krpan in druščina postani član

Naslov teme: Preostala vrednost zgradbe

4506  14.12.2016 - 09:23h / Ostalo / Avtor: sonček / 128 / 1

Pozdravljeni, imamo naložbeno nepremičnino - stanovanje v bloku, ki ga bomo oddajali v najem. Sedaj pa ne vem kako to pravilno aktivirati in določiti preostalo vrednost... že sedaj smo nekako razdelili vrednost samega stanovanja, ki ga bomo amortizirali 3% in zemljišča, ki se ne amortizira. Poleg tega ne vem, ali moram tudi delno za stanovanje določiti preostalo vrednost ali to že predstavlja zemljišče, kljub temu da je ta znesek nizek. Na kakšen način se to pravilno izvede. Prosim vas za mnenja. Hvala in lep pozdrav!

Matjaž K - 14.12.2016 - 20:54

kadar gre za etažno lastnino (=stanmovanje v bloku) se nabavna vrednost ne! knjiži ločeno "zemljišče" in "zgradbe", temveč se v celoti knjiži na "zgradbe", pri čemer pa se obvezno določi preostala vrednost najmanj v višini fukcionalnega zemljišča, ki pripada enoti etažne lastnine (=stanovanju)

SRS 1 (2016)

1.52. Nabavna vrednost poslovnih prostorov, ki so del zgradbe (etažna lastnina) in so pridobljeni na podlagi gradbene pogodbe, kupoprodajne pogodbe ali na drugi pravni podlagi, zajema tudi vrednost pridobitve solastniškega deleža na pripadajočem zemljišču, ki je namenjeno neposredno uporabi zgradbe, brez katerega zgradba ni uporabna za predvideni namen. Idealni delež na zemljišču, ki pripada lastniku dela zgradbe, ne more biti samostojni predmet pravnega prometa, saj je razpolaganje z njim povezano s poslovnimi prostori. Zato se ta delež ne more izkazati kot posebno opredmeteno osnovno sredstvo, temveč se njegova vrednost všteje v nabavno vrednost poslovnih prostorov oziroma ustreznega dela zgradbe. V takšnem primeru se določi preostala vrednost pridobljenih poslovnih prostorov (dela zgradbe) najmanj v znesku, izračunanem na podlagi podatkov o ceni stavbnega zemljišča in odstotnega deleža površine ali vrednosti pridobljenih poslovnih prostorov glede na celotno površino oziroma vrednost zgradbe, v kateri so poslovni prostori.