krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčne blagajne obvestilo

4095  06.11.2015 - 12:38h / Ostalo / Avtor: Obvestilo / 148 / 14

Pozdravljeni,

a je kdo že spraševal glede obvestila o obveznosti izdaje računa in obveznosti kupca... , ki mora biti na vidnem mestu v prostoru, kjer se izdajajo računi. V pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov, v 18. členu piše točna velikost A5, barva 355C na barvni lestvici Pantone.... a to pomeni, da bomo morali nekje to dobiti (kupiti) ali si lahko to natisnemo, pa tudi če ni v točnem odtenku?

Lp

Matjaž K - 06.11.2015 - 13:24

v praksi se bo obvestilo kupovalo - da bo v "lastni režiji" natisnjeno točno po specifikacijah iz Pravilnika o izvajanju ZDavPR je (vsaj po mojem mnenju) malo verjetno

 

sicer pa bodo določbe Pravilnika ZDavPR o obvestilu spremenjene ->

 

http://www.mf.gov.si/si/delovna_podrocja/davki_in_carine/predlogi_predpisov/

 

Predlog Pravilnika o spremembah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov

Datum objave: 30. 10. 2015

Obvestilo - 06.11.2015 - 13:43

Ja, zaenkrat tudi jaz to tako razumem... Hvala za povezave, ni kaj potrebno bo počakati.

Lep dan!

DDD - 06.11.2015 - 15:46

Na izobraževanju ki ga je organiziral FURS je bilo rečeno, da je dovolj obvestilo, ki je pripravljeno na njihovi spletni strani natiskati z barvnim tiskalnikom tudi če ne bo v pefrekcijo natančna barva.

Matjaž K - 06.11.2015 - 16:06

nisem vedel - lepa "gesta" FURS - sem sicer bil na FURS seminarju v MB 16.9 ampak takrat o tej možnosti niso nič rekli

00 - 06.11.2015 - 18:04

 barva 355C ...

 

Pa nekateri godrnjajo, da naši predpisi niso natančni in skozinskoz premišljeni (in seveda uporabnikom prijazni...)

mimica - 06.11.2015 - 18:14

Samo da ni siva ...

lp,m

00 - 06.11.2015 - 18:48

"sicer pa bodo določbe Pravilnika ZDavPR o obvestilu spremenjene ->"

 

in sicer /tudi/ zato, ker so pozabili predpisati način pritrditve :

 

bo treba prheftat z rajsnedlni  - s štirimi (ne več in ne manj)

Cicero - 07.11.2015 - 10:59

Spremembe nimajo veze s pritrjevanjem ampak so spreminjali nalepko (vsebino) in vsebino qr kode za avtomate. Tisti barvni odtenki definirani "v dlako" so zato, da lahko kdo služi na tiskovinah ker tega ne mores narediti sam doma dovolj natančno. Iz sprememb se vidi da kup stvari ni bil dorečen. Saj so tudi tehnična navodila vsaj trikrat menjali ter po moje zaradi velikih lobijev spreminjali že delujoč sistem izmenjave podatkov. Hoteli so z... male ponudnike in konkurente s hrvaskimi delujočimi sistemi.

Pia - 07.11.2015 - 12:21

No, ko že omenjate lobije. Telekom, Simobil in še kdo so ponujali in reklamira davčne blagajne še preden je bil sprejet zakon, kaj šele, da je bil izdan pravilnik. Torej je pravilnik prirejen njim, mali programerji pa se naj dobesedno je..., kako bodo prilagodili svoje aplikacije tem zahtevam. Zakonodajalec se sploh ne zaveda, da so nekateri programerji morali nabaviti nove verzije programskih orodij, mogoče so morali preiti celo na kakšna druga orodja, da tudi sami rabijo nek čas, da novo orodje naštudirajo, da aplikacijo prestavijo v novo okolje, da sprogramirajo in stestirajo. Definitivno bomo uporabniko imeli velike probleme, saj aplikacije ne bodo dobro stestirane, ker je časa enostavno premalo. Niti pod razno pa ne menjam našega ponudnika za kak Telekom ali Simobil. 

00 - 07.11.2015 - 18:57

00:

"sicer pa bodo določbe Pravilnika ZDavPR o obvestilu spremenjene ->"

 

in sicer /tudi/ zato, ker so pozabili predpisati način pritrditve :

 

 

 

cicero: Spremembe nimajo veze s pritrjevanjem ...

 

/nekateri pač vzamejo vsako zapisano besedo krvavo resno.../

 

Sicer pa: kako si lahko prepričan, da ne bodo predpisali tudi pritrjevanja (nikjer ne piše, da so napovedane spremembe zadnje...) - če je le lobi proizvajalcev rajsnedlnov dovolj iznajdljiv in vztrajen.

