krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčne blagajne

3878  20.10.2015 - 15:12h / Drugi davki in takse / Avtor: Sonceje / 78 / 1

V kolikor mi lahko odgovorite na naslednja vprašanja:

- Podatke o poslovnih prostorih  - ali se jih oddaja pred pridobitvijo digitalnega potrdila ali po njem? Oziroma kakor sem zasledila, oddaja podatkov o poslovnem prostoru sploh ni povezana z E-davki, ampak z računovodskim programom, ki ga uporabljamo?

- Ko oddajamo podatke o poslovnem prostoru sem razumela, da je potrebno poslovni prostor opredeliti tako kot bo zapisan na računu  - torej že ko se oddaja podatke o poslovnem prostoru, je potrebno uporabiti okrajšavo, naprimer TRG1?

- Je kdo morda že videl primer Pravilnika na spletni strani FURS?

- In še eno vprašanje - Če nam kupec plača račun neposredno na naš TRR (mi smo mu poleg računa dali tudi UPN obrazec oziroma če nam pove, da bo plačal doma preko klika, mu UPN-ja ne damo poleg računa), ali to lahko avtomatsko smatramo, da je negotovinsko plačevanje? Ker v bistvu ozadja, kako je on plačilo izvedel (ali je najprej dvignil denar in šel na banko ter plačal in bi lahko v tem primeru spet smatrali, da ni neposredno nakazilo na TRR in je gotovinsko plačilo, čeprav je plačal z UPN obrazcem ki smo mu ga dali ali pa se je doma res vsedel na računalnik in plačal preko klika, kar pa je avtomatsko nakazilo iz njegovega TRR na naš TRR)? Tu moram priznati sem še malo zmedena. Ker ko sem bila na seminarju, so nam rekli, da v kolikor dobimo denar neposredno na TRR, da to ni gotovinsko plačevanje (razen izjema so plačilo po povzetju, plačilo po poštni nakaznici ter spletna trgovina).

 

Hvala za odgovore,

Matjaž K - 20.10.2015 - 16:33

"- Podatke o poslovnih prostorih  - ali se jih oddaja pred pridobitvijo digitalnega potrdila ali po njem? "

po pridobitvni namenskega digitalnega potrdila - vse kar je v povezavi z davčni potrjevanjem mora namreč biti podpisano z namenskim potrdilom in dokler le-to ni pridobljeno se ne da poročati

"Oziroma kakor sem zasledila, oddaja podatkov o poslovnem prostoru sploh ni povezana z E-davki, ampak z računovodskim programom, ki ga uporabljamo?"

Po moje bo tudi v eDavki uvedena (nova) skupina obrazcev za davčno potrjevanje in se bo dalo prek nje uvoziti dokument o poslovnih prostorih, ampak: bomo videli

"- Ko oddajamo podatke o poslovnem prostoru sem razumela, da je potrebno poslovni prostor opredeliti tako kot bo zapisan na računu  - torej že ko se oddaja podatke o poslovnem prostoru, je potrebno uporabiti okrajšavo, naprimer TRG1?"

Ne samo kot je na računu ; poglejte v ZDavPR + Pravilnik o izvajanju ZDavPR - priloga II kaj vse se v katerem primeru (nepremični ali premični prostor) sporoči na FURS

"- Je kdo morda že videl primer Pravilnika na spletni strani FURS?"

verjetno ste hoteli napisati interni akt o oznakah poslovnih prostorov in dodeljevanju zaporednih številk računom - kolikor sem jaz gledal FURS vzorcev teh aktov še ni objavil

"- In še eno vprašanje - Če nam kupec plača račun neposredno na naš TRR (mi smo mu poleg računa dali tudi UPN obrazec oziroma če nam pove, da bo plačal doma preko klika, mu UPN-ja ne damo poleg računa), ali to lahko avtomatsko smatramo, da je negotovinsko plačevanje? Ker v bistvu ozadja, kako je on plačilo izvedel (ali je najprej dvignil denar in šel na banko ter plačal in bi lahko v tem primeru spet smatrali, da ni neposredno nakazilo na TRR in je gotovinsko plačilo, čeprav je plačal z UPN obrazcem ki smo mu ga dali ali pa se je doma res vsedel na računalnik in plačal preko klika, kar pa je avtomatsko nakazilo iz njegovega TRR na naš TRR)? Tu moram priznati sem še malo zmedena. Ker ko sem bila na seminarju, so nam rekli, da v kolikor dobimo denar neposredno na TRR, da to ni gotovinsko plačevanje (razen izjema so plačilo po povzetju, plačilo po poštni nakaznici ter spletna trgovina)."

saj ste si že sami odgovorili (kupec je plačal je z nakazilom na TRR - tudi plačilo z UPN pri ponudniku plačilnih storitev (pošta banka) je nakazilo na TRR)

p.s.

Vabim na oz. priporočam še kakšno izobraževanje, npr.

mala & velika Davčna šola 2015

4. TEMA: ZDavPR, ZDavP-2 (Maribor - 04.11.2015; Ljubljana - 03.11.2015)

GOTOVINSKO POSLOVANJE PO NOVEM

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno