krpan in druščina postani član

Naslov teme: BONITETA-VOZILO

4594  20.12.2016 - 16:58h / Ostalo / Avtor: Berto / 92 / 1

Izračun je 1,5% NV če mu ne zagotovimo tudi goriva za domače potrebe in dobi plačan prevoz na delo, je tako? Ali je potrebno pisati popis kilometrov?

Matjaž K - 20.12.2016 - 17:56

ni čisto tako

če pustimo ob strani % zmanjševanja Vnab po letih:

če bi bila boniteta samo 1,5% Vnab (tj. brez pribitka 25% za privatno gorivo oz. odbitka 50% za manj kot 500 km v privatne namene) bi to pomenilo, da si delavec gorivo za privatne vožnje plačuje sam, kar pa je v praksi "užas" za izvajati ker je treba beležiti vse kilometre (poslovne in privatne) in potem na podlagi ugotovljenih privatnih kilometrov delavcu zaračunati privatno gorivo (o možnosti da si delavec sproti sam kupi/plača privatno gorivo ne bom razglabljal, ker je to znastvena fantastika - le kako naj nekdo ko gre tankat na svoj račun za privatne vožnje ve, da/ali bo privatno pokuril točno toliko kot namerava tankati; pa tudi pri manj ZF primeru "firma delavcu zaračuna privatno gorivo" so problemi - malo pomislite na DDV; o odbitku DDV na podlagi prejetega računa za gorivo se odločate v trenutku ko še ni znano, ali in koliko od tega goriva bo zaračunano (prodano) delavcu)

Je pa res, da se v primeru, ko delodajalec ne zagotavlja goriva za privatne vožnje, lahko izplača neobdavčeno povračilo stroškov prevoza na delo (vožnja na delo je namreč privat zadeva in če si delavec za to vožnjo gorivo zagotavlja posledično ima stroške prevoza na delo in jih je delodajalec skladno z ZDR_1 dolžan povrniti; "davčna" uredba to upošteva in v 3. čl. 7. odst. določa "(7) Če ima delojemalec pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene in mu delodajalec za tako uporabo službenega vozila zagotovi tudi gorivo, se povračilo stroškov za prevoz na delo všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja."