krpan in druščina postani član

Naslov teme: GOTOVINSKO IN NEGOTOVINSKO POSLOVANJE

3654  01.10.2015 - 08:39h / Ostalo / Avtor: tema / 865 / 14

Moji kupci so fizične in pravne osebe. Fizične osebe nakažejo z svoje bančne kartice na moj transakcijski račun, ali pa plačajo po povzetju. Ali to pomeni, da moram imeti davčno blagajno?  

Hvala za odgovor in lep dan,  

Prva Brina - 01.10.2015 - 08:47

da, imeti moraš davčno blagajno. Podrobnejše odgovore boš dobil na straneh FURSA -vpračanja in odgovori o davčnih blagajnah, kjer so na istovetna vprašanja že podali odgovor.

Lp

tema - 01.10.2015 - 09:03

Žal je to splošen odgovor, ki nič ne pove.Na straneh Fursa ni konkretnega odgovora. Predvidevam, da za

račune plačane z bančno kartico na moj trr ne potrebujem davčne blagajne. Se motim?

Hvala za odgovor,

Matjaž K - 01.10.2015 - 09:10

Plačila s kartico se za namene davčnega potrjevanja računov štejejo za gotovino / gotovinsko plačilo.

Več o davčnem potrjevanju računov:

 

-> Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) npr. 2. člen 4. tč.

 

"4.      »plačilo z gotovino« je plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, drugi načini plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev, plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom in drugi podobni načini plačila;"

 

in/ali

 

-> mala in velika Davčna šola 2015 - 4. TEMA: ZDavPR, ZDavP-2 (Maribor - 04.11.2015; Ljubljana - 03.11.2015) - Gotovinsko poslovanje po novem

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

 

martina - 01.10.2015 - 13:20

Plačilo po povzetju je gotovinsko plačilo.

Pri "plačilu z bančno kartico na vaš račun" pa je vprašanje, kaj konkretno s tem mislite. Če je to plačilo s kupčevega TRR na vaš račun ali plačilo preko UPN (na banki, pošti), je to negotovinsko plačilo. Če je plačilo preko POS terminala ali internetno plačilo, kjer vam izdajatelj kartice pošlje obračun in denar, je to gotovinsko plačilo.

Pia - 01.10.2015 - 15:21

Zakaj bi bilo plačilo po povzetju gotovinsko, če pa denar prejmemo direktno na TRR?

mimogrede - 01.10.2015 - 15:49

a ga res prejmete direktno = neposredno

denar ima vmes postanek pri osebi, kateri je kupec predal denar (npr. poštar - Pošta, dostavljalec - GLS)

lola - 02.10.2015 - 07:54

Mimogrede, kdo pa mora v tem primeru izdati potrjen račun-mislim v primeru da dostavljalec prejme denar za nas in preda pošiljko?

 

 

pika2 - 02.10.2015 - 09:10

Če je plačilo "po povzetju" in poleg pošiljke priložen UPN nalog z napisanim TRR-jem prodajalca, potem je to negotovinsko plačilo, ker gre denar, ki ga kupec plača na pošti, direktno na TRR račun prodajalca.  Če je plačilo "po povzetju"  izvršeno na tak način, da  poštar prinese nazaj denar in ga mora prodajalec položiti na račun, pa je to gotovinsko plačilo.  Vse je odvisno od prodajalca, kako pošiljko pošlje.  Izstaviti morate račun na ime in priimek dotičnega kupca. Smiselno je uporabiti opombo" denar nakazati na TRR št. ....

 Nekateri poimenujejo take račune "negotovinski".  Se pravi, nikakor ne delajte "gotovinskih" računov, brez naslova kupca.

mimogrede - 02.10.2015 - 10:12

Če je poleg pošiljke priložen UPN nalog z napisanim TRR-jem prodajalca, in

 

kupec plača na pošti: gre za negotovinsko plačilo -> vaš odgovor drži

 

kupec plača poštarju - poštar prinese nazaj denar in ga mora prodajalec položiti na račun: gre za gotovinsko plačilo -> vaš odgovor drži

 

kupec plača poštarju - poštar prinese denar na pošto ki ga nato prenakaže na prodajalčev TRR: gre za gotovinsko plačilo -> vaš odgovor ne drži

 

zakaj je prvi primer negotovinsko plačilo, tretji pa gotovinsko plačilo ? pri prvem primeru je pošta v trenutku prejema denarja-gotovine delovala v funkciji ponudnika plačilnih storitev, v tretjem pa pošta-poštar ni delovala kot ponudnik plačilnih storitev

 

daša - 02.10.2015 - 10:13

Nam GLS nakaže denar na TRR in pošlje specifikacijo kupnin (ki so v nakazanem znesku) po posameznih kupcih. Ali je to gotovinska ali negotovinska prodaja?

martina - 02.10.2015 - 10:51

gotovinska

mimogrede - 02.10.2015 - 10:55

to spada pod prehodno opisan primer:

 

"kupec plača poštarju - poštar prinese denar na pošto ki ga nato prenakaže na prodajalčev TRR: gre za gotovinsko plačilo "

 

Enako je tudi pojasnilo FURS - brošura Davčno potrjevanje računov, Pogosta vprašanja in odgovori

 

Vprašanje 134: Ali je plačilo po povzetju in plačilo po poštni nakaznici gotovinsko plačilo in ali je račun plačan na tak način predmet davčnega potrjevanja? (29. 7. 2015)

 

DA. Če dobavitelj pošlje izdelke kupcu po pošti za plačilo po povzetju z gotovino, kupec z gotovino plača kupnino poštnemu uslužbencu (poštarju) in pošta znesek kupnine nakaže na transakcijski račun dobavitelja, gre za gotovinsko poslovanje. V takem primeru je račun plačan na način, ki ni neposredno nakazilo na transakciji račun davčnega zavezanca (dobavitelja). Gotovinsko poslovanje je tudi v primeru plačila po poštni nakaznici.

 

V obeh navedenih primerih gre za račun, plačan gotovinsko, ki je predmet davčnega potrjevanja.

 

Za gotovinsko poslovanje ne gre na primer v primeru, če kupec sam plača kupnino s položnico (UPN).

 

 

V obeh navedenih primerih gre za račun, plačan gotovinsko, ki je predmet davčnega potrjevanja.

 

Za gotovinsko poslovanje ne gre na primer v primeru, če kupec sam plača kupnino s položnico (UPN).

Pia - 03.10.2015 - 20:10

Kako pa naj pravilno postopamo v primerih, ko stranki blago pošljemo po povzetju, vendar ga stranka ne prevzame (si je premislila, nima denarja, ipd.)?  Mi smo v paket običajno priložili dobavnico, fakturo pa smo poslali naknadno, ko smo prejeli plačilo. Če je bil paket zavrnjen, pa nismo niti izdelali fakture, ampak smo blago vrnili na skladišče. S tem potrjevanjem bo sedaj prava štala, saj bom morala izstaviti gotovinski račun, denar pa bom prejela šele čez nekaj dni. Potem pa spet stornacije računov in potrjevanje stornacij. Ma, brez zveze vse skupaj. Zaradi teh davčnih blagajn bo ŠUŠMARJEV IN DELA NA ČRNO ŠE VEČ. 

lola - 05.10.2015 - 08:32

Torej, PIa, boste že kar ob odpremi izdali potrjen račun?  To je res lahko prava zmeda s stronacijami. Mi imamo teh pošiljk preko hitre pošte ogormno in tudi kar veliko neprevzetih se vrne.