krpan in druščina postani član

Naslov teme: napotitev delavca in vrnitev 002 nazaj v 001

260  17.01.2018 - 14:42h / Dohodnina / Avtor: nnap / 198 / 5

Ob pridobitvi A1 obrazca ZZZS avtomatsko spremeni zavarovalno podlago iz 001 v 002. Sprememba nazaj pa ni avtomatska!

Potrebno je narediti odjavo z M2 obrazcem iz 002 in nazaj prijavo v 001 z vsemi prilogami na dan zaključka dela (ne v 8 dneh). Zaposlenemu je treba vse M dokumente seveda vsakič izročiti. 

Mi imamo polno kratkih napotitev (1, 3, 5 dni, redko max 14 dni) in bi človek pričakoval, da bo avtomatizem tudi v obratno smer. Kaj menite?

 

 

 

 

 

 

JANJA - 18.01.2018 - 10:55

Pridružujem se mnenju da bi morali to spremembo naredit tudi avtomatsko.

Imam pa eno vprašanje za katero bi prosila za vaš komentar: imamo delavce ki so monterji elektro inštalacij, delajo tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Sem v dilemi po katerem členu uredbe 883/2004 naj pošljem obrazec ali po 12. členu te uredbe ali po 13. členu te uredbe. Zelo bi bila hvaležna vaše pomoči.   

nnap - 18.01.2018 - 11:33

Jaz bi na vašem mestu klicala na ZZZS Maribor in vprašala glede spodnjega pojasnila objavljenega na strani

http://www.napotenidelavci.si/sl/napotitve-iz-slovenije/pogosta-vprasanja/ in njegove veljavnosti za vašo situacijo - montažo elektro inštalacij (na nepremičnini ali večji opremi?):

 

Delavci, ki opravljajo dela servisiranja in montaže v okviru dejavnosti delodajalca in pri tem večkrat letno oziroma običajno za opravljanje teh storitev odhajajo v druge države članice EU, se načelno obravnavajo po 13. členu Uredbe 883/2004.

 

Opisani postopek velja za dejavnosti, pri katerih je narava dela takšna, da je podjetje v okviru kupoprodajne pogodbe, pogodbe o naročilu storitev ali drugega relevantnega dokumenta naročniku dolžno zagotavljati bodisi montažo kupljenega izdelka bodisi redni servis ali druge interventne servisne storitve. Obrazec A1 po 13. členu za zgoraj navedene serviserje in monterje se pridobi po postopku:

  1. vlagatelj izpolni splošni Vprašalnik za pridobitev obrazca A1 po 13. členu Uredbe 883/2004 (preko elektronske ali navadne pošte)
  2. k vprašalniku vlagatelj priloži (v primeru elektronskega pošiljanja morajo biti dokumenti skenirani):
  • pogodbo o zaposlitvi med predmetnim delodajalcem in delavcem
  • aneks k pogodbi, iz katerega izhaja vrsta del in kraj opravljanja dela v drugi državi ali državah EU
  • dodatno je potrebno priložiti enegaizmed spodaj opisanih dokumentov, iz katerih so razvidne značilnosti dela oziroma predviden delovni vzorec časovnem v obdobju, na katerega se vloga nanaša:
    • pogodbo o izvajanju storitev (v primeru, da gre za enega večjega naročnika, za katerega je potrebno opravljati storitve pogosto) ALI
    • interni akt podjetja, iz katerega je razvidna narava dela oziroma delovni vzorec; lahko tudi izjava v kateri opiše dejavnosti, ki se opravljajo v drugih državah članicah EU: na kakšni podlagi, količina in frekvenca storitev, vrsta del in storitev idr. (v primeru, kjer se obrazec A1 pridobiva za opravljanje storitev montaže ali servisa enega delavca za več naročnikov) ALI
    • akt oziroma dokument podjetja s splošnimi pogoji poslovanja podjetja, ki vsebuje za ponudnika zavezujoče pogoje za nudenje storitev servisiranja in montaže kupcem oziroma naročnikom iz katerega je razvidno, da gre za naravo dela, ki ustreza pogoje za pridobitev obrazca A1 po 13. členu (v primeru, da zgoraj navedeni interni akt podjetja ne obstaja).

Vsi ostali primeri drugih dejavnosti in poklicev, ko je vložena zahteva za izdajo A1 po 13. členu Uredbe 883/2004, se posamično presojajo na pristojni enoti ZZZS.

 

JJJ - 18.01.2018 - 12:38

Prosim še za moj odgovor:

Mi občasno pošljemo delavca na servis v Hrvatsko (za 1 ali kakšen dan, vendar se vsak dan vrača)

Za HR ostanejo isti obrazci kot do sedaj (kot 2017)ali je tudi sprememba.

Hvala za odgovor

JANJA - 18.01.2018 - 13:28

hvala za odgovor, sem bla na seminarju kjer smo vprašali kako in kaj pa mi niso znali točno odgovorit, je pa zadeva takšna, ker se nismo znali opredelit, smo na zzzzs poslali obrazec za a1 po 12. členu in so ga odobrili, ko smo pa vprašali na ZZZS pisno po katerem členu moramo pridobiti A1 pa so nam rekli po 13. členu. Zopet sem v dilemi, če bi ZZZS bil mnenja, da je A1 po 12.členu nepravilen, bi mi ga morali zavrniti, so pa mi ga odobrili.

 

nočko - 19.01.2018 - 08:13

Monterji so po 13. členu. Pojasnjeno na vseh seminarjih.

 

lp,