krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV-prepozen odbitek

391  25.01.2018 - 15:57h / DDV / Avtor: DDV odbitek / 86 / 1

Pozdravljeni,

prosim vas za pomoč. V letu 2015 prejet račun je bil pravilno vpisan v program po datumu storitve, pri datumu prejema pa je prišlo do tipkarske napake in je bil vpisan datum v 2021. Posledično odbitek DDV ni bil zaveden v DDV-o obrazec.

Zanima me, če obstaja kakšna rešitev, ki bi omogočila uveljavljanje odbitka ddv, saj znesek ni majhen? Bojim se, da ne, ampak kot zadnje upanje sprašujem še vas, na forumu. Razmišljala sem o morebitnem dobropisu in novem računu..

Hvala za mnenja in lep dan.

Joc - 25.01.2018 - 23:02

2. odstavek 67. člena ZDDV-1 pravi:

Če davčni zavezanec ne opravi odbitka DDV v tem davčnem obdobju, lahko odbije ta znesek DDV kadarkoli po tem davčnem obdobju, vendar ne pozneje kot v zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, v katerem je pridobil pravico do odbitka DDV.

Člen je precej jasen in menim, da odbitek DDV-ja ne bo mogoč. Mi je pa čudno, da zadeve niste odkrili takoj ob oddaji DDV obračuna (če je znesek kar visok) ali kasneje vsaj ob letnih kontrolah knjiženih postavk. Menda ja preverite kaj vsebujejo prehodne postavke DDV-ja na kontih 16 in 26?