krpan in druščina postani član

Naslov teme: delovršna pogodba

4328  06.11.2002 - 13:49h / Ostalo / Avtor: Lejla / 280 / 7

Sprašujem vas, če ima kdo izkušnje z delovršno pogodbo!
Kakšna je razlika med njo in pogodbo o delu in s kom jo lahko skleneš?
Kje bi našla kaj več o njeni vsebini ( mogoče celo vzorec ).
Hvala in lep dan vsem!

LILE - 06.11.2002 - 15:24

Kje si pa slišala za to??

LILE - 06.11.2002 - 15:26

Nekaj sem našel na tej strani, mislim da celo vzorec take pogodbe:
http://www.tonka.si/sodelavec.html

lahko pa greš na iskalec http://www.google.com/ in najdeš marsikaj...

Tiče - 06.11.2002 - 21:22

Ni večje razlike. Pogodbo o delu sklepamo s posameznikom, delovršno pa lahko s skupino. Obligacijski zakonik pozna pojem: podjemna pogodba.

BOOS - 07.11.2002 - 06:54

VZOREC PODJEMNE POGODBE

Na temelju določbe 619. člena Obligacijskega zakonika (Ur. l. RS, št.: 83/01) skleneta:

1. ____________________________________________, Matična št.: __________________, davčna številka: ________________, ki ga zastopa ______________, direktor ____________ v nadaljevanju: naročnik

in

2. Ime in priimek: __________________________________, EMŠO:__________________, stanujoč ___________________________________________________________________, po poklicu __________________________________, davčna številka: _________________, v nadaljevanju: podjemnik


naslednjo

PODJEMNO POGODBO


I.

Posel te pogodbe je: __________________________________________________________.

Podjemnik prevzame in sam opravi za naročnika navedeni posel iz prvega odstavka te točke.

Opis posla je razviden iz __________________________________________________ podjetja, za leto _______________.

Podjemnik bo posel (v nadaljevanju: delo) opravljal mesečno: _______ ure.

Podjemnik bo delo po tej pogodbi pričel opravljati dne:

 _____________________, v skladu s sprejetim _____________________ dela v podjetju

Podjemnik se obvezuje, da bo prevzeto delo izvršil vestno, strokovno, kvalitetno z upoštevanjem zdravstvenih zahtev, ki jih za to delo določajo predpisi in pravila stroke ter pod materialno odgovornostjo in po navodilih ter nadzoru naročnika.

II.

Naročnik se zavezuje podjemniku za izvršeno delo plačati ____________________ SIT/bruto uro (z besedo: ________________________________________________________tolarjev).

Naročnik bo podjemniku plačal izvršeno delo v naslednjih rokih:

 ___________________________

Plačilo za izvršeno delo bo naročnik, podjemniku plačal na njegov transakcijski račun št.: _____________________________, pri_____________________, v roku iz 2. odstavka te točke, po dnevu opravljenega obračuna, podanega s strani ______________ podjetja, za mesečno izvršeno delo, za pretekli mesec.

III.

Naročnik bo podjemniku zagotovil tudi vse potrebne ukrepe za varno in zdravo delo, v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja, sprejeto pri naročniku, kjer oziroma kadar je to potrebno ter zavaroval podjemnika za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

IV.

Rok za izvršitev pogodbeno dogovorjenega dela je _________________ in začne teči z dnem podpisa te pogodbe, oziroma v skladu z rokom, določenim s to pogodbo. Pravočasna izvršitev pogodbe je za naročnika bistvenega pomena. Podjemnik se zaveže končni obračun izdelati in izročiti naročniku najkasneje v roku _____ dni po izvršenem mesečnem delu ter ga dostaviti _____________ podjetja v obračun.

V.

Določila pogodbe se tolmačijo v skladu z določbami Obligacijskega zakonika (Ur. l. RS, št.: 83/01), ki ureja podjemno pogodbo (pogodbo o delu).

VI.

Od pogodbe je mogoče odstopiti pred iztekom pogodbeno dogovorjenega roka.

Naročnik lahko odstopi od pogodbe, če:

 se med izvrševanjem dela izkaže, da se podjemnik ne drži pogodbenih pogojev
 sploh ne dela, kot bi moral
 bo imelo izvršeno delo napake (na to ga naročnik mora opozori in mu določi primeren rok, da svoje delo prilagodi svojim obveznostim)

Če do izteka tega roka podjemnik ne izpolni naročnikove zahteve, lahko naročnik odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev škode.

