krpan in druščina postani član

Naslov teme: predaja dokumentov

2210  01.06.2017 - 18:47h / Ostalo / Avtor: orkica** / 412 / 18

Pozdravljeni!

Stranka je odšla v novi računovodski servis. (2016 sem zaključila jaz, 2017 dela novi računovodski servs) Ob predaji sem stranki dala vso dokumentacijo za leto 2016 (papirje, izpise: dnevniki knjiženja, seznam osnovnih sredstev, zaključne bilance)  Za novo računovodstvo pa sem pripravila bilanco stanja na 1.1.2017, kartice kupcev in dobaviteljev, seznam osnovnoh sredstev in izpis podatkov za delavce.

Sedaj stranka hoče od mene še (za novo računovodstvo): Dnevnik  knjiženja  za  2016, Stanje  vseh  kupcev  in  dobaviteljev (vse  postavke) torej  saldakonte  in  navadne  konte, ter Bilanco v Excellu. Bilanco sem poslala, čeprav lahko to novo računovodstvo samo pridobi iz Ajpesa - imajo pa jo tudi izpisano v lanskem fasciklju. A sem res dovžna še enkrat dati vse to kar zahtevajo od mene, ali je zadosti, da rečem, da imajo vse v fasciljih za leto 2016. 

Kaj sploh je potrebno dati, na dan 1.1.2017? Izpisala sem vse, kar novi računovodski servis rabi (bilanco stanja, seznam OS, kartice kupcev in dobaviteljev, seznam delavcev. A bi morala še kaj? Saj jaz tudi dobim to do drugim, pa je čisto dovolj.

Ali res moram poslati zgoraj omenjene zadeve za leto 2016 še novemu računovodskemu servisu.  Jaz mislim, da ne. Želeli so tudi bazo za leto 2016, ker uporabljajo isti program, jaz mislim, da za leto 2016 ne rabim pošiljati baze novemu računovodskemu servisu. Sploh pa glede na to, da stranka še ni poplačala vseh računov do nas.

Sem pa kupce in dobavitelje + ostalo poštimala, kar se je pač dalo. Preklicala sem večino njegovih dobaviteljev, da sem uskladila stanja na dan 31.12.2016 ker kljub večkratni prošnji nisem dobila nobenega IOP ali opomina od dobaviteljev. Ker sploh ne vem kako on plačuje, plačano skoraj vse, ne pa iz poslovnega TRR-ja.

Hvala lp

valat - 01.06.2017 - 19:12

Po moje ste predali vse kar mora biti. Ali je to na CD v .pdf ali na papirju sploh ni pomembno - razen če je to posebej dogovorjeno. Če imate podpisan primopredajni zapisnik, naj se slikajo kjer jim je drago. Vi pa za neplačane terjatve vložite tožbo.

 

Lep pozdrav!

Špela - 02.06.2017 - 07:42

Baze jim niste dolžni dati, ker je to vaše.

AGGA - 02.06.2017 - 09:24

Baze jim vsekakor niste dolžni kar tako dati. Lahko pa jo prodate za kakšen dober denar, če so pripravljeni to plačat z avansom :-)

Marta - 02.06.2017 - 14:52

če imate vse čisto in ste vse predali, potem ne vem v čem je problem da nočete dati še baze. Predvidevam, ste tudi vi kdaj dobili kakšno stranko, kjer ste lahko nadaljevali knjiženje.... in imeli arhiv preteklih let

ni ravno tako, primopredajni zapisnik in naj se slikajo, čudno, da v kolikor niste imeli plačanih stvari, pa ste izročili VSE izpise... ali pa ...

J.G. - 02.06.2017 - 19:45

Dokumente se stranki izroci, ker so strankini in ne od servisa. K k temu nas zavezuje standard rac. servisov, pa tudi poklicna etika. Izsiljevanje zaradi ne-placila ni sprejemljivo, zadrzanje knjigovodskih listin pa samo, ce se uposteva sorazmernost. Po moje ste naredili vse, novi servis naj zagrize v svoje jabolko. Bazo seveda lahko prodate. Zakaj bi jo podarili?

mimica - 03.06.2017 - 00:08

orkica** berem tvoje vprašanje in imam občutek, da sem to jaz napisala ali pa ena izmed mojih punc, saj imamo enake probleme. Točno to se nam je zgodilo. Novi računovodski servis je od nas zahteval seznam nekaj tisoč partnerjev (v excelu). Predali smo jim šest fasciklov iz 2016 in amen.

