krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčna

4844  28.11.2002 - 09:51h / Drugi davki in takse / Avtor: Lola / 87 / 3

Spoštovani kolegi, prosim za vaše mnenje:
Neka gospa nam je opravila storitev - prevoz predavatelja na predavanje. Obračunali in nakazali smo ji samo stroške kilometrine do uredbe. Ocenila sem, da gre za brezplačno storitev, kjer povrnemo samo potne stroške. Za DURS sem obračunala 10% normirane stroške, nato pa odvedla 25% dohodnino in 255 posebni davek od osebnih prejemkov. Ker ni bilo nobene pogodbe podpisane, nisem odvedla 6% za PIZ in pavšala za poškodbe pri delu. Z DURS-a so mi zadevo zavrnili, da takšne vrste prejemkov nimajo, da lahko obračunam samo druge storitve, od katerih upoštevam 10% normirane stroške, odvedem 25% dohodnino in 6% prispevek za PIZ. Prosim za vaše mnenje, če imate izkušnje s podobnimi zadevami. Gospa na DURS-u ni želela niti poslušati moje razlage - ona namreč nima v računalniku druge možnosti.
Hvala in lep dan.

miši - 29.11.2002 - 17:02

Mislim da ima gospa davkarica prav, saj je določeno da kdorkoli, ki ni zaposlen v neki firmi in opravi zanjo neko storitev (tudi prevoz - kilometrino) moramo zanj obračunati in poravnati vse davke in prispevke kot za pogodbeno delo; to je:
- 25% dohodnino (z upoštevanjem 10% normiranih stroškov),
- 25% davek od določenih prejemkov,
- 6% prispevek za pokojninsko zavarovanje in
- 526 Sit pavšalni prispevek za poškodbe pri delu!

Žal imajo tudi brdavsice kdaj prav!!!

Lola - 02.12.2002 - 10:23

Sej v tem je štos, da mi ni bilo treba odvesti pavšala 526,00 sit in posebnega davka od osebnih prejemkov!!??

dvomljivec - 06.12.2002 - 11:24

Opsa!
Nekaj ne stima. Na DURSU ravnajo nezakonito. Ustavno sodisce je o stroskih ze davnaj odlocilo. In tudi vrhovno sodisce je ze sklepalo v zadevi uz te osnove. Le toliko, stroski so nujni za ustvarjanje zasluzka, in po tolmacenju US niso zasluzek oz. dohodek, ki je obdavcen. In v tej zadevi je sporno se to, na kar tudi mi nimamo se logicnega odgovora. V primeru povracila stroskov pa je nelogicno, da je od povracila stroskov treba obracunati 10% normiranih stroskov. Strosek od stroska. Vam je jasno? Nam ni! DURS si jemlje pravico spreminjati osnovo po nacelu konj je tudi lahko krava. Aplavdiramo.