krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dejanski stroški vzdrževanja - najem

570  06.02.2018 - 20:13h / Dohodnina / Avtor: Tine / 87 / 2

Stanovanje sem oddajal v najem 10 mesecev. Po poteku najema sem v decembru v stanovanju zamenjal vrata. Ali lahko uveljavljam dejanske stroške vzdrževanja stanovanja, v letu 2018 ne oddajam več?

Mat - 07.02.2018 - 13:13

Sam mislim, da ne, ker ne gre za vzdrževanje, pač pa za investicijo, pač zamenjava za boljša verjetno protivlomna vrata.   Sam sem enkrat tako uveljavljal manjšo adaptacijo, pa so mi na koncu zmetali večino vsega ven in cirkuse sem imel z njimi.  Po njkihovo je vzdrževanje lahko beljenje, če je najem trajal dalj časa recimo 1 x na 4 leta, zamenjava ventila radiatorja, ki pušče, zamenjava pipe, ki pušča,  zamenjavo iztrošenega parketa pa so mi vrgli ven, pač investicija, vzdrževanje bi po njihovem bilo brušenje in lakiranje vendar ne če je najem trajal 1 leto, če je pa 4 bi pa šlo. 

Tako, da naredite po svoje, Furs bo imel tako ali tako 100% spet po svoje prav, če bo kontrola, kar zna biti, ker tole ročno vse preverjajo. 

kpl - 07.02.2018 - 13:39

Dejanske stroške (če ti presegajo 10% normiranih), namesto normiranih, lahko uveljavljate, kolikor so ti nastali v času najema. Pri vas je najem trajal do oktobra, ne do decembra....

Sicer pa FURS-u dokazat, da se dejanski stroški nanašajo na dela, ki ohranjajo (in ne vzpostavljajo) uporabno vrednost stanovanja, če jih v času oddajanja premoženja v najem zavezanec plačuje sam, priznajo pa se ti stroški na podlagi računov.