krpan in druščina postani član

Naslov teme: normiran s.p.

3466  24.10.2017 - 19:17h / Ostalo / Avtor: zmedena urša / 569 / 17

Pozdravljeni!

1. Kaj se dejansko šteje v prihodke pri normirancih, za določeno davčno leto? Izdani računi, ali že nakazan denar na trr? Govorim v primeru izdanih računov decembra, račun pa je plačan v januarju.

2. Če se prav razumem se med prihodke štejejo tudi pozitivne obresti na trrju? Tudi na osebnem trr?

3. Ker sem bila pred odprtjem s.p. na zavodu za zaposlovanje, sem zadnjo socialno pomoč dobila 5 dni po odbrtju s.p. Ali se to šteje med prihodke?

4. Ker 1 mesec nisem imela nobenih prihodkov, sem iz svojega osebnega trr naredila prenos med računi, da sem pokrila minus na poslovnem trr, ki je nastal zaradi stroškov vodenja. Ali se to moje nakazilo na trr tudi šteje med prihodke?

5. Slišala sem, da se tudi olajšava pri prispevkih šteje med prihodke. Torej tudi to knjižim kot prihodek tistega meseca?

6. glede na to, da sploh ne poslujem z gotovino... Ali naj preprosto na koncu leta sprintam izpisek, in vse kaj je prišlo na moj trr napišem kot znesek? kaj pa na osebni trr?

Hvala za pomoč!

Janja - 25.10.2017 - 07:07

Le zakaj obstajajo računovodje...

zmedena urša - 25.10.2017 - 08:22

Kot normiranka, s 5- 10 izdani računi na mesec (storitvena dejavnost), pa res ne mislim nekomu plačevati 50€/mesec. za 15minut dela...  

noni - 25.10.2017 - 08:54

res, saj napačen začetek evidenc, lahko naredi probleme pozneje....OS itd

tali - 25.10.2017 - 08:31

Moje mnenje: še vedno bo računovodja cenejši, kot tale obračun, kakršnega mislite oddati...omg

obtimist - 25.10.2017 - 08:40

Glede na vprašanja ocenjujem mnoga pomanjkljiva znanja. V kolikor se človek poda v podjetniške vode mora biti priprtavljen predhodno kaj prebrati ali prepustiti stroko stroki.

00 - 25.10.2017 - 08:40

 (ker je osnovni namen normirstva poenostavitev in pocenitev za "ta male", malo pomoči:)

- sami premiki denarja nimajo vpliva na prihodke;

- račun gre v prihodke v tistem obdobju, v katerem je bila storitev opravljena (tudi če je račun izdan s kasnejšim datumom);

- obresti so tako ali tako zanemarljiv znesek - upoštevajo pa se samo s poslovnega TRR;

urša - 25.10.2017 - 23:31

hvala!

Nives L. - 25.10.2017 - 08:52

1. Kaj se dejansko šteje v prihodke pri normirancih, za določeno davčno leto? Izdani računi, ali že nakazan denar na trr? Govorim v primeru izdanih računov decembra, račun pa je plačan v januarju. Za bilanco leta 2017 štejejo izdani računi, ki se nanašajo na storitve, ki so bile opravljene v letu 2017. Npr. če boste izdala v decembru račun za storitve, ki bodo opravljene v naslednjem letu, se to šteje za prihodke naslednjega leta.

2. Če se prav razumem se med prihodke štejejo tudi pozitivne obresti na trrju? Tudi na osebnem trr? Med prihodke se štejejo tudi pozitivne obresti na trr-ju, če so obračunane na sredstva v lasti podjetja. Obresti osebnega trr ne sodijo mednje.

3. Ker sem bila pred odprtjem s.p. na zavodu za zaposlovanje, sem zadnjo socialno pomoč dobila 5 dni po odbrtju s.p. Ali se to šteje med prihodke? Ne, saj so to vaši osebni prihodki. Med prihodke podjetja se šteje samo tisto, kar zaslužite s svojo dejavnostjo v podjetju.

4. Ker 1 mesec nisem imela nobenih prihodkov, sem iz svojega osebnega trr naredila prenos med računi, da sem pokrila minus na poslovnem trr, ki je nastal zaradi stroškov vodenja. Ali se to moje nakazilo na trr tudi šteje med prihodke? Ne, to je posojilo podjetju.

5. Slišala sem, da se tudi olajšava pri prispevkih šteje med prihodke. Torej tudi to knjižim kot prihodek tistega meseca? Olajšave niso prihodek.