Navedene sezname partnerjev smo gradili skoraj pol leta, sedaj pa naj jim izročimo kar tako. Salde, odprte postavke, bilance, kartice, dnevnik knjiženja plus pojasnila k primopredajnemu zapisniku so dobili, naprej pa naj se znajdejo.

Se imam za računovodjo, ki je korektna, upoštevam poklicno etiko, kar pa je preveč je preveč. Zelo izviren se mi zdi predlog AGGA, da bi jim prodali ali izročili proti plačilu. 

lp, m

Marta - 03.06.2017 - 10:44

zaradi takih "home made" servisov upam da bodo že končno enkrat potrebne licence...

seznam šifrantov v excelu - pa saj to že vsak program omogoča, je to težko narediti??  ali je samo vaš ego užaljen...

Virus - 03.06.2017 - 20:44

Ne gre za to, kaj program omogoča in kaj ne...

Ga. Marta,

Ko peljete vozilo na popravilo, ga popravijo in to popravilo plačate. Verjetno ne zahtevate, da vam podarijo orodje, s katerim so to vozilo popravili, kajne?

Marta - 03.06.2017 - 20:53

res je, ampak dobiš pa nazaj kar je tvojega in tisto kar si plačal...

ne razumem kaj bi bilo lahko tako zelo narobe, če si dobil pošteno plačano, da ne narediš še kakšen izpis, ki olajša drugemu delo. saj smo vsi v istem poklicu (nespoštovanem, necenjenem, ponavadi slabo plačanem...) in ne razumem zakaj si nebi pomagali

vili - 03.06.2017 - 21:10

Marta, površno bereš (ali pa ne kapiraš) : 

... Sploh pa glede na to, da stranka še ni poplačala vseh računov do nas...

ti pa pišeš: ... če si dobil pošteno plačano...


PS da ne narediš še kakšen izpis, ki olajša drugemu delo. 


Brezplačno že ne - (star pregovor pravi: " Dobrota je sirota", malo mlajši pa : "Prostovoljci so izumrli 1945...)

Virus - 03.06.2017 - 22:07

Poklic je toliko spoštovan, kolikor spoštujemo sami sebe...in seveda to je sporočilo, ki ga je potrebno predati našim strankam preko našega dela. Nič bolj ne bo spoštovan, če si servisi med seboj pro bono "pomagamo". In vsekakor to nima nič s "home made" servisi, ki ste jih omenjali.

Enostavno se bomo (boste) morali navaditi, da se naše delo plača - to vam želimo vsi dopovedati...

Lep večer!

mimica - 04.06.2017 - 13:27

Točno to, ne gre le izpis iz excela.  Za firmo, ki sem jo omenila, ob prevzetju nismo dobili ničesar, razen nekaj odprtih postavk. Morali smo narediti bilanco  iz par listov ( ki so jo prejšnji imenovali bruto bilanca) brez repa in glave.

Kot sem povedala partnerje smo urejali skoraj pol leta, bilo jih je nekaj tisoč, saj je slo v večini za naročnike fizične osebe, ki smo jih ročno vnašali (niso bili v nobeni uradni bazi).

Definitivno je to delo naša last, saj stranka nam tega nikoli ni plačala.

Ker je stranka bila zelo neurejena, smo presrečni, da je našla "cenejše" računovodstvo.

Toliko o izpisu excel tabele gospa Marta.

lp, m

mona - 05.06.2017 - 08:22

Primopredaje so večna mora. Pa ne vem, zakaj le tiste, ki prihajajo k nam. Bruto bilanca se ne ujema z oddano bilanco na Ajpes. Razlik nam ne znajo pojasniti. Za dnevnike, konto kartice, saldakonte moramo prositi. Če hočemo karkoli raziskati, razčistiti za nazaj, to pač potrebujemo. To je pač osnova, kar potrebujemo. Sicer si lahko karkoli razlagamo napačno in zaradi nepreglednih temeljnic (saldiranje različnih kontov med seboj je še ena cvetka) zadevo še enkrat poknjižimo.

Marta - 05.06.2017 - 13:34

Primopredaje so večna mora - se popolnoma strinjam...  v večino zaradi neurejenosti  

orkica** - 06.06.2017 - 08:37

Hvala vsem za odgovore.

