krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja delnic - dohodnina

4293  18.11.2015 - 21:44h / Dohodnina / Avtor: Sos / 144 / 4

Pozdravljeni! Prosim za pomoč. V podjetju imam delnice ( ne kotirajo), katere bi prodala. Gre za višji znesek. Ali je od tega potrebno meni plačati dohodnino? V podjetju so rekli, da oni na Durs nic ne poročajo, lahko pa, da to stori banka pri kateri imam odprt trr. Je to res? Mi lahko kdo kako je s tem in če se lahko morebitni dohodnini na kak način izognem? Hvala za pomoč.

silba - 19.11.2015 - 08:56

Ja madonca plačajte kar je treba. V kolikor bo šla davčna 'antireforma' skozi boste od 1.1.2016 dalje plačali 25% davka na znesek, ki presega nabavno vrednost. Koliko pa sedaj? Kar težko verjamem, da človek, ki ima večji znesek v delnicah ne ve kako bo obdavčen ob njihovi prodaji. Naš FURS skrbi za nas. Poiščite na  brošuro z naslovom: Brošura o obrestih, dividendah in dobičkih iz kapitala.

Sos - 19.11.2015 - 10:30

Ne vem zakaj se jezite in čudite. Žal res ne vem kako je z obdavčitvami, in situacija katera me je privedla do prodaje delnic ni zavidljiva, ampak izhod v sili, zato se o vsem tem prej nisem pozanimala. Ker so mi v podjetju rekli kot sem napisala, sem želela samo preverit kako je res s tem. Hvala

cah - 19.11.2015 - 11:11

V bistvu ste tudi povedali premalo: ali imate v posesti delnice, ki ste jih prejeli v zameno za certifikate v procesu lastninjenja podjetji (v davnih 90-tih letih): 96. člen ZDoh:

(2) Dohodnine se ne plača tudi od dobička iz kapitala, doseženega pri:

1.     prvi odsvojitvi delnic ali deleža v kapitalu, pridobljenega v procesu lastninskega preoblikovanja podjetij v skladu s predpisi, ki urejajo lastninsko preoblikovanje podjetij. Za prvo odsvojitev se šteje tudi prva odsvojitev podedovanih delnic ali deleža v kapitalu, ki jih je zapustnik pridobil v procesu lastninskega preoblikovanja podjetij v skladu s predpisi, ki urejajo lastninsko preoblikovanje podjetij;

 

ali pa imate delnice, ki ste jih nabavili kasneje.

Kolikor imate prve potem ni prijave dobička, v nasprotnem primeru pa je seveda pozitivna razlika obdavčena (vrednost delnice ob odsvojitvi/prodaji - vrednost delnice ob pridobitvi).

 

 

Sos - 19.11.2015 - 12:13

Hvala