krpan in druščina postani član

Naslov teme: Promocija zdravja na delovnem mestu

4577  19.12.2016 - 19:32h / Ostalo / Avtor: deni / 177 / 5

Na osnovi česa lahko delodajalec (smo trgovina s tremi zaposlenimi) sprejme ukrepe na področju promocije zdravja.

Firma, ki nam je naredila izjavo o varnosti z oceno tveganja nam je posredovala informacijo, da se naj obrnemo na svojega osebnega zdravnika. Ali je to res, ali lahko podjetje samo določi, kateri ukrepi so za delavce najboljši?

 

Hvala vam za odgovor.

Matjaž K - 19.12.2016 - 21:33

očitno pa se niste udeležili našega seminarja "mini davčna reforma 2017 - smo to promocijo zdravja na delovnem emstu temeljito obdelali (in se ob tem tudi šrijetno hahljali o na temo gong terapij in izobraževanj o uporabi defibrilatorjev)


bom pa vseeno podal telegrafski povzetek bistva

-----------------

1.

novela ZDoh-2 -> dopolnjena 2. točka tretjega odstavka 39. člena ZDoh-2

 

»Za boniteto po tem zakonu se ne štejejo

vključno z izobraževanjem in usposabljanjem v okviru izvajanja promocije zdravja na delovnem mestu v skladu z zakonom, ki ureja varnost in zdravje pri delu

-----------------

2.

ZVZD-1

32. člen

(načrtovanje promocije zdravja na delovnem mestu)

            (1) Delodajalec mora promocijo zdravja na delovnem mestu načrtovati ter zanjo zagotoviti potrebna sredstva, pa tudi način spremljanja njenega izvajanja.

            (2) Minister, pristojen za zdravje, izda smernice za določitev in pripravo promocije zdravja na delovnem mestu iz prejšnjega odstavka tega člena najkasneje do uveljavitve tega zakona. 

            (3) Smernice iz prejšnjega odstavka tega člena se po obravnavi na Ekonomsko‑socialnem svetu objavijo na spletnih straneh ministrstva, pristojnega za zdravje, in ministrstva, pristojnega za delo.       Ê

 

http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/javno_zdravje_2015/promocija_zdravja_na_del_mestu/Smernice_promocija_zdravja_na_delovnem_mestu-marec_2015.pdf

 

-----------------

3.

FURS, Dohodek iz zaposlitve - Dohodek iz delovnega razmerja - Pogosta vprašanja in odgovori

 

Vprašanje 15:  Promocija zdravja na delovnem mestu

 

Odgovor:

S spremembo 2. točke tretjega odstavka 39. člena Zakona o dohodnini - ZDoh-2 (ki stopi v veljavo s 1. 1 2017) se za boniteto ne štejejo izobraževanja in usposabljanja, ki jih delodajalec zagotovi zaposlenim v okviru izvajanja promocije zdravja na delovnem mestu v skladu z  zakonom, ki ureja varnost in zdravje pri delu. V okviru smernic  za promocijo zdravja na  delovnem mestu, ki jih je izdalo Ministrstvo za zdravje, gre predvsem za izobraževanje in  usposabljanje zaposlenih na področju krepitve in varovanja duševnega zdravja, dobrega  počutja, zdravega življenjskega sloga in podobno.

 

Ostala plačila, ki jih delodajalec nameni za zagotavljanje promocije zdravja delavcev na  delovnem mestu  pa  ni mogoče na splošno izvzeti iz bonitet.

 

Pri opredelitvi, ali se ta plačila,  štejejo za boniteto ali ne, je treba upoštevati dejstva in okoliščine posameznega primera v  skladu z veljavno opredelitvijo bonitet po Zakonu o dohodnini.

 

Plačila delodajalca za promocijo zdravja, ki jih ni mogoče uvrstiti med ugodnosti po 2., 3., 4. ali  5. točki tretjega odstavka 39. člena  ZDoh-2, se lahko, z upoštevanjem vseh dejstev in okoliščin  posameznega primera, izvzamejo iz bonitete tudi, če so izpolnjeni pogoji iz 1. točke prvega  odstavka 39. člena ZDoh-2 ali iz petega odstavka 39. člena ZDoh-2.

 

oko - 20.12.2016 - 11:41

Ali lahko čisto konkretno navedete, kaj je to in kdo potrdi Promocijo?  Vprašam ali je lahko teden dni zdravilišča na leto na delavca, v treh letih se zvrstijo prej omenjeni  trije delavci v firmi?  

deni - 20.12.2016 - 14:53

Hvala vam za odgovor. Bila sem na seminarju, ne na vašem, ampak pri nas se vsa tako zakomlicira, da nikoli ne veš, če delaš v skladu z zakoni. To veš šele takrat, ko te obišče inšpekcija.

00 - 20.12.2016 - 16:07

To veš šele takrat, ko te obišče inšpekcija...

...pa še takrat ti lahko rečejo, da ne delaš v skladu z zakoni - pa s tem še ni rečeno, da imajo prav...

Matjaž K - 20.12.2016 - 16:10

saj zato pa sem na "našem" seminarju pri izobraževanju v povezavi s promocijo zdravja na delovnem mestu takoj povedal da je zadeva "ohlapna" (v teoriji se lepo bere, v praksi pa je "bljak")