krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p. naklup avtomobila

4677  28.12.2016 - 10:46h / DDPO / Avtor: Mravljica / 106 / 3

Sem s.p. in DDV zavezanec. Kupil bi avto na finančni leasing. Ali gre amortizacija avtomobila v strošek?

Ali gre v strošek tudi servis? Kaj pa gorivo?

 

Hvala in LP

LidijaF - 28.12.2016 - 13:15

finančni leasing - vi ste lastnik avtomobila in ga imate knjiženega v osnovnih sredstvih. Vse gre v stroške: amortizacija, gorivo, cestnine, vzdrževanje, servisi, pranje, obresti po anuitetnem načrtu...... NIMATE pa pravice do vhodnega DDVm v kolikor je to osebno vozilo.

Pazite - pisati morate potni nalog za avto in potni nalog za voznika. ločiti je treba privat vožnje od službenih.

Gorivo za privat vožnje se ne knjiži med stroške,......

Matjaž K - 28.12.2016 - 16:09

"... ločiti je treba privat vožnje od službenih."

to definitvino drži

glede ostalega pa ste malo necelovito odgovorili

celovit odgovor je: med letom se vsi stroški (AM, gorivo, popravila, ...) knjižijo med stroške v R4, ko pa je leto mimo pa se pogleda % voženj v poslovne namene (ta % se določi tako

poslovni km po potnih nalogih / ( stanje km ob koncu leta - stanje km ob začetku leta) in se potem to upošteva tako (v praksi obstaja dve varianti):

a) privatni del stroškov se pusti v R4 (in posledično tudi v izkazu poslovnega izida), se pa v davčnem obračunu iz dejavnosti izloži iz davčno priznanih odhodkov (op. to seveda velja samo v primeru upoštevanja dejanskih odhodkov)

b) privatni del stroškov se v R4 stornira in prenese v breme podjetnikovega kapitala (odtok iz podjetja v gospodinjstvo)

Matjaž K - 28.12.2016 - 16:11

glede obresti finančnega najema: te se knjižijo v R7 med odhodke obresti, obravnava ob koncu leta pa je enaka kot je tista za stroške iz R4