krpan in druščina postani član

Naslov teme: cvetličarna in zaloge

4098  06.11.2015 - 14:56h / Ostalo / Avtor: cvetličarna / 274 / 10

Imamo cvetličarno z vrtnarijo. V cvetličarni prodajamo tako cvetje, zelenjavo kot "čisto" trgovsko blago ( lončki, sveče, zemlja...). Ali lahko vodimo zalogo v cvetličarni samo vrednostno, ali mora biti zaloga nujno vodena kosovno? Mi lahko kdo svetuje kakšen primeren računalniški program vodenje zalog, izpis računov...v sami cvetličarni?

Matjaž K - 06.11.2015 - 16:09

če so ti artikli v zalogi bili nabavljeni po različnih cenah brez količin ne bo šlo kajti ko se "razknjižuje" poraba zaloge (prenos iz zalog materiala med stroške oz. zalog trg. blaga med odhodke) je treba uporabiti eno od s SRS predpisaih metod - FIFO ali pa povprečne cene

marta - 06.11.2015 - 17:59

tudi za sp?

Matjaž K - 06.11.2015 - 22:27

če s.p. vodi poslovne knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva: da

če s.p. vodi poslovne knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva: ne (ker ugotavlja stanje zalog in s tem tudi porabo s popisom na način "stanje = zadnja nabavna cena x količina v zalogi")

če je s.p. normiranec: ne (seveda pa je v primeru prehoda na dejanske stroške treba vzpostaviti podatke o stanju zaloge = cena x količina)

cvetličarna - 07.11.2015 - 08:47

Matjaž hvala, a vseeno vas prosim še za malo pomoči. Torej, če prav razumem se zaloga za trgovsko blago vodi količinsko po vrstah in vrednosti blaga po eni izmed predpisanih metod. Pa saj v trgovini je to popolnoma jasno. A kaj ko pa npr. rezano cvetje, zelenje, zemljo... torej material, porabimo za t.i. storitveno dejavnost  oz. aranžmaje vseh vrst. Ali bi tudi v tem delu morali evidentirati zalogo količinsko? Nekako se mi zdi, da je to v praksi skorajda neizvedljivo. rada bi dobila kje praktične napotke, a iščem brez uspeha. Ni problem kupit 5 kosov zemlje in 4 prodat. Problem nastane ko eno zemljo uporabiš za 5 nasadov, poleg tega pa še vse kar sodi v nasad ali aranžma oz. ko istočasno izdelamo npr.500 ikeban.

Matjaž K - 07.11.2015 - 22:51

"torej material, porabimo za t.i. storitveno dejavnost  oz. aranžmaje vseh vrst. Ali bi tudi v tem delu morali evidentirati zalogo količinsko?"

v takem primeru gre za material (Razred 3 - Skupina 31)

če imate (vi ali kakšna oseba ki jo poznate) dostop do www.superdavki.com glede si lahko več glede "kdaj / zakaj" je treba evidentirati zalogo in jo spremljati v analitičnih evidencah (t.i. materialne evidence) preberete v mnenju davčnega strokovnjaka

DOLŽNOST VODENJA MATERIALNEGA KNJIGOVODSTVA – Analiticne evidence zalog materiala oz. blaga

Številka: 39/KM/2015

Datum: 23.09. 2015

Če mnenje na hitro povzamem:

kadar se poslovne knjige vodijo po sistemu dvostavnega knjigovodstva in material ob nabavi ni v celoti dan v porabo, je potrebno neporabljen del evidentirati kot zalogo

Glede evidentiranja zalog (oz. v računovodstvu nasploh) pa velja pravilo "vrednost = količina x cena"

za povečanje zaloge zaradi nabave velja: vrednost nabave = nabavljena količina x nabavna cena

za zmanjšanje zaloge zaradi prenosa v (u)porabo velja: vrednost porabe = porabljena količina  x cena glede na izbrano metodo vrednotenja porabe (FIFO, povprečne cene)

v osnovi vas razumem / "simpatiziram" z vami, ampak če nabavljenega materiala ne porabite takoj ob nabavi, ste se dolžni "bosti" z administracijo okoli zalog in vodenjem "malega miljona" materialnih katric za različne artikle (op.: v praksi sicer "kup" malih zavezancev ne vodi zalog, ampak to ni noben argument)

lp

zana - 09.11.2015 - 10:09

Pred nekaj leti ( ne vem več točno kdaj ) s pomočjo sekcije za cvetličarje dosežen dogovor, da gre pri cvetličarjih za storitveno dejavnost in se zaloge popišejo na koncu leta, kdaj so to spremenili me zanima ?  

cvetličarna - 09.11.2015 - 13:43

To sem tudi jaz že nekje nekaj podobnega brala, a niti ne vem več ne kje, ne kdaj. Ali ima morda kdo od cvetličarjev kakšen dokument ( ali pa povezavo do dokumenta), ki bi nam bil v pomoč.

Bu - 09.11.2015 - 17:36

Z istim problemom se ubadam tudi jaz, a nikjer še nisem dobila natančnega odgovora. Ker vodim enostavno knjigovodstvo, delam konec leta popis zalog. Med letom pa jo vodim vrednostno...torej brez količin. Je to pravilno?

cvetličarna - 10.11.2015 - 15:03

Ker vodite enostavno knjigovodstvo si to lahko privoščite, zaplete se pri dvostavnem.

ujerry - 21.11.2015 - 11:06

Pozdrav, do sedaj smo imeli v programu in blagajni količinsko in vrednostno vodenje izdelkom.

Zanima me predvsem vrednostno vodenje in sicer da bi s 1.1. še naprrej vodili količinsko kakor  je bilo prej, vrednostno ( papir.oktasni trakovi, papir, suho, zelenje,...) pa bi namesto vrednostnega vodenja v blagajni dali direkt v stroške in na blagajni imeli samo storitev( zavijanje,suho, ...)

Ali je poslovanje na tak način dovoljeno, nekateri pravijo da je zakonsko dovoljeno.

S tem se nam tudi ne šteje zaloga vsega tega kar je vrednostno