krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja žetonov na avtomatu in davčne blagajne

4779  15.12.2015 - 15:17h / Ostalo / Avtor: mary / 311 / 1

Sprašujem, kako je pravilno ravnati pri prodaji žetonov na avtomatu za avtopralnico . Ali se morajo kupcu na avtomatu v tem primeru izpisati računi?

Matjaž K - 15.12.2015 - 18:00

moje osebno mnenje je:

če vas prav razumem gre za to, da imate avtomatično avtopralnico (=storitve iz avtomata), katere storitev se koristi tako, da kupec najprej gotovino-bankovce/kovance zamenja za žeton katerega nato pokoristi v avtopralnici

če je temu tako, potem imamo dve "dejanji":

1. menjava gotovine za žeton

2. izvršitev storitve pranja vozila, ki se plača z žetonom

Ad dejanje 1: ni davčnega potrjevanja, ker za žeton ni treba izdati računa (zveza: PZDDV- 143. člen 2. odst.)


PZDDV

143. člen

(Izjeme od obveznosti izdajanja računov)


(2) Obveznost izdajanja računov v skladu z drugim odstavkom 81. člena ZDDV-1 se ne nanaša na prodajo vozovnic, kart in žetonov v potniškem prometu (vlak, avtobus, žičnice); znamk, kolekov, vrednotnic in obrazcev v poštnem prometu; vplačil za udeležbo v igrah na srečo, če se te izvajajo v skladu z zakonom, ki ureja igre na srečo; periodičnega tiska; na prodajo iz avtomatov; na prodajo kartic s kodo za polnjenje predplačniških sistemov mobilnih operaterjev iz bankomatov, GSM-omrežja ter interneta; na prodajo žetonov iz menjalnih avtomatov in promet storitev na teletočkah.

(3) Podatke o prodaji iz prejšnjega odstavka mora davčni zavezanec zagotoviti s popisom začetnih in končnih zalog, ki ga opravi najmanj enkrat mesečno.

Ad dejanje 2: je davčno potrjevanje - gre za prodajo storitev iz avtomata, ki je plačana z gotovino (prodaja storitev iz avtomatov po PZDDV 143. člen ni izvzeta iz obveznosti izdaje računa + za namene davčnega potrjevanja žeton šteje za gotovino -> gotovina = vse kar ni neposredno nakazilo na TRR)

Pod črto: ko se z žetonom plača storitev avtomatične avtopravlnice, je treba izdati račun - če se račun izda iz DB (op. opicja bi namreč tudi bila, da v prehodnem obdobju do 31.12.2017 uporabljate VKR) se potrdi bodisi takoj (online, v realnem času) - v tem primeru je na računu naveden EOR , lahko (če želite) pa se potrditev (pridobitev EOR) lahko opravi naknadno najpozneje v roku 10. delovnih dni po dnevu izdaje računa (glejte ZDavPR 7. člen)