krpan in druščina postani član

Naslov teme: VDĆ

4602  21.12.2016 - 09:22h / Dohodnina / Avtor: vico / 187 / 1

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede uveljavljanja VDČ.

Mož je zamenjal službo in dobil pri novem delodajalcu obvestilo za uveljavljanje olajšave za družinske člane.

Do zdaj sva vedno oddajala za uveljavljanje 1xletno do 5.2. (običajno).

Če prav razumem, s tem obvestilom potem njegov delodajalec mesečno to obračunava in mu ni potrebno v februarju oddajali šeenkrat?

Ali je kakšna razlika(končno stanje olajšav) med enim in drugim oz. kaj se bolj splača?

Pa še nekaj :)

VIR.VDC, ki ga je potrebno do 15.1. oddati, to verjetno se njemu kot zaposlenemu ni treba s tem ukvarjati, ali je to ista zadeva kot uveljavljanje olajšave, ki se je običajno do 5.2. oddajala?

Hvala že vnaprej za odgovore.

lp

mr-1 - 21.12.2016 - 13:10

Delodajalec ob izračunu akontacije dohodnine upošteva olajšavo za vzdrževane družinske člane, za katere delavec sporoči, da želi, da se mu upoštevajo že ob izračunu plače. Enkrat letno nato delodajalec na FURS sporoči, katere olajšave (za katere družinske člane in za kakšno obdobje) je upošteval ob izračunu akontacije dohodnine. Do letošnjega lete se je ta virvdc pošiljal na furs do 31.12., letos so rok za oddajo podaljšali za dva tedna.

Če se s takšnim uveljavljanjem letnih olajšav (torej kot so bile upoštevane ob obračunu plač)  zaposleni strinja, mu nato ni potrebno narediti nič več.

Če pa posameznik želi uveljavljati drugačne olajšave pri letnem obračunu dohodnine kot so bile upoštevane ob izplačilih plač, ima možnost, da do 5.2. sporoči podatke o vzdrževanih družinskih članih, za katere naj se upošteva olajšava v obračunu za preteklo leto. Tudi če ta rok zamudi, ima še možnost ugovora na informativni izračun dohodnine in olajšave "prijavi" takrat.

 

Kaj se bolj splača? Na letnem nivoju se ne spremeni nič. Če olajšave ne uveljavljate med letom, imate zagotov preplačilo dohodnine in dobite ob obračunu vrnjeno (kar pa pomeni, da med letom brezplačno "kreditirate" državo). Če olajšavo uveljavljete že ob izplačilu plač, potem je neto izplačilo ustrezno višje, se pa utegne zgoditi, da bo potebno potem po obračunu še kaj doplačati (pa ne zaradi olajšav, temveč zaradi ne dovolj matematično pravilnega navodila za izračun "povprečne dohodninske stopnje" ob izplačilu regresa..).

 

Če imata zakonca več otrok in približno enako dohodninsko osnovo, se vsekakor splača vzdrževane člane deliti po mesecih (torej oba uveljavljata olajšavo za vse otroke, en za nekaj mesecev, drugi za preostanek mesecev)  in ne npr. vsake enega celo leto. Konec januarja si le vzemite čas in malo testno preračunajte!