krpan in druščina postani član

Naslov teme: Popravek napake pri knjiženju iz prejšnjih let

4842  18.12.2015 - 10:47h / Ostalo / Avtor: lana / 137 / 4

Pozdravljeni,
zgodila se mi je (upam da samo majhna) površnost, nepazljivost... Pri prispevkih za samozaposlene imam saldo v kreditu v vseh treh podkontih. To se mi že vleče nekaj let (vem...grrr), pa pri izdelave zaključnih računov žal nisem bila toliko pozorna na točne zneske decembrskega obračuna in sploh nisem opazila, da je kaj narobe!... En znesek podkonta tudi sploh ni tako majhen... Poskusila sem ugotoviti, kje sem naredila napako, pa sem naredila cel doktorat... pri vseh spremembah zneskov (in popravkih) je skoraj misija nemogoče. Če prav razumem, sem naredila napako pri obračunih... Na kartici v edavkih se stanje ujema, torej je s plačili vse ok.
Kaj bi lahko v tem primeru storila, da bo prav? Ali lahko naredim temeljnico s popravki in jo knjižim kot običajno za obračun?
Najlepša hvala!!

Danja - 18.12.2015 - 19:09

V kolikor so vaši saldi večji od saldov na e-kartici, pomeni, da ste najverjetneje kdaj pozabila razknjižiti plačila (morda vam stranka ni prinesla plačanih položnic). Dvomim, da bi podvojevala knjižbe mesečnih obveznosti, še posebej, ker razlike na podkontih niso sorazmerne, pa tudi davčna vsako leto kontrolira to postavko. Najprej preverite obremenitve zadnjih dveh let s FURS, nato še na svojih karticah preverite obremenitve iz prejšnjih treh let.  V kolikor ste te konte pravilno obremenila, enostavno uskladite stanja z e-kartico (v breme obveznosti in v dobro lastniškega računa) in se s plačili sploh ne obremenjujte več, saj sama ugotavljate, da je s plačili napram FURS vse o.k. V kolikor pa le ugotovite, da ste  knjižila prevelike obveznosti in posledično prikazovala previsoke stroške iz tega naslova, je seveda potrebno ugotovljene zneske dati v prihodke (in dati samoprijavo za prejšnje davčne napovedi, v kolikor gre za večje zneske).

lana - 22.12.2015 - 19:38

Pozdravljeni,

zdaj sem šla čez vsa leta in vsa knjiženja ter ugotovila, da sem se pri enem obračunu v 2013 zatipkala, plačala pa sem pravilno (v e-davkih pač ni več pretipkavanja...). Skupaj še z nekaj malimi decimalnimi napakami (0,01) znaša razlika 57 eur. Mislim, da to ni tak znesek, da bi postal problem za FURS...? Če vas prav razumem, bi lahko knjižila 265 / 9... kateri podkonto? 92?

Najlepša hvala!

Danja - 23.12.2015 - 11:53

Pardon, na 919 (prej 920).

lana - 30.12.2015 - 17:17

Pozdrav, malo me čudi, da gre to na konto pretokov med gospodinjstvom in podjetjem? Mogoče napačno razmišljam...