo. Do sedaj smo delali vse po njegovih navodilih. Smo pa njegov majhen prodajalec in se lahko hitro odloči za drugega prodajalca, kar pa nam seveda ni v interesu.

Če na primer pride do inš. pregleda, ali bi medsebojna komunakicija po mailu kaj pripomogla kot dokazilo, da gre za izvoz, ker kar nekaj korenspodence poteka po mailih - od naročil, do raznih navodil... 

sonce123 - 23.02.2018 - 09:20

Pripravite si obrazec, kjer navedete vse podatke o poslu, torej kam gre blago, registrska št. prevoznika ter podpis te izjave (podobno kot je CMR). 

Zgolj na podlagi e-maila ne boste mogli dokazovati kam je blago šlo.

sneg - 23.02.2018 - 09:35

Hvala sonce123. Super ideja, bom tudi za nazaj naredila vse te izjave in dala v podpis.

sneg - 23.02.2018 - 11:17

Ali je napisanih dovolj podatkov?

IZJAVA - INTERNI TOVORNI LIST

POŠILJATELJ:

PREJEMNIK:

PREVOZNIK:

REG. ŠT.:

PREDVIDENO RAZKLADIŠČE:

NAKLADIŠČE:

OZNAKE IN ŠTEVILO TOVORKOV:

KOSMATA TEŽA TOVORKOV:

KRAJ IN DATUM:

PODPIS POŠILJATELJA:

PODPIS PREVZEMNIKA:

PODPIS PREVOZNIKA:

mraz - 23.02.2018 - 15:05

O dokazovanju izvoza/dobave je govora tudi v kakšnem drugem členu in ne samo v 82. Dobro je, da ste precizni v svojih navedbah (eno je izvoz izven Unije, drugo pa dobava v drugo državo članico). Zelo pomembna je tudi pariteta. Če dobavljate v drugo državo članico EXW, potem mora kupec (ali druga oseba za njegov račun) ob prevzemu blaga podpisati izjavo s skladu z 79. členom PZDDV.