krpan in druščina postani član

Naslov teme: nedokončana proizvodnja v nedogled v bilanci?

798  22.02.2018 - 16:40h / Ostalo / Avtor: R-6 / 59 / 6

V bilanci imamo že od leta 2013 precej nedokončane proizvodnje. Verjetno bo tudi ostala nedokončana in to nikogar od vodilnih ne moti. Ali jo lahko preprosto "obdržimo" v bilanci, ali smo dolžni z njo kaj storiti?

IO - 22.02.2018 - 16:45

Pomembno je uskladitev dejanskega stanja s knjigovodskim stanjem (popsi zalog) kamor spada tudi nedokončana proizvodnja. Glede na napisano sklepam, da poslovodstvo noče uskladiti stanja ker si noče pokvariti poslovnega izida.Skrite izgube niso dovoljene in ob takšnem ravnanju poslovodstva prej kot slej udarijo kot bumerang v bilanco.

R-6 - 22.02.2018 - 17:16

Morda v preteklosti tudi ni bila ustrezno razknjižena prodaja zalog, čeprav je do nje morda vsaj delno prihajalo, saj je stanje zaloge v bilanci vrednostno daleč nad tistim, kar vidim v proizvodnji.. Kaj pa če jo vsaj delno zmanjšam s knjižbo  630/600 in 710/630?

IO - 22.02.2018 - 18:14

Prav gotovo je problev v uskladitvi dejanskega stanja. Potrebujete verodostojne knjigovodske listine in v primeru popisov/odpisov tudi sklep poslovodstva. Pomembno je da uskladite (zahtevajte!) stanje s knjigovodskim stanjem seveda na podlagi ustreznih verodostojnih knjigovodkih  listinah. V praksi polovodje mislijo, da je za stanje zalog odgovoren računovodja pa temu ni tako, ker za sredstva družbe odgovarja direktor.

R-6 - 22.02.2018 - 23:29

Ali je potem najbolje zalogo pustiti tam kjer je in je na kontu nedokončane proizvodnje nič ne zmanjševati? Ali pa je morda smiselno zalogo počasi razknjiževat, saj je bila delno že prodana (pa morda takrat ne tudi ustrezno razknjižena, zdaj pa je verodostojne knjigovodske listine prepozno iskati). Prosim za vaš nasvet in hvala vnaprej,...

tina - 23.02.2018 - 06:11

Najprej : ali ste razpisali letni popis sredstev terjatev in obveznosti do njihovih virov  in ga posredovali poslovodstvu ?

Zahtevajte popis pred zaključevanjem leta. Ničesar ne razknjižujte sami brez dokumentov. Iz proizvodnje potrebujete za knjiženje, kot ste ga navedli, dokumenta - prevzem in izdajo.

Če pa naredijo (tisti ki so zadolženi za vodneje zalog - če seveda niste to vi "kot vidim v proizvodnji") ugotovijo popisne razlike in jih razknjižite.

Tudi to, da pravite, da je bilo delno šprodano, lahko ugotovite s popisom in v inventurnem zapisniku navedete, da ni bilo prevzetih  xxx vrednosti proizvodom, ki so bili tudi prodani. Le tako boste bverodostojno zniževali zaloge (čeprav, kot pišete, postopoma, samo ne "kar tako, po občutku")

Alisa - 23.02.2018 - 11:51

Točno tako, ugotovite dejansko stanje. Poslovodstvo pa naj pisno da zneske in datume razknjiževanja, če želijo postopno bremeniti IPI.