krpan in druščina postani član

Naslov teme: zzzs zavrača zahtevke za refundacijo

499  24.01.2016 - 00:20h / Ostalo / Avtor: Topstar / 629 / 22

Prosila bi za pomoč,

imamo delavko ki je že skoraj leto dni na bolniški, a zavod vztrajno zavrača zahtevke za refuncacije, ker niso pravilni. Delavka je zaposlena pri nas za 4 ure, ostale 4 pa ima s.p. in nam noče posredovati potrebnih podatkov, da bi lahko dobili izplačano refundacijo. Kaj narediti v tem primeru? Ali lahko zavod, kar ne nakaže nadomestila? (Podatke nam niti oni nočejo posredovati) in ti ne izplača zahtevka niti glede na svoj obračun? Kako v tem primeru priti do izplačila...Prosim pomagajte.

Lp

topstar

Simbi - 24.01.2016 - 07:54

Če nimate podatkov za obračun, tudi delavki obračunati in izplačati ne morete nadomestila - to vedno vžge in hitro spravijo skupaj potrebne dokumente

Matjaž K - 24.01.2016 - 11:51

"ker niso pravilni"

 

kaj konkretno pa jih moti - kaj po njihovem ni pravilno ?

bacil - 24.01.2016 - 13:01

Matjaž K - po moje nimajo pravilne letne osnove dohodnine iz leta osnove za obračun boleznne, ker nimajo podatkov

sploh meni osebno ta sistem refundacij NI VŠEČ: nadzor boleznin že škripa (zdravniki precej počez pišejo boleznine - eni strogo, drugi brez problema); nato delodajalec nima zaposlenega na voljo, dat mu mora plačo, pridobit o tem delavcu vse podatke iz preteklih let (varstvo osebnih podatkov? - ja, seveda), pravilno sestavit obračun refundacije in nato ČAKAT 30 dni na ZZZS, da mu una teta gor ZAČNE težit, kaj vse ni v redu (seveda po pošti k zavezancu, da je čakanje itak čim daljše; obnašajo se kot bi bilo v kameni dobi;

in na koncu, ko končno dobiš priznanje, da je prav, moraš POST FESTUM POPRAVLJATI že oddane REK obrazce za celo firmo, ker so vsi zneski drugačni

A SE NE BI DAL TO DRUGAČE IN Z VEČJO FINESO IN HITREJE DELAT????

SPET ugotavljam, da je delo s FURS balzam... zavodi stila ZZZS, ZPIZ ... katastrofa

 

F.r.a.n.j.a - 24.01.2016 - 14:11

Nekaj tu ne zastopim.Res sem " cepljena proti brzini ", toda eno leto pa vseeno ne bi čakala. Pokličite ustrezno referentko,ki obdeluje vaše refundacije in naj vam točno pove v čem je problem.

So mogoče bolniški listi napačno napisani ,je mogoče problem ,ker je delavka s.p. za 4 ure.Bi morala biti dva bolniška lista ( 4 ure s.p.+ 4 ure delavec ),mogoče kot s.p. nima plačanih dajatev ....itd. Samo razmišljam.

Premalo podatkov,da bi vam v klepetalnici   sploh lahko svetovali  kako postopati. Telefon v roke in vztrajajte dokler ne rešite .

Lp

 

 

 

Bojana - 24.01.2016 - 14:42

Ne razumem, zakaj ze ob orvi zavrnitvi niste poklicali referentke in uskladili podatkr in sam zahtevek.

Jaz sem imela tezavo zaradi delavje prek JD, ker je izgubla podatke o pol meseca zaposlitve, odlocbe o dohodnnj ni imela.

Poklicala sem referentko in po pisni vlogi so mi posredovali vse podatke (ure in bruto visino), saj soimeli osnovo za posredovanje. Pisna vloga je pomenil samo email dopis, kaj in zakaj in za koga potrebujem.

Topstar - 24.01.2016 - 16:29

Verjemite, da smo poskusili kontaktirati referentko na vse možne načine in pisno (brez odgovora) in po telefonu in smo bili pri njej, ampak take arogance nisem še doživela. To je neverjetno, predstavljala sem si, da so tej ljudje tam zato da nam pomagajo, ampak očitno so tam zato da nas ovirajo. Na koncu je odgovor z njene strani vedno isti. Podatki,, osnova ni pravilna, majnka osnova od s.p.ja in zahtevek zavrnejo. Pravilnih podatkov pa nočejo dati. Jaz tega sistema resnično ne razumem. Da bi vsaj izplačali po njihovem obračunu, pa tudi če je drugačen od našega, da bi vsaj kaj dobili. 

F.r.a.n.j.a - 24.01.2016 - 18:08

Zakaj pa ne pridobite osnove s.p.-ja od Furs-a. Probajte še v to smer. Pa naj vam delavka prinese dohodnino za leto,ki ga potrebujete za izračun .

Referentko zastopim,brez vašega pravilnega izračuna izplačila ne bo . Je pa res nerazumljivo,da ne najdeta skupnega jezika.Ona namreč ima prave podatke .So pa verjetno vaši izračuni napačni,tudi izplačila in Rek-i.

