krpan in druščina postani član

Naslov teme: TRR za sp

4771  15.12.2015 - 11:01h / Ostalo / Avtor: NIVES / 193 / 10

Pozdravljeni

 

Ali po novem ZDavP-2 s.p-ju ni več potrebno imeti odprtega še računa za s.p? Ali je dovolj samo osebni TRR?

 

Hvala za odgovor

cah - 15.12.2015 - 12:23

da. Ima lahko samo en račun tako za poslovno kot osebno rabo.

Martin Krpan - 15.12.2015 - 13:16

Preden pa to storite, se vprašajte, ali je to res racionalno (za nekatere primere da, za nekatere ne).

 

P.S. Sicer sem tudi sam "alergičen" na banke :) (izbiram jih po "rajtingu", katera je manj slaba), vendar menim, da bodo morale banke malo spustiti stroške glede vodenja računov itd. Tega ne jemljite kot nasvet, temveč samo v razmislek - ali boste res na enem računu imeli vse od A do Ž ne glede na to, na katere zadeve se transakcije nanašajo. Glede na to, kakšne brdavse sem že vse srečal v svojem življenju, znajo biti težave pri mešanju prilivov - odlivov v povezavi s prihodki - odhodki  na takšnih "mešanih" računih :).

00 - 15.12.2015 - 14:00

"znajo biti težave pri mešanju prilivov - odlivov v povezavi s prihodki - odhodki  na takšnih "mešanih" računih :)."

 

Ljudje, ne paničarite: če se bo brdavs že zapodil v izpisek "mešanega računa" , uporabite recept tistega moža, ki so mu kričali, da mu je ženo napadel medved: " Sam jo je napadel, sam naj se zdaj reši iz tega!"

Binca - 15.12.2015 - 16:04

In potem bomo pri knjiženju banke iskali kaj je iz naslova s.p.-ja in kaj je gospodinjska zadeva?

Banke pa bodo vse bančne stroške verjetno zaračunale kot da je to poslovni račun in bo enkrat dražje.

 

Se strinjate?

Matjaž K - 15.12.2015 - 18:15

Novela ZdavP-I

spremenjen tretji odstavek
37. člena (obveznost ponudnikov plačilnih storitev ter subjektov vpisa v poslovni register)
        (3) Osebe iz 31. člena tega zakona morajo imeti pri ponudniku plačilnih storitev odprt transakcijski račun.
Spremenjena je opredelitev oseb, ki so dolžne imeti odprt TRR (prej: subjekti vpisa v poslovni register RS).

Ni več določbe, da mora FOD imeti za namene opravljanjem dejavnosti ločen TRR.
Prednosti (+) in slabosti (-) za FOD:
(+) (verjetno) bo manj stroškov (odpadejo stroški vodenja ločenega poslovnega TRR)
(-) v primeru dvost. knjigovodstva je več knjiženja (privatne transakcije 919 / 110)  /  problematičnost izkazovanja stanja denarnih sredstev v BS (je res celotno stanje poslovnega značaja ?)  /  v primeru DIN so iz izpiskov “vidne” tudi privatne transakcije

xy - 16.12.2015 - 08:26

Odprite si še en osebni TRR na drugi banki in tega uporabljajte zgolj za dejavnost; pa ne bo težav. In seveda - stroški bodo enaki tistim za osebne in ne poslovne račune...

tinka - 16.12.2015 - 11:08

Kaj pa javna objava 'poslovnih' računov? Tole menda še vedno velja:

Kadar je imetnik transakcijskega računa subjekt vpisa v poslovni register (mednje sodijo tudi samostojni podjetniki oziroma zasebniki) in gre torej za transakcijski račun, ki se uporablja za namene poslovanja tega subjekta, mora biti takšen transakcijski račun s strani bank v skladu z Aktom označen z oznako vrste računa T. Takšni računi se namreč vodijo v poslovnem delu registra transakcijskih računov in so javni.

V smislu zakonskih obveznosti bank je torej v primeru poslovnega dogovora med banko in komitentom za odprtje novega transakcijskega računa izhodiščna obveznost banke ta, da pri komitentu najprej preveri namen odpiranja transakcijskega računa (torej, za kakšen namen namerava komitent uporabljati transakcijski račun) ter potem temu ustrezno označi transakcijski račun za potrebe zgoraj omenjenega registra. Transakcijski računi, ki jih za namen poslovanja odprejo subjekti vpisa v Poslovni register Republike Slovenije (med katere sodijo tudi podjetniki posamezniki ne glede na to, ali gre pri odpiranju transakcijskega računa v praksi morebiti za t. i. »osebni« ali »poslovni« transakcijski račun), morajo biti v skladu z veljavno zakonodajo ustrezno označeni (oznaka T). Kakšen transakcijski račun bo banka dejansko odprla, pa je poslovna odločitev banke oziroma predmet dogovora med njo in njenim komitentom (banka je račun dolžna zgolj ustrezno označiti glede na informacije, ki jih prejme od komitenta).

Vir: evem

Torej, 'keč' je v politiki banke, ali je za oznako T  (torej poslovni, javni trr) pripavljena računati enake stroške kot za osebni trr (oznaka A), ali ne. 

00 - 16.12.2015 - 14:20

1.) Vsej tej solati se izogneš, če začneš rabiti dosedanji osebni račun tudi za poslovanje.

 

2.) In če mislijo topogledno težiti še naprej - a je potem čudno, da zmeraj več podjetnikov (pa ne lopovov!) odpira TRR pri jodlarjih? Tam pa zgoraj navedena teženja odpadejo.

iza - 16.12.2015 - 14:39

En račun da, če si normirec ali imaš zelo malo 'privat' transakcij sicer je potrebno preračunati kaj je cenejše, še en trr ali knjiženje vseh transakcij.

tina - 21.12.2015 - 10:34

Zopet se bodo imetniki računov pritoževali "od kod toliko vknjižb", saj bomo knjižili in zaračunali tudsi vse privatne transakcije, ne samo poslovnih. (to se je že dogajalo, imeli smo imetnika računa, ki je imel cca 130 transakcij privatnih in cca 10 poslovnih mesečno - pa si izračunajte!)