krpan in druščina postani član

Naslov teme: Del objekta smo oddali ddv nezavezancu ali moram poračunati vstopni ddv

507  02.02.2018 - 06:16h / DDV / Avtor: Nives / 99 / 1

Pozdravljeni.

Januarja 2010 smo kupili objekt z ddv ( 85.000€ je bilo vstopnega ddv). V 2017 pa smo 1 poslovni prostor  od maja do oktobra- točno 5 mesecev oddali nezavezancu za ddv. Od prejetih računov za energetiko in spl si sorazmerno glede na kvadraturo za to nismo odbijali vstopni ddv 

Predvidevam, da moramo poračunati tudi vstopni ddv pri nabavi- kako pa to izračunam ? Ali lahko to naredim tudi v DDV-O januar 2018- ali moram takrat za to že obračunat še zamudne obresti.

Hvala za pomoč.

Uredništvo - 02.02.2018 - 12:37

Pravilno bi bilo, da bi že v maju 2017, ko so se spremenili pogoji (iz obdavčene v oproščeno dejavnost brez pravice do odbitka DDV), morali narediti popravek odbitka DDV za ta poslovni prostor za obdobje od datuma spremembe do izteka 12 mesečnega obdobja in nato še enkrat popravek odbitka DDV v oktobru do izteka tega 12 mesečnega obdobja, če ste spet pričeli z opravljanjem dejavnosti, za katero imate pravico do odbitka DDV. :)) Razumljivo?

Če ni - glejte tudi način izračuna popravka odbitka DDV na popolni davčni rešitvi - popravek odbitka DDV po 69. členu ZDDV-1:
http://www.superdavki.com/calc/prakticni-izracuni


Glede na to, da tega niste naredili, pa morate seveda narediti popravek odbitka DDV za obdobje, za katero niste imeli pravice do odbitka DDV ter plačati še obresti (previsoki odbitek - glejte določila 88.b člena ZDDV-1). Preprost izračun si lahko opravite tudi na popolni davčni rešitvi:

http://www.superdavki.com/calc/zamudne-obresti

Vse "napake" vključite v tekoči obračun DDV-O.

LP