krpan in druščina postani član

Naslov teme: ZDDPO-C-investicijska rezerva

5234  16.12.2002 - 07:50h / DDPO / Avtor: Robin Hood / 97 / 2

Kaj pomeni sprememba 41. čl. ZDDPO, 3. odst.-"Davčni zavezanec... mora voditi evidence, ki vsebujejo podatke in informacije o oblikovanju investicijske rezerve, o posameznem namenu oblikovanja inv. rezerve in o porabi inv. rezerve po posameznih namenih njenega oblikovanja in o stanju investicije." Ima kdo idejo, kakšne evidence si vzpostaviti in kaj pomeni "stanje investicije"

Ribak - 16.12.2002 - 09:41

To pomeni, da morate imeti nekje zavedeno kdaj ste uveljavljali investicijsko rezervo in kdaj ste jo porabili. Za vsako leto posebej. Najbolje ustrezna analitika( za vsako leto investicijske) na kontih rezervin nato ob investiranju razbremenjevati rezerve, lahko pa tudi na izvenbilančnih kontih. v glčavnem gre za to da boste "brdavsom " dokazali porabo sredstev, sicer vam jih bodo obdavčili

silba - 16.12.2002 - 15:45

Opredeliti je potrebno namen rezerve (torej ne za vsak slučaj) in nato voditi evidenco namenske porabe. Tisti z naprednejšimi programi za vodenje osnovnih sredstev lahko v svojih programih ob nabavi osnovnega sredstva označijo v katerem letu so uporabili investicijsko olajšavo za posamezno osnovno sredstvo(tako, da ob morebitni predčasni prodaji ni težav s povečevanjem davčne osnove)ter istočasno tudi rezervo katerega leta. Npr. Nakup stružnice v višini 1o mio SIT v letu 2004 (koriščenanolajšava v letu 2004, inv. rez iz leta 2003 v kolikor smo jo oblikovali). Iz analitike osnovnih sredstev boste tako lahko dobili vse podatke. Vem pa, da večina programov v SLO to onemogoča. Ostane nam dobri EXCEL.