krpan in druščina postani član

Naslov teme: obračun DDV licenca

473  30.01.2018 - 22:44h / DDV / Avtor: martina / 405 / 2

podjetje uporablja blagovno znamko partnerja iz EU. Ta mu zaračuna licenčnino glede na opravljen promet v obdobju. Račun za licenčnino pošlje precej kasneje.

vprašanje:

  • kdaj naredimo samoobdavčitev: ko imamo podatek o opravljenem prometu in torej že poznamo osnovo za obračun ali ko dobimo račun od partnerja
  • kdaj je pravica do odbitka DDV

Uredništvo - 31.01.2018 - 12:18

Takšen poslovni dogovor je lahko problem, v kolikor se ne dogovori drugače (tako, da lahko korektno izpolnjujete davčne obveznosti).

Obračunati morate DDV takrat, ko je storitev zaključena (tj. zadnji dan obdobja, na katerega se nanaša). Ko imate podatek o opravljenem prometu je lahko pravočasno ali pa prepozno, saj niste navedli, kdaj pa dobite ta podatek! Če ga ne dobite, seveda ne morete narediti samoobdavčitve (ne poznate osnove), zato je treba te zadeve kako drugače izpeljati.

Partner bi vam moral izstaviti račun do 15. dne, ki sledi mesecu ... takšna so pravila za namene DDV. Hkrati bi vas do 20. dne ... moral poročati v RP-O.


Pravica do odbitka DDV:

107. člen PZDDV:

[...]

(5) Davcni zavezanec iz prejšnjega odstavka, ki mora placati DDV kot narocnik,
kupec ali prejemnik blaga oziroma storitev, mora za uveljavljanje pravice do odbitka
DDV do roka za predložitev obracuna DDV imeti racun ali drug dokument, ki vsebuje
podatke, potrebne za zagotovitev pravilnega obracuna DDV, in v obracunu DDV
izkazati podatek o znesku DDV, ki ga je dolžan placati.


PS: do vseh odgovorov o obdavčitvi najdete na popolni davčni rešitvi - če še niste članica in to želite postati, vam le še danes ponujamo možnost pridobitve vinjete brezplačno:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

martina - 01.02.2018 - 13:30

Podatek o prometu in licenčnini (vezana na % prometa opravljenega pod njihovo blagovno znamko) dobivajo z naše strani konec vsakega kvartala - na podlagi obračuna nam nato obračunajo licenčnino. Račun nam izstavijo ponavadi 2 meseca kasneje. Na računu je naveden datum računa, za kateri kvartal je obračunana licenčnina pa v opisu.

Če razumem pravilno: obveznost za obračun nastane ob koncu vsakega kvartala.

Kar se tiče pravice do odbitka - ali lahko uveljavljamo pravico do odbitka na podlagi našega obračuna prometa in licenčnine, ki posredujemo partnerju, če računa (kljub zakonodajnim dolžnostim) še ne prejmemo? 

Hvala za pomoč.