krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpis terjatve

4849  18.12.2015 - 15:47h / DDPO / Avtor: Nina / 179 / 3

Podjetje se ukvarja z kleparsko in ličarsko dejavnostjo. Strankam izdajo račun, ki je ponavadi plačan od zavarovalnice. Plačila so v primeru odbitne franšize manjša od zaračunanega zneska stranki. Včasih je to par EUR, včasih pa so zneski tudi do 50 EUR. Direktor teh razlik ne želi terjati od strank in zahteva, da v računovodstvu (zunanje) naredimo odpise terjatev in te odpise upoštevamo kot davčno priznane odhodke. S tem pa se mi ne strinjamo, ker menimo, da to niso davčno priznani odhodki (ni še prišlo do zastaranja terjatve, zneskov sploh niso terjali od strank). Ali ima kdo podobne izkušnje in kako rešujete zadeve pri vas? Že vnaprej hvala za odgovore.

pa3cija - 18.12.2015 - 21:23

Pri nas smo imeli stare neizterjane terjatve. Terjatve stare več kot 5 let smo oslabili in nato odpsali.Niso pa davčno priznani odhodki ker

 

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) glede odpisa terjatev določa, da je odpis terjatev priznan kot odhodek na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča o zaključenem stečajnem postopku ali na podlagi pravnomočnega sklepa o potrditvi prisilne poravnave, v delu, v katerem terjatve niso bile poplačane oziroma niso bile poplačane v celoti. Poleg navedenega pa se štejejo še odpisi na podlagi neuspešno zaključenega izvršilnega postopka sodišča ali brez sodnega postopka za poplačilo terjatev, če zavezanec dokaže, da so bila opravljena vsa dejanja, ki bi jih opravil s skrbnostjo dober gospodarstvenik, za dosego poplačila terjatev, oziroma da so nadaljnji pravni postopki ekonomsko neupravičeni.

sonček - 21.12.2015 - 15:28

Zakaj pa ne izdajo dobropisov za te razlike?!

Nina - 22.12.2015 - 14:42

Sonček, mislite dobropis, kot naknadno priznan (finančni) popust pri opravljenih storitvah? Verjetno bi bilo to odločitev potrebno zapisati v internih aktih? Nimam izkušenj kako dacarji v praksi gledajo na take dobropise.