Podjemnik lahko odstopi od pogodbe, če mu naročnik tudi v naknadno postavljenem roku ne zagotovi plačila, določenega s to pogodbo.

VII.

Pogodbenika si bosta prizadevala spore iz pogodbe reševati sporazumno. Če to ne bo mogoče, bo za reševanje sporov stvarno in krajevno pristojno sodišče v ____________.

VIII.

Pogodba je sestavljena v 4 izvodih, od katerih naročnik prejme 3 izvode, podjemnik pa 1 izvod.


V _____________, dne _________________


Številka pogodbe: ________________


PODJEMNIK NAROČNIK

___________ _______________


M.P.

naivna - 07.11.2002 - 07:00

Mogoče malo naivno vprašanje (jaz si ga lahko privoščim): Ali je ta vzorec usklajen z ZDR po 01.01.03? Trenutno se mi tega ne ljubi študirati.

- 07.11.2002 - 13:45

Zanimiva razmišljanja! Izraz delovršna pogodba je samo eden izmed (starih) izrazov za pogodbo o delu. Za kaj gre? Skušal bom razložiti na najbolj enostaven način.

Pri mizarju ste naročili izdelavo omare v stilu Luja XIV.-ega: Dogovorili ste se za stil, material-les, ceno, rok idelave in mogoče še kaj. Vse to ste tudi pismeno zapisali v obliki pogodbe o delu (delovršne pogodbe). Tipično za tako pogodbo je:
- da je nastala v momentu, ko ste se sporazumeli o bistvenih elementih pogodbe (dejansko vaših željah);
- da je recipročno obvezna, ker pravice in obveznosti obstajajo tako na strani vas (naročnika) kot mizarja (izvajalca);
- da je pogodba ekvivalentna, ker mora med vama dvema obstajati ekvivalenca vrednosti ali sorazmerje vrednosti (omara-denar);
- da izvajalec opravi delo sam.

Za takoimenovano delovršno pogodbo je značilno, da gre za nekoga, ki mora nekaj narediti (sliko, čevlje, mizo, omet itd.) običajno je to faktični (materialni ) posel in ne pravni. S strani izvajalca je potrebno nekaj izvršiti, zato se še danes uporablja v nekaterih primerih izraz "delovršna pogodba". V bistvu gre za pogodbo o delu, ki pa nima neposredne veze z pogodbo o delu po zakonu o delovnih razmerjih.

Ker se pogodbena razmerja posodabljajo in prihaja vedno več novih oblik takih razmerij, naš Obligacijski zakon uporablja kot primaren izraz za pogodbo o delu "PODJEMNA POGODBA". Gre za razumljivo izrazoslovje, saj se vse več takih pogodbenih obveznosti opravlja s podjemi (dejavnostmi s.p.-jev; d.o.o.-jev;in ......) in manj s fizičnimi osebami. Variacij podjemne pogodbe je veliko.

Pogodba o delu po Zakonu o delovnih razmerjih ne opredeljuje objekta dela delavca, ampak koriščenje njegovega dela (delovne sile, znanja)za opravljanje določenega dela (v okviru dejavnosti podjema, sistemizacija?) pod vodstvom in po navodilih delodajalca. Tudi ko najamete pogodbenega delavca (vratarja, čuvaja) dela pod vašim vodstvom in navodilih.

Več o tem lahko preberete v obrazložitvi 619. člena obligacijskega zakonika.

JERA - 09.11.2002 - 18:13

INTERPRETACIJA ODGOVORA BREZIMNEGA KLEPETALCA JE ODLIČNO IZČRPNA IN UČINKOVITO UPORABNA. TAKŠNEGA KLEPETALCA PROSIM, DA SI ŠE KDAJ VZAME ČAS ZA
POSREDOVANJE NJEGOVEGA ODLIČNEGA ZNANJA IN NAM S SODELOVANJEM OMOGOČI NEKAJ VEČ PROSTEGA ČASA IN MIRNIH TRENUTKOV ŽIVLJENJA, PREPOLNEGA NEGOTOVOSTI IN SPREMEMB.