krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davek na dediščino

4676  22.11.2002 - 10:23h / Drugi davki in takse / Avtor: VIBA / 80 / 0

Spoštovani!

Davčna uprava mi je izdala odločbo o plačilu davka na podedovani nepremičnini - leta 1930 zgrajeni stanovanjski hiši in pomožnem gospodarskem poslopju-nekdanji hlev in kovačija (oboje v dejanski funkcionalni uporabi le do leta 1946, ko je bilo premoženje nacionalizirano, odtlej pa se uporablja kot shramba za orodje in drugo ropotijo) - ter kasneje prizidani garaži manjšega obsega.

Iz opravljene cenitve nepremičnin tekom predhodnega denacionalizacijskega postopka (dostavljene davčni upravi) je razvidno, da naj bi v letu 1946 njuna skupna vrednost znašala okrog 206.000 DEM, njuno medsebojno razmerje vrednosti pa 3,5:1 v korist stanovanjske hiše, s pripisom cenilca, da se nepremičnini še danes nahajata v prvotnem stanju - odtlej nista bili obnovljeni, temveč le vzdrževani.

Davčna uprava ni upoštevala v sodnem sklepu navedene ocene vrednosti dediščine v višini 1.000.000 SIT, temveč je višino davka ocenila (brez ogleda v naravi) na osnovi posestnega lista iz podanega obsega (kvadrature)predmetnih nepremičnin s tem, da so pomožni prostori ocenjevani kot lepozveneči "poslovni prostor"(ki mu po pravilniku pritičejo povsem drugačne instalacije in vrednost kot hlevu!), njegova vrednost pa bi naj v razmerju do stanovanjske hiše znašala 110%(!), medtem ko je navedba o nekdanjem hlevu povsem izpuščena!
Razen tega davčna uprava ni navedla način oz. kriterije za svojo oceno vrednosti nepremičnin, ki bi naj po njihovem danes znašala 13.200.000 SIT.

Ker se nisem strinjal s takšno višino odmerjenega davka, sem davek sicer plačal v roku (ker je vmes zapadel v plačilo, ugovor pa ne zadrži izvršbe!)ter napisal ugovor in zahteval razgrnitev upoštevanih kriterijev vrednotenja predmetnih nepremičnin.

Davčna uprava - referentka mi (zaenkrat samo ustno v telefonskih stikih) odgovarja, da nimam pravice vpogleda v njihove kriterije ocenjevanja(?!?) in da mi bo odmerjeni davek celo zvišala, za vrednost pa naj bi uporabili kar oceno iz leta 1946! Za obupati...
Lepo prosim za pravni poduk in nasvet, kaj naj storim!

Lep pozdrav!
V. Babič