krpan in druščina postani član

Naslov teme: zastopniki na terenu-davčne blagajne

3905  22.10.2015 - 10:47h / Drugi davki in takse / Avtor: lola / 114 / 1

Pozdravljeni, nekaj mi tule ni jasno in prosim, če mi kdo lahko razjasni. Naši zastopniki, ki so samostojne pravne osebe imajo z nami sklenejeno pogodbo o zastopanju, na terenu prodajajo naše izdelke.

Izdelke prodajo v našem imenu in za naš račun, in bodo ravno tako na terenu morali izdati davčno potrjen račun.

Sedaj nas pa zanima, ali bo za to posamezni zastiopnik moral imeti svoje digitalno potrdilo? Mislim da je bolj logično da dela preko našega potrdila saj smo mi zavezanec za potrjevanje računov, in njegovo davčno blagajno registiramo kot poslovni prostor,njega pa kot "prodajalca", ki bo ravno tako regostriran s svojo DŠ. Ampak Katero v tem primeru, osebno DŠ ali DŠ njegovega podjetja?

Malo zmede...

 

 

Matjaž K - 22.10.2015 - 16:20

"Sedaj nas pa zanima, ali bo za to posamezni zastiopnik moral imeti svoje digitalno potrdilo? Mislim da je bolj logično da dela preko našega potrdila saj smo mi zavezanec za potrjevanje računov, in njegovo davčno blagajno registiramo kot poslovni prostor,njega pa kot "prodajalca", ki bo ravno tako regostriran s svojo DŠ. Ampak Katero v tem primeru, osebno DŠ ali DŠ njegovega podjetja?"

Izdan račun pri gotovinskem poslovanju davčno potrdi oseba (zavezanec), ki račun izda - to velja tako v primeru če račun izda v svojem imenu za svoj račun kot tudi če ga izda v tujem imenu za tuj račun

podatki iz računa se pri pošiljanju na FURS vedno potrdijo z namenskim digitalnim potrdilom osebe (zavezanca) ki račun izda

=>

v vašem primeru račun izda in ga davčno potrdi zastopnik (PO d.o.o.) z njegovim namenskim digitalnim potrdilom (ne vašim)

da gre za račun izdan v tujem imenu in za tuj račun  se "razkrije" v podatkih ki "zletijo" na FURS (tam se podatki iz računa vedno poročajo / "razbijejo"  po davčnih številkah, tj. koliko je bilo v svojem imenu in za svoj račun in koliko je bilo v tujem imenu in za tuj račun)

čisto tretja stvar pa je poročanje podatkov o fizični osebi, ki izda račun, tj. FO ki račun natisne / izpiše - v danem primeru so to torej osebe, ki jih vaši zastopniki zaposlujejo (njihovi delavci, študenteki, ...)

lp

Za več o davčnem potrjevanju računov pa vabljeni na:

mala & velika Davčna šola 2015

4. TEMA: ZDavPR, ZDavP-2 (Maribor - 04.11.2015; Ljubljana - 03.11.2015)

Gotovinsko poslovanje po novem

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno