krpan in druščina postani član

Naslov teme: Osebni stečaj in obveznosti do podjetja

4632  23.12.2016 - 11:11h / Ostalo / Avtor: Ana / 95 / 4

Lastnik podjetja je razglasil osebni stečaj in je že končan. Ta lastnik ima kar nekaj obveznosti iz naslova prejetih posojil do svojega podjetja. Teh obveznosti v osebni stečaj ni prijavil.

Kako lahko sedaj zapremo oz. odpišemo  ta posojila kot podjetje? Imamo sklep o zaključenem osebnem stečaju.

Verjetno ne drugače kot da ta posojila damo na davčno nepriznane odhodke?

 

Hvala, lpA

Tomaz - 24.12.2016 - 07:58

Zadeva je več kot kompleksna in odgovor ni preprost, ker je v enačbi preveč neznank! Osebni stečaj ima določene zadeve urejene drugače kot stečaj pravne osebe, ki po končanem postopku preneha. Fizična oseba po končanem postopku obstaja naprej in če v postopku ni dosegla odpusta obveznosti, le te obstajajo naprej in vsi upniki s končanjem pridobijo izvršilni naslov za poplačilo? V vašem primeru je stečani dolžnik sodišču in upravitelju zamolčal (namerno ali nenamerno) višino svojih obveznosti, prav tako pa odgovorna oseba pravne osebe ni storila vse potrebno in izkoristila vse pravne možnosti, da bi bile njene terjatve poplačane, temu pa posledično lahko oz. bi morala slediti tudi odškodninska in kazenska odgovornost, še bolj iz razloga, ker le lastnik na obeh straneh... Ampak na kratko: kot DN odhodke lahko odpišete karkoli in kadarkoli, ni pa to pravilno, še posebno, ker gre za lastnika, ki bo (je) zaradi tega obogaten... In še vprašanje: ali se v stečaju fizične osebe premoženje (lastniški delež) ni prodajal/prodal in zakaj ne???

00 - 24.12.2016 - 08:51

gornje je vzorčen primer, kako z osebnim stečajem izigrajo (zunanje) upnike in skrijejo dejansko premoženje...

Tomaz - 25.12.2016 - 11:44

Ali pa tudi ne oz. odvisno kdo je kaj storil ali opustil! Vse pod geslom: "ima nas svakakvih". Kljub temu pa smo vsi (samo) ljudje! Pametnih je med nami izredno veliko, modrih pa na prste ene roke. Na žalost. Srečno in lepe praznike - vsem! lp,t

Maja777 - 26.12.2016 - 10:59

Najbolj me bode v oči, kako je lahko po končanem OS stečajni dolžnik še zmeraj lahko lastnik deleža v gospodarski družbi (!)?