 

Matjaž K - 08.11.2015 - 11:42

"ker so pozabili predpisati način pritrditve :"

 

1.

se strinjam :-)

 

2.

in tudi niso razjasnili drugih fines objave obvestila - izsek iz vprašanj, ki sem jih v petek poslal na FURS:

 

----------------

VPRAŠANJE 5:  12. člen ZDavPR

 

Na podlagi 12. člena ZDavPR mora zavezanec v poslovnem prostoru na vsaki elektronski napravi za izdajo računov ali drugem kupcu vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izdaje računa in izročitve računa kupcu ter obveznosti kupca, da prevzame in zadrži izdani račun.

 

5.1

Ali je zavezanec dolžan obvestilo objaviti tudi v primeru, če račune izdaja izven nepremičnega prostora in tudi izven premičnega objekta, tj. računi se izdajajo »na prostem«  (pri kupcu) z uporabo elektronske naprave za izdajo računov ali vezane knjige računov (oznaka vrste poslovnega prostora »C – posamezna elektronska naprava za izdajo računov ali vezana knjiga računov v primerih, ko zavezanec ne uporablja drugega poslovnega prostora«) ?

Primeri: veterinar, dimnikar, trgovski potnik.

 

Iz zakonske dikcije » … v poslovnem prostoru na vsaki elektronski napravi .. « namreč izhaja, da v primeru izdajanja računov izven nepremičnega prostora ali izven premičnega objekta (vozilo, stojnica) z uporabo:

-> davčne blagajne, obvestila ni treba objaviti, ker račun ni izdan v nepremičnem prostoru ali premičnem objektu (op.: tudi v primeru dolžnosti pritrditve obvestila na prenosno davčno blagajno, to v določenih primerih ne bi bilo možno - določene prenosne davčne blagajne so namreč manjše od predpisanega formata obvestila 148 mm x 210 mm),

-> VKR,  obvestila ni treba objaviti, ker račun ni izdan v nepremičnem prostoru ali premičnem objektu, in ker VKR ni elektronska naprava.

 

5.2

Kako / Kje se objavi obvestilo, če zavezanec račune izdaja v nepremičnem prostoru ali v premičnem objektu z uporabo vezane knjige računov - VKR ?

 

Iz zakonske dikcije » … v poslovnem prostoru na vsaki elektronski napravi za izdajo računov ali drugem kupcu vidnem mestu« izhaja, da v takem primeru obvestila na VKR ni potrebno objaviti, pa je treba obvestilo (v nepremičnem prostoru ali v premičnem objektu) objaviti na drugem kupcu vidnem mestu.

----------------

00 - 08.11.2015 - 20:19

Kapo dol pred Matjažem, kako kot pravi profesionalec prepozna vse luknje, ki se bodo v praksi šele pojavile.

 

Jaz kot amater in v tej zadevi samo opazovalec bi pa zdaj, ko sem pogledal dotični pravilnik,  še dodatno popopral " naših predpisov  natančnost in skozinskozno premišljenost in seveda uporabnikom prijaznost":

 

kako na eni strani ni dovolj, da bi napisali "na zeleni podlagi", ampak predpišejo absolutno točen odtenek(o čemer se lahko podučimo, da se ga ne da doseči "preko spleta", ampak to obvladajo samo tiskarne!!) -na drugi strani pa ne predpišejo niti velikosti črk, niti kako daleč ali visoko od kupca sme viseti obvestilo (na vidnem mestu še ne pomeni, da kupec s povprečnim , kaj šele slabšim vidom zmore obvestilo prebrati).

 

Če je - naj bi bil - namen tega določila, da bi kupec obvestilo opazil, je najbrž relativna velikost zapisanega najpomembnejša; kar se pa barv tiče, bi bila pa rdeča na beli podlagi opaznejša od zaukazane variante (je pa res, da rdeča razburja, zelena pa pomirja in bo tako minister Bramor blagodejno učinkoval na podanike.

00 - 08.11.2015 - 20:24

PS še manj pa je razumljivo, da je tudi velikost predpisana absolutno - na mm natančno ( pazite, kako boste strigli s škarjami!) in ne " velikost najmanj A5" !?!? 

Pia - 09.11.2015 - 06:59

Mislim, da je pa sedaj vsem jasno, da imamo bedaste, kretenske zakonodajalce, ki pišejo zako tako, da to paše točno določenim. Komplicirajo s takimi zadevami, ki sploh niso pomembne, nas pa bodo je... in nas kaznovali, če naš tiskalnik zaradi že malo manj katere barve v kartuši ne bo sproduciral takšne barve. Ma k vragu pa ta bedasta vlada. Vsi so eni veliki kreteni.