krpan in druščina postani član

Naslov teme: popoldanski s.p.-zaposlitev v avstriji

2161  29.05.2017 - 08:50h / Drugi davki in takse / Avtor: ataner / 1787 / 1

ali kdo ve, zakaj popoldanski s.p., ki so zaposleni v Avstriji, ne rabijo plačevati pavšalnih prispevkov za PIZ in ZZ?

Slavka - 29.05.2017 - 15:34

ZAPOSLITEV V (DRUGI) DRŽAVI ČLANICI EU IN S.P. V SLOVENIJI

Oseba, ki je redno zaposlena v drugi državi članici EU (npr. v Avstriji, Nemčiji, itd)., se lahko v Sloveniji registrira kot s.p. Na podlagi obrazca A1 (ki ga pridobi na uradu za zdravstveno zavarovanje v državi, kjer je redno zaposlena) se določi, katera zakonodaja s področja socialne varnosti države članice velja za zavezanca. 

Odstavek 3 13. člena Uredbe (ES) št. 883/2004 določa, da za osebo, ki običajno opravlja dejavnost zaposlene osebe in dejavnost samozaposlene osebe v različnih državah članicah, velja zakonodaja države članice, v kateri opravlja dejavnost zaposlene osebe, ali, če opravlja tako dejavnost v dveh ali več državah članicah zakonodaja, ki se določi v skladu z odstavkom 1 te uredbe. 

Osebam, ki so redno zaposlene v Avstriji (obmejni delavci) in imajo v Sloveniji registriran s.p., se ni potrebno prijavljati z obrazcem M12 za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni niti jim ni potrebno plačevati pavšalnih prispevkov za zdravstveno varstvo in za PIZ, saj za njih velja avstrijska zakonodaja s področja socialne varnosti. Vendar pa svetujemo, da se osebno oglasite z obrazcem A1 na območni enoti ZZZS in preverite konkretno, kaj velja v vašem primeru.