krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali se oddja REk tudi če delavcu povrnemo plačilo računa z kartico

4553  16.12.2016 - 12:27h / Ostalo / Avtor: maja / 333 / 1

Pozdravljeni

Imamo dilemo kaj vse se poroča na REK obrazcih o povračilih stroškom delavcem.

Mi poročamo v rek obrazcih za potne naloge kar nakazujemo na trr

1. Kaj pa če firma plača račun za avijon iz ttr firme - mislim da se to ne poroča ?

2. Kaj pa je z računi npr gostinskimi ali pošta ki jih delavec plača z gotovino ali svojo privatno kartico- to ne poročamo ?

Kaj dejasnko poročate v praksi?

Ali je furs slučajno objavil kakšno razumljivo pojsnilo ?

Matjaž K - 16.12.2016 - 17:19

"1. Kaj pa če firma plača račun za avijon iz ttr firme - mislim da se to ne poroča ?"

FURS 8takrat še DURS) je pojasnil: se poroča

"2. Kaj pa je z računi npr gostinskimi ali pošta ki jih delavec plača z gotovino ali svojo privatno kartico- to ne poročamo ?"

povračilo založene gotovine s katero je delavec plačal obveznosti družbe (račune za reprezentanco., pošto) se ne poroča, ker to ni povračilo stroškov službene poti ampak (kot že napisano) povračilo založene gotovine

"Ali je furs slučajno objavil kakšno razumljivo pojsnilo ?"

http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Dohodnina/REK_obrazci/Opis/Podrobnejsi_opis_1_izdaja_Podrobnejsi_opis_obrazcev_in_postopka_oddaje_po_sistemu_eDavki.pdf

"V polje B06 Povračila stroškov do uredbe vlade - stroški službene poti se v pišejo vsa povračila stroškov službenih poti tudi, če jih delodajalec plača neposredno izvajalcu (kot je primeroma prevoz in prenočišče plačano prevozniku oz. hotelu neposredno). O povračilih stroškov, ki jih delodajalec plača neposredno izvajalcu storitve (npr. hotelu, letalskemu prevozniku) se poroča najkasneje zadnji dan naslednjega meseca v katerem je delodajalec izvršil plačilo. Če so stroški službene poti plačani s poslovno kartico podjetja se poroča skupaj z ostalimi izplačanimi povračili stroškov službene poti, če pa ostali stroški niso nastali, pa se poroča najkasneje zadnji dan naslednjega meseca, v katerem je delavec stroške službene poti plačal s poslovno kartico podjetja.
Vpisujejo se tudi akontacije stroškov sluţbene poti v mesecu, ko je bila akontacija izplačana. Ko
je službena pot zaključena, se v polju B06 poroča o izvršenem poračunu torej o razliki med akontacijo in dejanskimi stroški službene poti (če je delavec moral vrniti del izplačane akontacije se poroča v negativnem znesku).
V polje B06 se vpiše vsako izplačilo povračil stroškov službene poti (dokumentirano s potnim nalogom), ki ga delodajalec izplača v skladuz določili 4., 5. in 6. člena Uredbeo davčni obravnavi povračili stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Za povračila stroškov prevoza na službenem potovanju se, v
skladuz drugim odstavkom 5. člene Uredbe, štejejo tudi povračila stroškov za takse, stroškov za gorivo, cestnine, parkirnine in podobno.
V primeru stroškov prevoza na službeni poti, ko delavec uporablja javna prevozna sredstva ali
svoj osebni avto, se vpišejo vsa povračila, ki jih delodajalec povrne delavcu oz. ki jih delavec plača s poslovno kartico podjetja. Ti stroški so tudi prikazani na potnem nalogu (cestnine, parkirnine, takse, ..). Če delavec za službeno pot uporablja službeni avto, se stroški prevoza na sluţbeni poti ne vpisujejo. Povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki so vezana na službeni avto (gorivo, cestnine, vinjete), se v polje B06 ne vpisujejo.
V polju B06 se poroča tudi o stroških izobražţevanja, če je dopolnilno izobraţevanje ali usposabljanje delojemalca v zvezi s poslova njem podjetja (tretji odstavek 39. člena ZDoh-2).
Stroški prevoza na izobraževanje in morebitni stroški nočitev med izobraţevanjem, se štejejo za
stroške službene poti. O povračilih stroškov prevoza, nočitve in morebitnih dnevnicah se poroča v polju B06. O plačani kotizaciji za izobraţevanje pa se ne poroča."