Lp

Topstar - 24.01.2016 - 18:10

Izplačila in reki so z naše strani sigurno pravilni, dobi izplačilo za pravilen odstotek za 4 ure. 

bacil - 24.01.2016 - 21:35

topstar, ne more biti pravilno, če nimate PRAVILNE osnove za dohodnino - saj na tem sloni refundacija boleznine;  in če tega ni, nimate pravilne osnove;

kot pravi FRANJA - poskusite pridobiti izpis dohodnine za leto, ki je osnova za to zaposleno (zaposlena naj zaprosi na FURS in bo dobila prepis odločbe) in potem boste šele lahko izračunali pravo plačo, oddali pravo refundacijo in nato šele pravi REK

 

Topstar - 24.01.2016 - 23:15

Žal je delavka v sporu s podjetjem in kot sem že na začetku napisala nam teh podatkov noče posredovati. Zato tudi sprašujem, če obstaja še kakšna druga možnost, da se do teh podatkov pride. Vrtim se v krogu in ne pridem nikamor.

Geja - 25.01.2016 - 07:50

Res čudno. tudi mi smo brez problema dobili podatke iz osnov prejšnjih let..od zaposlenih res ni šlo.

leo - 25.01.2016 - 09:51

" Delavka je zaposlena pri nas za 4 ure, ostale 4 pa ima s.p."

 

Torej lahko sklepamo, da kot sp ne uveljavlja bolniške nad 30 dni?

 

Se pravi, da najbrž "na polno" dela kot sp - že ko je kot zaposlena na bolniški??? Zato najbrž tudi noče dat nič od sebe?

Tako - 25.01.2016 - 09:53

Jaz bi zahtevek poslala na drugo enoto npr. v Zagorje.

Tudi meni so še kdaj zavrnili, ampak zraven vedno dobim list - izpis - zakaj je zavrnjeno ali pa pokličejo in povedo, kaj je narobe.

Topstar - 25.01.2016 - 10:33

Hmm, a zahtevek lahko pošljem na katerokoli enoto?

pic - 25.01.2016 - 11:10

V lanskem letu sem imela primer za s.p.-ja, ki je bil 4 ure zaposlen in 4 ure delal kot s.p. in sem posredovala osnove za prispevke v letu 2014, da mu je delodajalec lahko izplačal in dobil refundirano boleznino nad 30 del.dni. Če vam delavka noče posredovati podatkov, ji pač ne morete izplačati bolovanja, ker nimate pravih podatkov.  Morda pa bi vam FURS posredoval osnove za njene prispevke...

 

Natančna navodila za pripravo obračunov nadomestil plač se nahajajo v "Pravilniku o obračunu bruto nadomestil plač med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in o načinu vlaganja zahtevkov delodajalcev za povračilo izplačanih nadomestil".

 

VIŠINA OSNOVE ZA NADOMESTILO

9. člen

Osnova za nadomestilo je delavčeva povprečna mesečna plača in nadomestila, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.
Delavcu, ki ni imel plače in nadomestila oziroma osnove za plačilo prispevkov v celotnem preteklem koledarskem letu, se osnova izračuna iz izplačanih mesečnih plač in nadomestil oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju, v katerem je delal.
Delavcu, ki ni imel plače in nadomestila oziroma osnove za plačilo prispevkov v preteklem koledarskem letu, se osnova izračuna iz izplačanih mesečnih plač in nadomestil oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju iz obveznega zavarovanja v tekočem koledarskem letu preden je bil zadržan od dela.
Za delavce, ki do nastopa začasne zadržanosti od dela še niso imeli plače in nadomestila oziroma osnove za plačilo prispevkov, ter delavcu, ki se poškoduje na poti na delo, preden je nastopil delo, se za izračun osnove upošteva plača, ki bi jo prejel, če bi delal.
Podatke o obdobju osnove za nadomestilo, skupni višini osnove in številu ur osnove vpiše delodajalec na hrbtni strani POTRDILA. Te podatke je potrebno v primeru neprekinjene zadržanosti od dela, za katero je v njenem celotnem trajanju izdanih več POTRDIL, vpisati le ob prvem prehodu začasne zadržanosti od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

vztrajnik - 25.01.2016 - 13:43

Nimate osnove za obračun,  ni plače! Potem se pa le zganejo in prinesejo podatke.  Tudi tako se dela, čeprav to ni zakonito. A naj podjetje nosi vse breme??

tripikice - 25.01.2016 - 20:59

Sem imela podoben primer in mi je referentka prijazno sporočila podatke. Potrebno jih je poklicat, razložit zadevo in ponavadi so referenti zelo korektni.

Topstar - 25.01.2016 - 22:58

Žal v tem prieru ni tako.

Topstar - 25.01.2016 - 23:00

A mogoče kdo ve, če lahko pošlješ zahtevek na katerokoli enoto?

Tako - 26.01.2016 - 05:28

ja, lahko ga pošlješ na katerokoli enoto. V NM so ful prijazni, isto Zagorje. Z njima imam izkušnje. V LJ pa ne vem ali so prijazni alije, ker itak nikogar ne dobim na telefon nikoli. 

Iza - 26.01.2016 - 14:46

Jaz sem uveljavljala v Zagorju, (firma je v Ljubljani) ravno zaradi kooperativnosti gospe-šefice , ki dela na

nadomestilih.

Topstar - 26.01.2016 - 18:04

Hvala.