krpan in druščina postani član

Naslov teme: prispevki

3987  12.12.2017 - 18:35h / Drugi davki in takse / Avtor: Slavko / 148 / 2

Pozdravljeni

 

Komu in kako se poda prijava če delodajalec  ni pravilno več let izračunaval bruto plačo. Posledica tega je da tudi vsi prispevki :

 

1.       Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

2.       Prispevek za zdravstveno zavarovanje

3.       Prispevek za zaposlovanje

4.       Prispevek za starševsko varstvo

5.       Prispevek za poškodbe pri delu

 

Niso bili pravilno oziroma premalo plačani.

 

To da so nas delavce prisilili z podpisom nove pogodbe o zaposlitvi ( če ne podpišemo dobimo odpoved) z nekim členom kjer se odpovedujemo zahtevkom za nazaj so mi odvetniki dejali da nimamo pravice ničesar zahtevati, čeprav se nam pokojninska osnova znatno zniža. To ima za delavca trajne posledice.

Ampak ta problem bi moral zanimati tudi službe katere pobirajo te prispevke, saj so vsak mesec prikrajšane za znaten znesek.

Zato vas sprašujem komu naj prijavim vso zadevo ?

 

Lep dan

 

F.r.a.n.j.a - 13.12.2017 - 00:17

Prijava kršitev/Inšpektorat RS za delo, na vaši območni enoti...

Po Zakonu o inšpekciji dela nadzorstvo nad izvajanjem zakonov, drugih predpisov, kolektivnih pogodb in splošnih aktov, ki urejajo delovna razmerja, plače in druge prejemke iz delovnega razmerja,  ...

Lp

Opa Zovalec - 13.12.2017 - 09:09

Jasno, da delovni inšpekciji, pa tudi davčni upravi (FURS, po domače: brdavsom).

 

Glede podpisovanja pa - nobena pogodba ne more preklicati zakonskih določb. Kar mirno podpišite, tak podpis tako nič ne pomeni. Sicer ne poznam podrobnosti, ampak zagotovo pa velja, da delodajalec in delavec ne moreta legalno skleniti pogodbe, ki ni v skladu s predpisi. Oz. jo lahko, velja pa ne! Ker pa so naša sodišča dokaj čudna, bi jaz na vašem mestu svoji kopiji pogodbe dodal zaznamek o okoliščinah podpisa, mogoče pa še prepričate kakega sodelavca da vam zadevo sopodpiše kot priča. S tem lahko v primeru spora verjetno postopek nekoliko skrajšate...

 

In še eno pravilo - s pogodbo lahko delavec samo pridobi več pravic, kot jih daje zakon oz. kolektivna pogodba (po tem vrstnem redu!), manj pa nikakor ne.