krpan in druščina postani član

Naslov teme: Gotovina

5273  17.12.2002 - 10:25h / Ostalo / Avtor: Oda / 86 / 2

Moja stranka - d.o.o., ki ima sedež v manjšem kraju ima odprt TR v 30 km oddaljenem večjem kraju, kljub temu da je v manjšem kraju podružnica istega izvajalca plačilnega prometa. Prosim za vaše mnenje ali zaj velja 5. čl. Pravilnika o plačevanju z gotovino, ki imetniku TR, ki je 15 km oddaljen od najbližjega izvajalca plačilnega prometa dovoljuje, da drži na blagajni gotovino 5 dni. Kako je s pologi - jih mora kljub temu polagati dnevno ali jih lako obračuna v 5 dneh?
Ali pa mora TR odpreti v manjšem kraju?
Hvala za odgovore.

Marta - 17.12.2002 - 10:33

Mislim, da je v vsakem primeru dolžan polagati gotovino, ne glede na oddaljenost:
v 6.členu, tč.1, Pravilnika o plačevanju z gotovino in blagajniškem maksimumu (Ur.list RS št.85/4.10.200) narekuje imetnikom poslovnega računa, da mora gotovino, ki jo prejme na kakršnikoli podlagi, vplačati na svoj poslovni račun isti dan, najpozneje pa naslednji delovni dan.
V 4.členu pravilnika je navedeno, da imetnik poslovnega računa ima lahko v svoji blagajni gotovino za gotovinska plačlila, ki so navedena v 3.členu, do višine blagajniškega maksimuma.

Marta - 18.12.2002 - 08:26

Nova navodila v poslovni banki:
Glede na Pravilnik o plačevanju z gotovino in blagajniškem maksimumu, objavljen v Ur. listu št 103, dne 29.11.2002, vas želimo opozoriti na spremembo pri gotovinskem poslovanju zasebnikov.

Zasebniku po tem pravilniku ni potrebno več dnevno oz. najkasneje naslednji delovni dan polagati gotovino na svoj transakcijski račun.

Določilo iz zgoraj navedenega pravilnika pa zahteva, da mora zasebnik gotovinska vplačila in izplačila obračunati z izvajalcem plačilnega prometa, pri katerem ima odprt transakcijski račun, pri naslednjem vplačilu gotovine na transakcijski račun oziroma najmanj enkrat mesečno. Obračun opravi s pobotom na podlagi seštevka gotovinskih prejemkov iz naslova opravljanja dejavnosti oziroma vseh gotovinskih izdatkov.

Pobot opravi zasebnik na osnovi plačilnega naloga BN01 tako, da vpiše v polje odobritve in bremenitve svoj poslovni račun, šifro BS namena A8929, znesek pobota in pod namen vsebino, ki jo s tem opravi tj. obračun iztržka. Uporabniki Proklika NLB in Proklika plus NLB pa morajo za pobot obvezno uporabiti kompenzacijski nalog, ki ga nudita elektronski banki.

Za pobot se uporabi šifra 712. Knjiženje pa opravi s transakcijama Z+V in nato takoj s transakcija Z-V.
Pobot se opravi brez nadomestila stranki.

Novost, ki jo vključuje ta pravilnik je tudi ta, da lahko zasebnik prosto dviguje gotovino s transakcijskega računa za namene, ki niso vezani na opravljanje dejavnosti. Prav tako za zasebnika ne veljajo določbe pravilnika, ki se nanašajo na blagajniški maksimum.