krpan in druščina postani član

Naslov teme: DB - parkomati

5001  29.12.2015 - 18:15h / Ostalo / Avtor: Matjaž K / 155 / 1

Pred kratkim je bilo v klepetalnici postavljeno vprašanje glede davčnega potrjevanja pri prodaji storitev iz avtomatov - parkomat, med drugim tudi, ali se podatki o računih dostavljajo prek eDavki kot lastni dokument.

Takrat sem svoj odgovor zasnoval "propisno", tj. v skladu z ZDavPR in PZDavPR velja, da se potrjuje prek e-povezave (=neposredno na FURS) in ne prek eDavki - Lastni dokument.

Od takrat se je zgodba spremenila, kajti FURS je 22.12. "izvenpropisno" pojasnil (v FURS FAQ Davčno potjevanje, vprašanje 255) da se v primeru podaje storitev prek avtomatov poroča prek eDavki - Lastni dokument. S tem v tem delu umikam svoj prehodno podan odgovor/mnenje.

--------------

FURS FAQ Davčno potrjevanje računov

Vprašanje 255: Kakšne so poenostavitve pri potrjevanju računov za storitve opravljene preko avtomatov, ki so objavljene v Pravilniku o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov (Uradni list RS št. 90/2015), z dne 27.11.2015? (22. 12. 2015)

 

V Pravilniku o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov (Uradni list RS št. 90/2015), z dne 27.11.2015, so objavljene nove določbe v zvezi z izdajanjem in potrjevanjem računov za storitve opravljene preko avtomatov. V prehodnem obdobju, do 31.12.2022, je za potrjevanje računov izdanih za storitve opravljene preko avtomatov predvideno poenostavljeno izračunavanje in navajanje ZOI oznake na računu, brez uporabe namenskega digitalnega potrdila. Način določitve ZOI oznake za te račune je določen v tehničnih specifikacijah za davčno potrjevanje računov. V istem prehodnem obdobju, do 31.12.2022, na računih izdanih za storitve opravljene preko avtomatov, tudi ne bo potrebno izpisovati ZOI oznake v obliki kode. Nadalje spremenjene določbe zavezancem v obdobju do 30.06.2016 omogočajo, da bodo lahko za račune, izdane za storitve opravljene preko avtomatov, v potrjevanje pošiljali le podatke o davčni številki zavezanca, datumu izdaje računa, številki računa in vrednosti za plačilo, in sicer na poenostavljen način (kot lastni dokument (tabela) preko sistema eDavki).

------------------

lp

p.s.

Moj prvotno podan odgovor je bil in je še vedno korekten / skladen s predpisi, pri čemer pa FURS-ovemu pojasnilu ne oporekam, ker je, čeprav "izvenpropisno", v korist zavezance - je pač tako, da je FURS "kreativno" raztolmačil pojem "pošlje vsaj podatke ".


PZDavPR (op.: nikjer ni omembe eDavki - LD)

Ne glede na sedmi odstavek 5. člena pravilnika se računi, izdani za opravljene storitve prek avtomatov, do 30. junija 2016 štejejo za potrjene pri davčnem organu, ko zavezanec davčnemu organu pošlje vsaj podatke o davčni številki zavezanca, datumu izdaje računa, zaporedni številki računa in vrednosti za plačilo.


matilcida - 29.12.2015 - 22:18

Včeraj sem klicala na FURS v zvezi z parkomati,, odgovorili so mi, da lahko do 30.6.2016 prilagodimo programiranje tako, da dobimo ven podatke v davčni štev, datumu računa, zapor. številki v obliki pooenostavljene ZOI kode. Ta naj bi bilo krajša kot "prava" zoi koda.

 

Zdaj pa naš programer to dela in mu seveda nikakor to neuspe narediti, tisti pa ki so nam prodali parkomat pa hočejo 5000 eur.

jaz bom pustila parkomat kot je,, dobila ven podatek v obliki excela in jim poslala enostavne podatke.

 

LP