krpan in druščina postani član

Naslov teme: promet 100.000€

3997  13.12.2017 - 12:40h / Ostalo / Avtor: Sanela B. / 222 / 1

Ali je iz spodnje razlage nedvoumno razumeti, da redni s.p. (brez zaposlenih)   preide v vodenje poslovnih knjig šele takrat , ko  dvakrat zapored  preseže promet  100.000,00€ ?

Jaz bi rekla da ja …….

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obdavčitev zasebnikov z upoštevanjem normiranih odhodkov

Zasebniki prav tako lahko ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem 80-odstotnih normiranih odhodkov, če njihovi prihodki niso višji kot 50 tisoč evrov (velja za popoldanske s.p. brez zaposlenih) oziroma 100 tisoč evrov za tiste davčne zavezance, ki bodo v davčnem letu vsaj 5 mesecev prijavljeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje za polni delovni čas ali pa imeli zaposleno osebo za vsaj 5 mesecev za polni delovni čas. Davčna stopnja je 20-odstotna in pomeni dokončno obdavčitev, kar pomeni, da se dobiček ne všteva v dohodnino (primer: zaslužek popoldanskega s.p. in obdavčitev slednjega se ne prišteva k davčni osnovi iz zaposlitve, torej ni možnosti “padca” v višji dohodninski razred).

Zasebnikom ni potrebno voditi poslovnih knjig, Ministrstvo za finance pa predpiše, katere evidence je potrebno voditi. Tudi v tem primeru ni možnosti upoštevati davčnih olajšav za dejavnost, možnosti upoštevanja splošne olajšave in drugih osebnih davčnih olajšav. V tem primeru se davek plača tudi v primeru, če podjetje izkaže več odhodkov kot prihodkov (izguba).

Zasebnik mora preiti nazaj na sistem obračuna davka na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, če bo v poslovnem letu presegel 50 (100) tisoč evrov prihodkov, vendar šele po tem, ko bo v izkazu poslovnega izida izkazoval prihodke nad 50 (100) tisoč evrov za dve leti zapored.

Po novem na računih niti za zasebnike niti za gospodarske družbe ni potrebno pisati podatkov o normiranih odhodkih in akontaciji dohodnine. Če je zasebnik DDV zavezanec, znesek DDV normalno izkaže na računu.

 

 

------------------------------------------------------------------------

 

? - 13.12.2017 - 14:27

ja, brez senčice dvoma.