krpan in druščina postani član

Naslov teme: Avtorski honorar

3971  28.10.2015 - 12:02h / Dohodnina / Avtor: neza / 129 / 2

Pozdravljeni,

 

ko od stranke končno izterjaš dokumente za trimesečje, te med njimi čaka še takšen "ocvirk":

 

Stranka ima koncesijo za peskokop, ki jo bo potrebno v letošnjem letu obnoviti. Zaradi tega ministrstvo zahteva elaborat zalog, ki ga pripravi neka komisija za ugotavljanje zalog (menda jo sestavlja 6 članov iz ministrstva, inšpektorata, zavoda za raziskavo materiala in kaj vem kdo še). Vse, kar je podjetnik prejel od njih, je seznam

članov z naslovom, davčno št. in št. TRR in neto zneski, ki naj se nakažejo vsakemu izmed njih. Seveda je podjetnik vsakemu nakazal znesek iz seznama na njegov TRR in mislil, da je zadeva ad acta. Mi računovodje pa seveda zadeve zakompliciramo....

Glede na to, da piše "izplačila honorarjev", smatram da oni menijo,da jim za opravljeno delo pripada avtorski honorar. Najmanj, kar bi še morala vedeti je, kakšen je sicer njihov status. Kolikor sem se uspela podučiti iz E super časnika na to temo in iz gradiva seminarja, pride v primeru, da so vsi redno zaposleni za polni delovni čas v poštev varianta obračuna 20. člen ZpiZ-2 in 55.a člen ZZVZZ (Krpanov izračun). in oddaja obrazca REK-2. Če je kdo bolj domač na tem področju, ga prosim za kakšen komentar ali nasvet.

tina - 29.10.2015 - 07:01

Sta samo dva načina obračuna AH( za delo).: če je avtor polno zaposlen drugje (izjava) in če ni polno zaposlen drugje. V drugem primeru iz bruto obračunaš še 15,5 % za PIZ.

Če si računovodja, bi to morala vedeti in me še zanima, kakašna navodila daješ svoji stranki (če jih sploh). Že zdavnaj bi jo morala opozoriti, da se najprej obrne na vas in naj ničesar ne izplačuje fizični osebi brez obračuna dajatev.

Če ni pravih informacij, pa pride do zadrege, kot v tvojem primeru.

neza - 29.10.2015 - 11:35

Spoštovana Tina!

 

Blagor vam, če imate samo takšne stranke, ki upoštevajo vsa vaša navodila in moje spoštovanje če iz rokava lahko stresete vse, kar bi moral vedeti računovodja. Jaz se pač s primerom avtorskega honorarja srečujem prvič in upam, da ni prevelik greh, če sedaj tudi s pomočjo izmenjave mnenj želim zadevo speljati v skladu s predpisi. Pa brez zamere in lep pozdrav.