krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kakšen je strošek prispevkov S.P., če je ta celo leto na bolniški?

3671  03.10.2015 - 11:37h / Ostalo / Avtor: S.P.na bolniški / 442 / 8

Že nekaj let imam status S.P. Lani konec leta, sem zaradi hude bolezni pristal na zdravljenju in posledično na bolniški. Ta se mi zdaj zaključuje. Ali so prispevki v času moje boleznine tudi priznani kot strošek v R-4, ali pa je to le vzpostavljena terjatev do povračila prispevkov, ki se sproti zapira v okviru R-2 (sprašujem namreč zato, da si "simuliram" davčno osnovo")? Ali mi splošna olajšava pripada v celoti? 

F.r.a.n.j.a - 03.10.2015 - 15:34

Najprej uspešno ukrevanje.

Ker ste bili v bolniškem staležu,ste prejemali nadomestilo od zadržanosti zaradi boleznine-nad 30 dni.ZZ vam je nakazovalo neto znesek na vaš osebni TRR,prav tako so upoštevali splošno olajšavo pri obračunu, zato menim ,da vam splošna olajšava za ta čas v s.p. ne pripada . Vse to so prihodki fizične osebe in ne gredo v s.p. . Sorazmeren del olajšave,od zaključka boleznin dalje  vam pripada .

Prispevke  do 30 dni so šli v vaše breme , to vam je tudi priznan strošek . Od ZZ boste dobili obvestilo o izplačilih (bruto,prispevki,dohodnina) v l.2015,kar bo upoštevano pri informativnem obračunu dohodnine za l.15 ,to je dohodki s.p. in  kot fizična oseba . Tudi nobenega knjiženja ni pri s.p. .

Glede olajšav  nisem  šla  preverjati  v ZDoh  .Bo še kdo dodal mojemu razmišljanju .

  Lp

marta - 03.10.2015 - 16:26

"ZZ vam je nakazovalo neto znesek na vaš osebni TRR,prav tako so upoštevali splošno olajšavo pri obračunu,..."

to je res, samo to je stvar fizične osebe in ne spja, zato menim ,da vam splošna olajšava za letni obračun  s.p. pripada za celo leto. 

 /Seveda pa morate upoštevati, da bo v končnem obračunu dohodnine upoštevana skupaj za oba dohodka/

mimogrede - 03.10.2015 - 17:59

ne drži - franja ima prav

ZDoh-2

128. člen

(akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti)

    (1) Akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti, če se davčna osnova od tega dohodka v davčnem letu ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, se za davčno leto izračuna od davčne osnove, določene v III.3. poglavju tega zakona, vključno z zmanjšanjem in povečanjem davčne osnove ter davčnimi olajšavami, upoštevaje davčne olajšave, določene v prvem, drugem in tretjem odstavku 113. člena tega zakona, in na podlagi stopenj dohodnine, določenih v 122. členu tega zakona.

    (2) Ne glede na prvi odstavek tega člena se pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, lahko upošteva olajšava iz 111. člena, prvega in drugega odstavka 114. člena tega zakona, če zavezancu za posamezno davčno leto te olajšave niso bile upoštevane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, ki ga izplača glavni delodajalec, ali je bilo na ta način upoštevanih manj kot 5/12 teh olajšav. mimogrede: nadomestilo ZZZS se po ZDoh-2 šteje za dohodek iz zaposlitve-delovnega razmerja V primeru smrti zavezanca se zavezancu prizna sorazmerni del olajšav do dneva smrti zavezanca v skladu s prejšnjim stavkom tega odstavka. Ne glede na prvi odstavek tega člena se pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti lahko upošteva olajšava iz 117. člena tega zakona za premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jih zavezanec plačuje zase v pokojninski načrt kolektivnega zavarovanja, če je obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovan kot samozaposlena oseba.

...

marta - 03.10.2015 - 19:24

Se opravičujem in hvala za pouk: nisem vedela, da spadajo nadomestila spju pod dohodke iz delovnega razmerja.

 

Samo to pomeni, da zaradi pravila 5/12 v obračunu sploh ne sme upoštevati olajšave - niti sorazmernega dela // ... bolniški. Ta se mi zdaj zaključuje...//

mimogrede - 04.10.2015 - 10:39

"Samo to pomeni, da zaradi pravila 5/12 v obračunu sploh ne sme upoštevati olajšave - niti sorazmernega dela // ... bolniški. "

drži - zaradi pravila "manj ! kot 5/12" ne sme upoštevati olajšave - niti sorazmernega dela

mimogrede - 04.10.2015 - 10:43

"nisem vedela, da spadajo nadomestila spju pod dohodke iz delovnega razmerja."

dobro da zdaj veste - da pa ne boste mislili da prodajam "meglo", še navedba določb ZDoh-2

35. člen

(splošno o dohodku iz zaposlitve)

     (1) Za dohodek iz zaposlitve se šteje dohodek, prejet na podlagi pretekle ali sedanje zaposlitve.

     (2) Za zaposlitev se šteje vsako odvisno pogodbeno razmerje, v katerega vstopa fizična oseba pri opravljanju fizičnega ali intelektualnega dela, vključno z opravljanjem storitev in ustvarjanjem ali izvedbo avtorskega dela, ne glede na čas trajanja.

     (3) Za odvisno pogodbeno razmerje se šteje:

     1.     delovno razmerje in

      ...

37. člen

(dohodek iz delovnega razmerja)

    ...

    (2) Za dohodek iz delovnega razmerja se štejejo tudi:

      ...

     6.     nadomestila in drugi dohodki iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo, ki jih prejmejo fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, kmetje, družbeniki družb in druge osebe, ki niso v delovnem razmerju,

    ...

F.r.a.n.j.a - 04.10.2015 - 13:11

Mimogrede,mislim ,da si zaslužite vso pohvalo za trud ,ki ga dajete tej klepetalnici s svojimi strokovnimi odgovori.Hvala .

Lp

jasa - 05.10.2015 - 09:19

Torej v primeru bolniške v breme ZZZS več kot 5 mesecev, od 22.7. do konca leta to pač je, se splošne

olajšave v DDD-DDD ne sme upoštevati ?