krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pdpz

4059  16.12.2017 - 16:42h / Ostalo / Avtor: Darja / 149 / 1

Podjetje bo za delavce plačevalo premijo pdpz,max.kar lahko, vendar 2/3 plača firma, 1/3 pa delavec sam. Kako Se to poroča Na rek obrazcu in ali Se del Ki ga plača delavec odšteje Od Neto plače kot neke vrste admi.prepoved ali kako drugače?

mr-1 - 18.12.2017 - 12:38

Delavec plačuje svoj del premije iz neto plače, torej bodisi kot odtegljaj pri plači ali pa kot nakazilo fizične osebe upravljalcu pokojninskega načrta izven obračuna plač. Znotraj REK obrazca se ta del ne poroča. Zaposleni lahko ta vplačila kot olajšavo uveljavlja v letnem dohodninskem obračunu (v skladu s 117. členom Zakona o dohodnini).

 

Možno je sicer tudi, da delodajalec plačuje premijo v celoti ("na bruto"), z zaposlenimi pa se dogovori, da se jim bo za znesek premije (delni znesek premije) znižala bruto plača. V tem primeru se to (kljub znižanju bruto plače) šteje v celoti kot vplačilo delodajalca. Pri izračunavanju maksimalne možne premije morate ob tem upoštevati, da bo bruto po preračunu nižji (torej bo skupni znesek premije moral biti nekoliko manjši kot 5,844 % od njegove redne bruto plače). Na račun znižanja bruto plače bo delodajalec nekaj "prihranil" pri prispevkih na bruto - tudi to lahko upoštevate ob preračunu ustreznega zmanjšanja bruto plače. Pazite tudi na to, da bruto plača zaposlenega po tem zmanjšanju ne sme biti nižja od minimalne plače. Premij delodajalce se vpisuje v REK obrazce (tako zbirni rek kot v individualne rek-e).