krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pridobitev iz DE, dobava v HR

611  09.02.2018 - 17:40h / DDV / Avtor: Janez / 88 / 2

Smo SI zavezanec, od DE bi kupili blago za nadaljnjo prodajo HR zavezancu.

 

1/ Če DE zavezanec izstavi račun SI zavezancu (nam), blago pa gre direktno na Hrvaško, račun HR zavezancu pa izstavimo mi, smo mi 2. člen v pravem tristranskem poslu in pridobitve blaga ne peljemo prek DDV knjige in DDV-O obrazca. Drži ? pa še to: s katerimi dokumenti moramo razpolagati, da ob morebitnih kasnejših kontrolah ne pride do težav?

 

2/ Kaj pa v primeru, da obstaja SI zavezanec, ki je zastopnik za DE blagovno znamko v Sloveniji? Potem DE opravi oproščeno dobavo blaga SI, SI potem z DDV-jem proda nam ( SI zavezancu ), mi pa potem opravimo oproščeno dobavo blaga znotraj EU HR zavezancu tudi v primeru, da blago potuje direktno iz DE na HR?

 

 

 

Uredništvo - 10.02.2018 - 09:13

1/ A ste pogledali v polje 33? 

2/ potem več ne gre za tristranski, temveč verižni posel :) potrebno vedeti, kje preide pravica do razpolaganja z blagom na kupca v verigi. Posledično, kje je treba izpolniti davčno obveznost za namene DDV ob prenosu pravice do razpolaganja z blagom. Pri tem je pomembno, da je le ena dobava blaga lahko oproščena plačila DDV (tista, kateri se pripiše prevoz blaga).
Nekaj več o tem si poglejte na naslednji povezavi popolne davčne rešitve (v kolikor ste član):

http://www.superdavki.com/article/16511/ref_cat/83

Janez - 12.02.2018 - 10:40

Najlepša hvala za info in povezavo, sem član Superdavkov.