krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dohodki s.p. kot osnova za štipendijo

737  19.02.2018 - 11:22h / Dohodnina / Avtor: nika / 110 / 2

Pozdravljeni,

 

hčerka je vložila vlogo za državno štipendijo. Oče s.p. je imel po dohodninski odločbi cca 6.000 eur dobička in je dobiček v enakem znesku upoštevan v odločbi za štipendijo. Jaz kot mati sem tudi s.p. in sem del leta 2016 zaradi dalj časa trajajoče bolniške dobila nadomestilo od ZZZS v znesku 1392,21 eur neto in pa ustvarila dobiček v višini 3.048,64

eur. Smatram, da je moj dohodek za leto 2016 dobiček + nadomestilo od zavoda za čas bolniške. Vendar na CSD trdijo, da je moj dohodek 75% minimalne plače ki znaša cca 7200 eur. Mi lahko kdo pomaga razjasniti nastalo situacijo. Zaradi bolezni sem imela vsega skupaj nekaj čez 11 800 eur prihodkov, samo za prispevke sem plačala

3400 eur, kje so še ostali stroški..., oni pa trdijo, da je moj dohodek 75% minimalne plače... 

Boli me, ker mi pripisujejo denar, ki ga nisem zaslužila, pa še s takim obračunom presežemo cenzus za dober procent in otrok je ob štipendijo. Me lahko kdo napoti kje naj si preberem v katerih primerih ti določijo fiktivni dohodek? 

kpl - 19.02.2018 - 13:57

Na žalost  14. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev določa, da v primeru ko začne zavezanec z dejavnostjo ali če je njen mesečni dohodek iz dejavnosti nižji od višine bruto minimalne plače, se kot njen mesečni dohodek iz dejavnosti upošteva dohodek v višini 75% bruto minimalne plače.

Glede na sodbo US je ta člen spremenjen, vendar velja od 01.02.2018 dalje. Če ga preberete pozorno, bodo v bodoče za osnovo veljali dejanski dohodki s.p.-ja, saj le-ta obravnava samo tiste, ki pričnejo na novo, pa še ti imajo možnost dokazovanja manjših dohodkov.

Copy:

Spremenjen 14. člen, ki velja od 01.02.2018 dalje

(poseg odločbe US o načinu izvrševanja tega člena)

(1) Če je oseba dejavnost šele začela opravljati, se kot njen mesečni dohodek iz dejavnosti upošteva dohodek v višini 75 % bruto minimalne plače.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko oseba izpodbija zakonsko domnevo upoštevanja dohodka iz dejavnosti v višini 75 % bruto minimalne plače tako, da dokazuje, da izkazuje dohodek iz dejavnosti v višini, različni od 75 % bruto minimalne plače.

(3) Ob boleznih, invalidnosti ali drugih osebnih okoliščinah, na katere oseba ni mogla vplivati oziroma jih ni mogla preprečiti, zaradi česar kmetijsko oziroma gozdno zemljišče ni obdelovano, se šteje, da dohodka iz kmetijske dejavnosti ni oziroma ni bilo, če oseba dokaže, da dohodka s prodajo ali z oddajo v najem ali zakup kmetijskega oziroma gozdnega zemljišča Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije ali drugi pravni ali fizični osebi ni mogla pridobiti.

(4) Nezmožnost obdelovanja zemljišča iz prejšnjega odstavka ugotavlja invalidska komisija Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Starost nad 63 let za ženske in nad 65 let za moške se šteje za utemeljen razlog uveljavljanja nezmožnosti obdelovanja zemljišča.

 

nika - 20.02.2018 - 11:15

Hvala za pojasnilo, vendar mi še vedno ne gre skupaj: tudi možev dobiček je manjši od 75% bruto minimalne plače, pa so ga mu upoštevali v dejanski višini in tudi jaz nisem s.p. ki je šele začel z dejavnostjo. Plačevala sem vse dajatve skozi celo leto, le v obdobju dec.2015 - apr. 2016 sem bila na bolniški za polni delovni čas, nekaj pa za 4 ure.