krpan in druščina postani član

Naslov teme: Subsidiarna odgovornost

3667  02.10.2015 - 10:41h / Ostalo / Avtor: tadeja / 326 / 3

Imela bi nekaj  vprašanj v zvezi s subsidiarno odgovornostjo.

Zaradi problematike neplačevanja stroškov  s strani najemnikov stanovanj, katerih smo lastniki , so nam na podlagi subsidiarne odgovornosti  zaračunali  obratovalne stroške najemnika. Skratka, ker dobavitelji niso na noben način (tožba) mogli od dolžnika izterjati dolga so ga zaračunali nam, kot lastniku stanovanja. Vprašanje pa bi imela kako to pravilno zavesti v poslovne knjige? Predvidevam, da je to za naše podjetje odhodek v trenutku plačila teh obveznosti? Ali je to za naše podjetje davčno priznan odhodek? Ali je smiselno vzpostaviti terjatev do fizične osebe (najemnika), čeprav vemo,da bo ostala odprta in bo slej kot prej zapadla v sporno terjatev? Hvala

jože - 03.10.2015 - 22:42

Moja ocena je, da ne gre za subsidiarno odgovornost saj ne gre za statusno povezavo. Gre za čisti civilnopravni odnos z upravljalcem stanovanj, ki je sklenjen z najemnikom. Ne poznam vsebine najemne pogodbe, običajno je  neplačevanje stroškov upravljanja razlog za odpoved najemne pogodbe in s tem izselitev najemnika, ki pa ni lahka.

? - 05.10.2015 - 10:40

Če se prav spomnim, je dejansko subsidiarna odgovornost, določena v stanovanjskem zakonu.

 

Po mojem najprej za znesek plačila vzpostavitev terjatev do najemnikov in opomin (ali so vam najemnino redno plačevali???) - na odhodke šele potem, če se izkaže nerealnost izterjave - če opomin ne pade na plodna tla.

tadeja - 05.10.2015 - 15:10

mi knjižimo to na konto 1650 saldakontistično na našega najemnik in vztopamo v izvržbo na sodišču. Če nam pa v  treh letih od vzpostavitve terjatve  najemnik dolga še vedno ne plača in smo izrabili vse pravne podlage za izvršbo (smo 4 v čakalni vrsti na ZPIZU za odtegljaj) ga odpišemo. Smo pa zato oblikovali dolgoročne rezervacije, ker je to kar velik znesek, vsako leto preverjamo višino tega zneska, in na novo oblikujemo rezervacije. Ob oblikovanju rezervacije (pred 3 leti) je bil to davčno priznan strošek. Letos se bodo začeli prvi odpisi, ker je minilo 3 leta od nastanka te terjatve. Imamo napisana pravila za te terjatve,  oblikujemo takoj ko terjatev prevzamemo na konto 1650 še popravek vrednosti ker je dvomljiva in nesemo na stroške, ki pa v tej fazi niso davčno priznani. 

 

LP