krpan in druščina postani član

Naslov teme: Darila - še enkrat

735  06.10.2000 - 07:13h / Ostalo / Avtor: Zvonko / 127 / 9

Vprašanje par tem nazaj me je spodbudilo na tole vprašanje:

Sem optik in kupujem etuie za očala z dotiskanim imenom moje firme. Te etuie potem dajem kupcem, ki pri meni kupijo očala. Ali lahko upoštevam vstopni DDV (na prejetem računu imam navedeno količino robčkov in posebej tisk - vse od istega dobavitelja)? Ali lahko obravnavam etuie kot nevračljivo embalažo (podobno kot papir za zavijanje in vrečke)?

Kupujem tudi robčke za čiščenje očal, prav tako z dotiskanim imenom moje firme. Tudi robček dobi kupec, ki pri meni kupi očala. Kako je z vstopnim DDV-jem v tem primeru? Reklama za pospeševanje prodaje to ni, ker robček dobijo tisti, ki so pri meni že kupili očala. Ali je najbolje to jemati kot reprezentanco?

Hvala in lepo pozdravljeni!

Anita - 06.10.2000 - 09:53

To je reklama, ne glede na to, da jih dobijo samo tisti, ki so nekaj že kupili.

Anita - 06.10.2000 - 09:53

To je reklama, ne glede na to, da jih dobijo samo tisti, ki so nekaj že kupili. DDV se v celoti upošteva.

Miklavž - 06.10.2000 - 10:34

To reklama zagotovo ni, kot navaja Anita - saj jo dajete izključno vašim poslovnim partnerjem - kupcem vaših očal.

Ker etuije in robčke prodate skupaj z OČALI (da se bolje sliši poveste dajih podarjate). Robčki, etuiji in okvirji ter stekla so še vedno del iste prodaje - torej prodaje blaga - očal. Ali tisti, ki prodajajo avto posebej zaračunajo motor, kolesa, streho, klimo - seveda ne!!! Vse to je že vlkučeno v ceno blaga imenovanega AVTO.

Vaše vprašanje se sliši, kot da bi vprašali ali lahko od okvirjev (ki bi jih v reklami celo "podarili"), ki jih prodate skupaj s stekli obračunate vstopni DDV.

Poleg tega pa je res tudi, da robčki znižujejo našo dodano vrednost (ali pa morda ne, saj imate zaradi tega lahko višje cene očal, kot vaša konkurenca, ki očala prodaja brez etuija in brez robčka - pa so strankam vseeno bolj všeč vaša očala (morda prav zaradi robčka)), zaradi česar plačate manj davka na dodano vrednost.

Stroške robčkov in etuijev morate po mojem mnenju knjigovodsko obravnavati kot stroške materiala oziroma storitev povezanih z očali in predstavljajo vaše direktne stroške! Strošek reprezentance ni strošek, ki je direktno povezan z prihodki - stroški etuija, tiska in ... pa so!!!

Strošek reprezentance pa bi predstavljalo to, če bi vašega potencialnega kupca o primernosti najdražjih okvirjev prepričevali ob kozarčku vinca ali kavici, saj samega kasnejšega nakupa ne moremo neposredno povezati z prihodki, ki nastanejo, ko kupec ta očala tudi kupi (oziroma prihodka tudi ni če niste dovolj prepričljivi)!

Za več pišite na miklavz@post.com

Al Capone - 06.10.2000 - 11:46

Vsekakor je najboljše pojasnilo v IKSU št. 9-10/99 od strani 236-241 katerega se tudi Brdavsi držijo (vsaj pri našem obisku); vendar je še marsikaj nedorečenega!!! Po mojem mnenju je to dajanje daril poslovnim parterjem, kjer se DDV ne sme odbiti!

lp

MARTIN KRPAN - 06.10.2000 - 14:19

Všeč mi je, da se tukaj pojavljajo tudi osebe iz "gangsterskih krogov", vendar se moramo zavedati, da več nismo v dobi prohibicije. In da tudi v Sloveniji ne obstaja monopol znanja, čeprav še to za nekatere brdavse vedno velja, da je IKS za njih sveto pismo. Tudi v IKS-u je moč najti kar nekaj napak (tudi sam sem naročnik, več ljudi več ve). Vendar je logično in nikakor ni protizakoniti, da bi delovali tako, kot pravi Miklavž ali pa da je to reklama (kakor pravi Anita). In tudi sam se z njunima variantama strinjam, izbral pa bi si eno izmed njih glede na "tehniko" zagovora prikazovanja stroškov pri eventuelnih vznemirjanjih s strani brdavsov. Enkrat sem našel dokaj dober zapis na teh straneh, kaj je reklama in kaj ni. Probajte v našem iskalniku pogleda zgodobino te teme v klepetalnici. Še enkrat lep vikend vsem, danes je res bilo zadosti "buljenja v ekran".

Anita - 06.10.2000 - 13:54

Ali mi lahko poveste,kje je zakonsko opredeljenjo, da gre za darilo, če nekaj daš svojemu kupcu poleg tega, kar je že kupil. Kje piše, da ni neka stvar reklama, če jo daš izključno samo svojemu kupcu? Gledati je potrebno narovo stvari ne pa osebo, ki jo je dobila. Kaj pa Mercatorjeve vrečke, ki so reklama, pa jo moraš pri blagajni še plačati-Kaj pa spoštovanje zakona o varstu potrošnikov, da se stvari s svoji logotipom stranki ne sme zaračunati, ker se smatra, da gre za reklamo podjetja?

Bilko - 09.10.2000 - 08:12

kar se tiče Sosedovih vrečk, pa smo zdaj spet v brezplačni dobi - vsaj zaenkrat

Anita - 09.10.2000 - 09:12

Sosedove vrečke v Novem mestu lepo še vedno plačujemo, iz kje pa ste vi, da jih šenkajo.

Bilko - 10.10.2000 - 09:50

mi smo center - največji na svetu - ljubljana; ampak šenkajo jih ne vedno -le kadar se jim zazdi