6. glede na to, da sploh ne poslujem z gotovino... Ali naj preprosto na koncu leta sprintam izpisek, in vse kaj je prišlo na moj trr napišem kot znesek? kaj pa na osebni trr? Vprašanja ne razumem povsem. Če mislite, ali vse, kar pride na vaš ttr, vpišete pod prihodke, je odgovor NE. Pod prihodke vpišete samo zneske izdanih računov, ki se nanašajo na dotično leto + obresti trr na sredstva, ki so v lasti podjetja + subvencije, če jih imate, skratka samo sredstva, ki so vezana na dejavnost vašega podjetja. Ne vključujte pa svojih osebnih dohodkov!

novi - 25.10.2017 - 09:17

ali ste prepričani, da olajšava (vprašanje 5) ni prihodek?

tali - 25.10.2017 - 09:48

olajšava pri prispevkih se najprej vpiše kot prihodek, potem pa izvzame iz prihodkov...

rozi - 25.10.2017 - 11:53

Pod zaporedni številko 4 ni kredit ampak je prenos med gospodinjstvom in s.p.-jem.

urša - 25.10.2017 - 23:31

Nives L., iskrena hvala za pomoč!

pic - 25.10.2017 - 12:14

No, potem pa bomo spet brali, kako nihče ne ceni računovodskega dela...  Če je namen normirstva poenostavitev in pocenitev, pa naj država svetuje zastonj, če je "zmedeni urši" preveč plačati 50€ za 15 minut dela. Že Nives je porabila več časa, da ji je napisala odgovore na zastavljena vprašanja.

Pa lep dan vsem, ki se tu trudite!

urša - 25.10.2017 - 23:41

Hvala vsem tistim, ki ste mi pomagali, ter hvala tudi vsem tistim, ki ste samo brusili svoje dolge jezike. 

Obtoževanjem, da sem nepripravljena šla v poslovne vode - Sama sem veliko brskala po spletu, vendar se ob toliko informacijah človek preprosto izgubi... kot tudi informacije o isti vsebini so pri različnih virih navedene popolnoma drugače. Pa saj sami vidite, da so tudi drugi zmedeni... (komentarji v zvezi z prispevki). Hvala bogu, da imamo pametnjakoviče, ki vsi vse znajo. Mojstri za vse! Pravi slovenci!

Še enkrat hvala vsem tistim komentarjem, ki so brezpogojno, vljudno, spoštljivo in prijazno odgovorili na moja vprašanja. 


"Najvišje pripleza tisti, ki pri plezanju pomaga drugim"

pic - 26.10.2017 - 09:02

Draga "zmedena urša", me veseli, da si si s tam zadnjim odgovorom sama postavila ogledalo. Dobro se poglej v njem!

Lep dan vsem, ki se trudijo in Krpanu, ki omogoča dobro klepetalnico!

00 - 26.10.2017 - 10:11

" če je "zmedeni urši" preveč plačati 50€ za 15 minut dela. Že Nives je porabila več časa, da ji je napisala odgovore na zastavljena vprašanja."


pic, koliko pa sta "vredna" tvoja dva prispevka?


PS Zanimivo, da vas/jih je kar nekaj na tej klepetalnici, ki jim ni odveč pojasnjevati osnovne stvari samozvanim računovodjem (poklicnim!! - ki sprašujejo: " Stranka ima to in to...) - temu rečete kolegialnost? - v isti sapi ste pa alergični na "samorastnike"...


PPS Urša, drž' se  (pogled v ogledalo pa nobenemu ne bi škodil... /seveda niti meni ne/

pic - 26.10.2017 - 20:10

Moja odgovora nista za "uršo" nič vredna, ker sem si res samo "brusila svoj dolg jezik". Če bi želela "brezpogojno, vljudno, spoštljivo in prijazno" urši odgovoriti, bi ji svetovala, da si poišče vsaj kakšno/ega računovodjo in ji/mu 1x plača 50€ za svetovanje ali pa dobi in plača na spletu gradivo za evidence za normirce. Pa, verjemi mi "00", verjamem in vem, da je marsikateremu začetniku z dejavnostjo težko, da verjetno nima veliko ali dovolj začetnega kapitala, vendar nekaj osnovnega spoštovanja z njihove strani, pa si lahko tudi računovodje zaslužijo/mo. To, da za tistih 15 minut ne bodo plačevali 50€, je že v osnovi, bom kar zabrusila, zaničevanje. Zato sem tudi napisala prvi komentar. Drugega pa sem napisala, ker sem slučajno imela čas in sem videla, da je "urša" točno taka kot sem si mislila.  

Toliko, sem morala še nabrusiti jezik, želim pa vam lep preostanek večera!