Ni problem v tem, da je težko dati papirje ali bazo. Predvsem me je zmotilo to, da novi računovodski servis rabi za leto 2016. Glede na to, da so oni začeli s 1.1.2017 in so tudi dobili vse potrebno na presečni dan. Predvidevam, da želijo kontrolirati, kaj sem delala v letu 2016. Ko sem jaz stranko prevzela pred 5 leti, je bila živa katastrofa, popolnoma nič ni štimalo, sedaj naj bi bilo vse usklajeno, razen zadev, za katere pa se stranka ni razjasnila zakaj je tako stanje! Tudi M4 za nazaj niso imeli oddanega, sem morala delati od leta 2006 ter do 2011 za nazaj, kar pa ni bilo kar tako enostavno, glede na to, da niti ni bilo ozpisanih plačilnih list in podatkov, kadaj je kateri delavec prišel ali odšel. Da ne rečem, da so imeli samo 5 osnovnih sredstev v evidenci OS. Imajo pa recimo 3 tovorna vozila, opravljajo gradbeniško dejavnost - potem veste koliko je tukaj orodja, ...

Še bolj pa me je zmotil odnos stranke, niti toliko jajc niso imeli, da bi rekli da grejo drugam, videla sem, ko jo na e-davki bilo spovedeno novo pooblastilo za novi računovodski servis. Še ko sem jih vprašala kaj to pomeni, niso rekli da grejo drugam, ampak da razmišljajo o možnosti.  Precej sem se trudila, da sem uskladila zadeve, noben od delavcev tudi ni imel podatka o pretekli delavni dobi, minulega dela niso obračunavali, .... Zato se mi pa še bolj neumno zdi, da dam od sebe več kot je potrebno. 

ga. Marta nič ni moj ego užaljen, predvsem odnos stranke do mene. Trudiš se, da delaš tako kot je treba, vedno prosiš za papirje. Vsak mesec so nosili papirje po 25. v mesecu, bili so mesečni zavezanci za DDV. Da ne rečem bančne izpiske - dobila sem jih trikrat na leto, podatke za plače, ob 18. uri poslali mejl, da bi imeli plače naslednji dan, .... in še ogromno drugih zadev. 

Je še ena stranka šla drugam, pa sem brez probleda dala tudi bazo, ker je bil odnos stranke drugačen.

Lep dan vsem :)

mona - 06.06.2017 - 09:39

Upam, da si jim dodatno delo z usklajevanjem vsaj delno zaračunala. Glede na stranko pa se bo tudi novi servis kmalu soočil z istimi težavami kot ste se vi. Sem pa dosedaj opazila, koliko škode lahko naredi "nestrokoven" računovodja v kratkem času. Zmeda v karticah, da ne veš, komu je kdo dolžen. Tudi tu velja: "Malo denarja, malo muzike."

Marta - 06.06.2017 - 14:51

a ni fino da so šli.

jaz predlagam, da odpremo eno temo na to kdo so ti servisi oz. "frizerke" katere opravljajo tako strokovno računovodstvo da lahko potem še nadaljnih par let pucaš za njimi (seveda zastonj, ker ti tega nihče ne plača)

orkica** - 06.06.2017 - 19:16

ga. Marta - se strinjam z vami, tema bi bila kar zanimiva.

Ti servisi, ne samo, da par let pucamo za njimi, še krepko nam zbijajo ceno in po nas pluvajo, zakaj smo tako dragi. Žal pa obrtniki in podjetniki gledajo na ceno in se vedno odločijo za najcenejšega, potem pa jokajo in stokajo kako so jih v računovodstvu "nateglili", ampak še vedno zvesto ostajajo pri njih.

Čeprav moram priznati, da so tudi nekateri dražji servisi katastrofalni. Sem to že doživela od dveh največjih računovodskih hiš v Sloveniji. Ko sem dobila papirje od njiju, je bila to taka katastrofa, glede na to, kako se reklamirata in seveda tudi mastno zaračunavata, ju je lahko pošteno sram. 

Skratka ostaneš brez besed; se matraš in trudiš, da je tako kot treba, pa večkrat dobiš pod nos: sej zmano pa nimate nobenega dela, imam čist mal papirjev, računovodstvo je nočna mora, samo skubijo me, skoz nekaj težijo za papirje, ... :)

Uf ... sem se razpisala, se vidi, da ta teden ni moj teden, me jeza popada, ... sicer bo pa kmalu boljš, tudi to mine.